Τετάρτη 2 Αυγούστου 2017

Γεωργίου στους FT: Ενήργησα νόμιμα, θα έκανα το ίδιο σήμερα

Δήλωση στους Financial Times έκανε ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέας Γεωργίου, που καταδικάστηκε την Τρίτη σε ποινή φυλάκισης 2 ετών με τριετή αναστολή για το ότι δεν ενημέρωσε το ΔΣ της αρχής για την αποστολή στη Eurostat των στοιχείων για το έλλειμμα τον Οκτώβριο του 2010.
Μιλώντας στην εφημερίδα από το σπίτι του στις ΗΠΑ ο κ. Γεωργίου, ο οποίος όπως έγινε γνωστό προσφεύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της ποινής, αναφέρει ότι καταδικάστηκε για την τήρηση «της αρχής της επαγγελματικής ανεξαρτησίας όπως απαιτείται από την ΕΕ και από το ελληνικό δίκαιο. Στην Ευρώπη δε θέτουμε στατιστικά αποτελέσματα σε ψηφοφορία (από το ΔΣ)».
«Θα υπερασπιζόμουν και θα εφάρμοζα την αρχή ξανά σήμερα δίχως δισταγμό και το ίδιο θα έπρεπε να κάνει κάθε επικεφαλής μίας στατιστικής αρχής» προσθέτει.
Η εφημερίδα παραθέτει απόψεις Ελλήνων σχολιαστών που στην ουσία θεωρούν τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ αποδιοπομπαίο τράγο που επωμίζεται την ευθύνη για

την προσφυγή στο ΔΝΤ και που μιλούν για «Καφκική μορφή πολιτικής δίωξης».
Σημειώνεται ότι παρέμβαση για το θέμα έκανε χθες και η Κομισιόν, στηρίζοντας των πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ. Συγκεκριμένα η η Ανίκα Μπράιτχαρτ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί ήταν εξαιρετικά σαφής στο σχόλιο της για την νέα καταδίκη του κ. Γεωργίου.
«Η ανεξαρτησία των στατιστικών υπηρεσιών στα κράτη -μέλη μας αποτελεί βασικό πυλώνα της εύρυθμης λειτουργίας της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο προστατεύεται από το δίκαιο της ΕΕ. Λαμβάνουμε υπόψη τη σημερινή ειδική απόφαση, η οποία παρατηρούμε ότι δεν είναι σύμφωνη με την απόφαση σε προηγούμενη διαδικασία. Κατανοούμε ότι η σημερινή απόφαση είναι ανοικτή για προσφυγή για νομικούς λόγους ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ελλάδος. Έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στην αξιοπιστία και την ακρίβεια των στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας κατά την περίοδο 2010-2015 και μετά», σημείωσε η Α. Μπράιτχαρτ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα