Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2020

Κυπαρισσία: Στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ζητούν οι έμποροι της Πελοποννήσου


Στην Κυπαρισσία, στο ξενοδοχείο «Apollo Resort Art», πραγματοποιήθηκε το διευρυμένο Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου, Νοτιοδυτικής Ελλάδος, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας και Ιθάκης (Ο.Ε.ΕΣ.Π.) το Σάββατο το απόγευμα.
Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν τα προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που πλήττονται από την κρίση της πανδημίας του κορονοϊού και επισημάνθηκε ότι χρειάζονται στήριξη για να αντέξουν, ενόψει μάλιστα του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Επίσης έγινε συζήτηση για τον νέο πτωχευτικό κώδικα αλλά και για τοπικά προβλήματα των εμπόρων που δραστηριοποιούνται στην Τριφυλία, με τον Εμπορικό Σύλλογο Κυπαρισσίας να θέτει την αναγκαιότητα υλοποίησης του δρόμου Καλό Νερό - Τσακώνα.
Χαρακτηριστικά ο Γιώργος Βαγενάς, πρόεδρος της Ομοσπονδίας σημείωσε: «Είμαστε χαρούμενοι που ένα ακόμη Διοικητικό Συμβούλιο γίνεται στην Κυπαρισσία. Εχει σηματοδοτήσει πολλά αυτό το μέρος, αυτός ο Εμπορικός Σύλλογος, γιατί πάντα συνδυάζεται με μεγάλες αποφάσεις και δυναμικές κινητοποιήσεις. Τα προβλήματα τρέχουν και είναι πολλά, μας απασχολεί ο νέος πτωχευτικός κώδικας, τα προγράμματα που τρέχουν, που έχουν ανακοινωθεί και αφορούν ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, το μεγάλο πρόβλημα των δανείων των ΤΕΜΠΜΕ που είναι θηλιά στο λαιμό πολλών εμπόρων, αλλά και οι επόμενες κινήσεις μας μιας και το επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι κρίσιμο για την οικονομία και τον καταναλωτή, ο οποίος δείχνει ότι δεν μπορεί να έχει τη μεγάλη δυναμική που είχε παλιότερα.
Στη δεκαετή κρίση σε όλη τη διάρκεια έπεσε το εμπόριο 70% και αυτή τη στιγμή η πτώση από πέρυσι τρέχει με 40%, αυτό αποδεικνύει ότι σε λίγο δεν θα έχουμε άλλες αντοχές, για αυτό και ζητάμε λύσεις».
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας Δημήτρης Τερζής τόνισε: «Από εμάς τέθηκε το βασικό ζητούμενο και η διεκδίκηση για τον τόπο μας, που δεν είναι κάτι άλλο από το δρόμο Καλό Νερό - Τσακώνα. Είναι ένα ζήτημα χρόνιο και θέλουμε να επέλθει μια λύση σύντομα, να φτιαχτεί ο δρόμος που θα συνδέσει την περιοχή και την πόλη μας με τη Δυτική Πελοπόννησο και την υπόλοιπή Ελλάδα».
Ο βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς επισήμανε: «Στην Κυπαρισσία χτυπά η καρδιά του εμπορικού κόσμου της Πελοποννήσου, του εμπορικού κόσμου που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Η κυβέρνησή μας από την πρώτη μέρα έχει νομοθετήσει μόνιμα μέτρα στήριξης των επιχειρηματιών, με μειώσεις φόρων εισοδήματος, συντελεστή στη φορολογία φυσικών προσώπων, στα μερίσματα, στον ΕΝΦΙΑ. Αποτελεί βαθιά πεποίθηση ότι ανάπτυξη έρχεται μέσα από τις μειώσεις των φόρων. Ταυτόχρονα λόγω του κορονοϊού, της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης που έχει επιφέρει, η κυβέρνηση έχει νομοθετήσει πολλά μέτρα που έχουν σχέση με τη στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Αυτό αναγνωρίζεται από όλους τους οικονομικούς δείκτες. Είμαστε όμως μπροστά από ένα δεύτερο κύμα, πάρα πολύ ισχυρό, το οποίο θα επιφέρει ακόμη μεγαλύτερο πλήγμα, είμαστε όμως εδώ ώστε κανένας να μη μείνει πίσω. Η κυβέρνηση θα στηρίξει έμπρακτα την ιδιωτική οικονομία, γιατί πιστεύουμε σε αυτήν για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας».
Η αντιπεριφερειάρχης Αννα Καλογεροπούλου τόνισε: «Η επιχειρηματικότητα βάλλεται και λόγω της πανδημίας. Σαν Περιφέρεια Πελοποννήσου έχουμε επενδύσει μέσω ΕΣΠΑ και μέσω του ΠΕΠ Πελοποννήσου εκατομμύρια ευρώ, στηρίζοντας την επιχειρηματικότητα και τον επιχειρηματικό κλάδο, που στην ουσία σηκώνει όλο το βάρος αυτή τη στιγμή. Επίσης ο νέος πτωχευτικός νόμος έχει αρκετά αβαντάζ σε σχέση με τον προηγούμενο. Ας είμαστε αισιόδοξοι ότι τα πράγματα μετά το τέλος της πανδημίας θα πάνε καλύτερα».
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Βαγγέλης Ξυγκώρος ανέφερε: «Η παρουσία μας εδώ έχει σκοπό να ακούσουμε προτάσεις και αιτήματα, τα οποία με τη σειρά μας θα μεταφέρουμε στα αρμόδια υπουργεία. Από εκεί και πέρα η περίοδος που περνάμε και οι μήνες που έρχονται μπροστά μας είναι πάρα πολύ δύσκολοι για την επιχειρηματικότητα και τους επιχειρηματίες. Η πανδημία μάς έχει δημιουργήσει πρωτόγνωρες καταστάσεις. Θεωρούμε ότι στο άμεσο μέλλον πρέπει να βρούμε εργαλεία για να καταφέρουμε πρωτίστως να κρατήσουμε εν ζωή τις επιχειρήσεις και αργότερα όταν βρεθεί ένα εμβόλιο και μπούμε σε μια ομαλότητα, να βοηθήσουμε με χρηματοδοτικά εργαλεία για να έρθουμε σε μια ομαλότητα».
Κ.Μπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα