«Να αφήσουν ο υπουργός και τα κυβερνητικά στελέχη τα μεγάλα λόγια στις κάμερες και να δώσουν εδώ και τώρα τις αποζημιώσεις» ζήτησε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες στη Μεσσήνη ο Αγροκτηνοτροφικός Σύλλογος της περιοχής.
Μιλώντας ο πρόεδρος του συλλόγου, Χρήστος Θεοδωρακόπουλος και ο γραμματέας, Σπύρος Νικολόπουλος, τόνισαν εδώ και 8 μήνες, σε συνθήκες πανδημίας, οι μικρομεσαίοι αγρότες παραμένουν εντελώς αβοήθητοι. Ζήτησαν, δε, να σταματήσουν τα ψέματα από τον υπουργό και την κυβέρνηση, που καυχιούνται ότι “όλα κυλούν ομαλά και έχουν αποζημιώσει κάθε κλάδο του αγροτικού τομέα που έχει πληγεί”.Όπως είπαν ακόμη, ο ίδιος ο υπουργός στα “σουλάτσα” που κάνει στην περιοχή, μιλώντας με ύφος “1.000 καρδιναλίων”, παρουσιάζει μια ψεύτικη εικόνα, προς εξυπηρέτηση της κυβερνητικής προπαγάνδας. «Είναι προκλητικοί! Είναι επικίνδυνοι. Η αλήθεια για τους αγρότες είναι δραματική» τόνισαν χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, στα όριά τους βρίσκονται οι πατατοπαραγωγοί που αυτή την περίοδο ετοιμάζονται να καλλιεργήσουν για τη νέα χρονιά. Όπως είπαν, ο πατατόσπορος έφτασε στους εμπόρους και τους γεωπόνους σε πολύ υψηλή τιμή, 1,60 το κιλό!
Για να μπει ο σπόρος, πρέπει να πληρωθεί, να ετοιμαστούν τα χωράφια, να φυτευτεί. Κι αυτό απαιτεί έξοδα, τη στιγμή που δεν υπάρχει ούτε ευρώ, καθώς δεν έχουν λάβει καμία αποζημίωση.
Μιλώντας συγκεκριμένα ο πατατοπαραγωγός της Μεσσήνης, Κώστας Δουρούμης, τόνισε ότι οι παραγωγοί είναι χρεωμένοι στους εμπόρους, από τις χαμηλές τιμές των προηγούμενων χρόνων, και δεν έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν σπόρο και να ξανακαλλιεργήσουν. Την ίδια στιγμή μένουν απροστάτευτοι από τις αθρόες εισαγωγές και τις ελληνοποιήσεις, τις οποίες ζήτησαν επιτακτικά να σταματήσουν. Κλείνοντας, ζήτησε να αφήσει ο υπουργός και τα κυβερνητικά στελέχη τα μεγάλα λόγια στις κάμερες και να δώσουν εδώ και τώρα τις αποζημιώσεις που έχουν υποσχεθεί στους αγρότες.
Εκτός των ζητημάτων της πατατοπαραγωγής και των αποζημιώσεων, οι εκπρόσωποι του Αγροκτηνοτροφικού Συλλόγου Μεσσήνης αναφέρθηκαν και στις δυσκολίες που προκύπτουν λόγω της πανδημίας και των ελλιπών μέτρων της κυβέρνησης στην ύπαιθρο. «Έφτασε ο καιρός της συγκομιδής στην ελιά, εργάτες γης δεν υπάρχουν και η κυβέρνηση από πάνω μας ζητά να πληρώσουμε χαράτσι για να κάνουμε πρόσκληση σε συγκεκριμένα άτομα που θέλουμε να απασχολήσουμε και να είμαστε και υπεύθυνοι για το αν είναι υγιείς» ανέφεραν, ενώ έκαναν γνωστά και τα αιτήματά τους.
Αναλυτικά σημείωσαν:
«Απαιτούμε: Να έρθουν τα απαραίτητα εργατικά χέρια τώρα με ευθύνη του κράτους, για τη μεταφορά τους, τον τόπο διαμονής και τα υγειονομικά πρωτόκολλα που πρέπει να τηρούνται.
Με τα νούμερα των κρουσμάτων να σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο το Κέντρο Υγείας Μεσσήνης παραμένει σε άθλια κατάσταση, τα αγροτικά ιατρεία δεν είναι σε θέση να καλύψουν ούτε τη στοιχειώδη συνταγογράφηση. Και σε μια περίοδο που λόγω της ελιάς αυξάνονται τα ατυχήματα παραδοσιακά δεν υπάρχει γιατρός πουθενά.
Απαιτούμε: Μαζικές προσλήψεις σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό. Να καλυφτούν όλες οι κενές θέσεις στο Νοσοκομείο Καλαμάτας με μόνιμο προσωπικό. Πλήρης λειτουργία και στελέχωση του Κέντρου Υγείας Μεσσήνης.
Ειδικά για τα σχολεία, σε γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς γενικεύεται η ανησυχία και η ανασφάλεια. Απαιτούμε: Άμεσα και δωρεάν τεστ στα σχολεία για εκπαιδευτικούς και μαθητές, κάλυψη με ευθύνη του κράτους του αναγκαίου εξοπλισμού για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Με ευθύνη του Δήμου να γίνονται απολυμάνσεις στους σχολικούς χώρους, επίσης να προβλέψουν για την ασφαλή μεταφορά των μαθητών από τα χωριά στα σχολεία».
tharrosnews, K. Γαζ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα