Κυριακή 1 Ιουλίου 2018

Το ταξίδι διαφυγής των εξήντα μεταναστών ήταν πολύ σύντομο -Χειροπέδες στους τρεις διακινητές

Σύντομο ήταν χθες το ταξίδι διαφυγής για εξήντα μετανάστες, ανάμεσά τους και δέκα ανήλικοι που επιχείρησαν δια θαλάσσης, να φύγουν πιθανότατα από την Ελλάδα, από ακτή της Μεσσηνίας με προορισμό την Ιταλία.
Για δε τρεις Ουκρανούς, που συνελήφθησαν ως διακινητές, το ταξίδι που ξεκίνησαν παίρνει πλέον τελείως διαφορετικό δρόμο από αυτό που προγραμμάτιζαν.
10 ανήλικα
Περίπου στη μία τα ξημερώματα του Σαββάτου, οι Λιμενικές Αρχές, εντόπισαν την ύποπτη κίνηση σκάφους νότια του Μεσσηνιακού κόλπου.
Στο σημείο έσπευσαν περιπολικό σκάφος από το Λιμεναρχείο της Πύλου, αλλά και της Καλαμάτας και στις 6.30 το πρωί, ακινητοποιήθηκε δέκα μίλια από το Βενέτικο.
Το ιστιοφόρο οδηγήθηκε στο λιμάνι της Καλαμάτας, όπου έφτασε λίγο μετά τις 10 το πρωί. Όπως διαπιστώθηκε από την αρχή, μεταξύ των επιβαινόντων ήταν και αρκετές οικογένειες

με μικρά παιδιά.
Άμεσα ξεκίνησε η καταγραφή τους από τους Λιμενικούς και όπως αποδείχτηκε πρόκειται κυρίως για υπηκόους Ιράκ, Ιράν, δύο Τούρκους, δύο Σύρους, έναν Αφγανό και έναν Παλαιστίνιο. Ανάμεσά τους και δέκα ανήλικοι Ιρακινής καταγωγής.
3 Ουκρανοί διακινητές
Από τον έλεγχο που έκαναν τα στελέχη του λιμενικού και τα πρώτα στοιχεία της προανάκρισης, τρεις Ουκρανοί συνελήφθησαν ως διακινητές και σήμερα θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών.
Επίσης, τα στοιχεία που συλλέχτηκαν δείχνουν ότι το ταξίδι ξεκίνησε από την Ελλάδα, αφού κάποιοι από τους εξήντα μετανάστες έφεραν μαζί τους ελληνικά έγγραφα.
Μετά την καταμέτρηση και τον έλεγχό τους, μεταφέρθηκαν προσωρινά στο κτήριο που πρόκειται να στεγαστεί η ΔΕΥΑΚ (παλιά Καρδιολογική) στο νέο Δημαρχείο της Καλαμάτας.
Η ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος
Μετά από αξιοποίηση πληροφοριών της αρμόδιας Διεύθυνσης Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, πραγματοποιήθηκαν έρευνες από στελέχη της Λιμενικής Αρχής Πύλου και από περιπολικό σκάφος υπαγωγής της, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, για τον εντοπισμό ύποπτου Ι/Φ στη θαλάσσια περιοχή Μεσσηνιακού κόλπου, πιθανώς εμπλεκόμενου σε έκνομες πράξεις .
Αποτέλεσμα των ανωτέρω ερευνών ήταν ο εντοπισμός, στη θαλάσσια περιοχή δεκαπέντε (15) ναυτικά μίλια νοτίως νήσου «ΒΕΝΕΤΙΚΟ», του Ι/Φ σκάφους “PORTSEE” σημαίας Delaware, με εξήντα τρεις (63) αλλοδαπούς επιβαίνοντες (47 άνδρες, 10 γυναίκες και 6 παιδιά).
Το ανωτέρω ιστιοφόρο ακινητοποιήθηκε, από πλήρωμα περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. , αν και οι χειριστές του είχαν αρνηθεί να σταματήσουν τον πλου προκειμένου να διενεργηθεί έλεγχος.
Το “PORTSEE” οδηγήθηκε, συνοδεία δύο (02) περιπολικών σκαφών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. στο λιμένα της Καλαμάτας όπου στο πλαίσιο της διενεργούμενης προανάκρισης, συνελήφθησαν οι τρεις (03) χειριστές του εκ των εξήντα τριών (63) επιβαινόντων, ηλικίας 29, 23 και 29 ετών, φερόμενοι ως διακινητές των υπολοίπων, ενώ επίσης προέκυψε ότι οι ανωτέρω αλλοδαποί είχαν μεταφερθεί οδικώς από την Αθήνα σε παραλία Μεσσηνιακής Μάνης όπου επιβιβάστηκαν στο ιστιοφόρο, με σκοπό τη μεταφορά τους σε έτερη χώρα.
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας, που διενεργεί την προανάκριση, κατά την αυτόφωρη διαδικασία, κατασχέθηκαν το ιστιοφόρο και μια βοηθητική λέμβος με εξωλέμβια μηχανή .   Της Βίκυς Βετουλάκη tharrosnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα