Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2020

Δήμος Τριφυλίας: Πυρ ομαδόν από αντιπολίτευση για απευθείας αναθέσεις


Πυρ ομαδόν από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης που συμμετέχουν με μέλη τους στην Οικονομική Επιτροπή δέχθηκε η Δημοτική Αρχή Τριφυλίας στη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση της Ο.Ε. με μοναδικό θέμα την τροποποίηση προϋπολογισμού.

Η τροποποίηση αφορούσε δημιουργία νέας πίστωσης για παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών θεωρητικής-πρακτικής εκπαίδευσης προσωπικού για την εφαρμογή διαδικασιών εσωτερικού ελέγχου, με ταυτόχρονη αφαίρεση από αμοιβή ορκωτών λογιστών για διαχειριστικό οικονομικό έλεγχο με το ίδιο ποσό των 24.800 ευρώ.Όσο επίμονα κι αν ρωτούσαν ο Γιάννης Μερκούρης, η Μαρία Πανουσιοπούλου και η Σταματία Αλεξοπούλου γιατί γίνεται αυτή η τροποποίηση, απάντηση δεν πήραν. Αναπάντητα έμειναν τα ερωτήματά τους και στο γιατί έγινε η έκτακτη συνεδρίαση, αφού ουδείς από τους συμμετέχοντες τέσσερις αντιδημάρχους της Δημοτικής Αρχής είπε έστω το παραμικρό. Εισήγηση δεν έγινε και δε δόθηκε απάντηση στις αλλεπάλληλες ερωτήσεις του κ. Μερκούρη, πόσοι και ποιοι υπάλληλοι θα εκπαιδευτούν για να κάνουν εσωτερικό έλεγχο.

Από πού προβλέπεται αυτή η τροποποίηση και σε ποια διάταξη νόμου στηρίζεται, ρώτησε ο Γιάννης Μερκούρης, με τον πρόεδρο της Ο.Ε. και αντιδήμαρχο Οικονομικών, Δημήτριο Στριμπάκο, να του λέει: «Εμείς έχουμε αποφασίσει να κάνουμε εσωτερικό έλεγχο». Με τη σειρά του ο κ. Μερκούρης τού ανταπάντησε ότι οι οποιεσδήποτε αποφάσεις πρέπει να εδράζονται σε κάποια διάταξη νόμου και ότι για τον εσωτερικό έλεγχο, όπου δε λειτουργεί υπηρεσία εσωτερικού ελέγχου, μπορούν να απευθυνθούν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Επίσης, είπε ότι οφείλει η Δημοτική Αρχή να κάνει τροποποίηση ΟΕΥ και Αυτοτελές Τμήμα Ελέγχου, κι αυτό θα έχει στις υποχρεώσεις του τον εσωτερικό έλεγχο των Νομικών Προσώπων του Δήμου. «Δεν το κάνατε μέχρι τώρα και προχωρήσατε σε αναθέσεις σε εξωτερικούς συνεργάτες για όλα τα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου, μια δαπάνη που αγγίζει τα 100.000 ευρώ. Κατά την άποψή μου, θα μπορούσε να μην είχε γίνει…», τόνισε.

Η Σταματία Αλεξοπούλου αναφέρθηκε στην απόφαση της Δημοτικής Αρχής για ανάθεση σε εξωτερικό σύμβουλο, που όμως δεν έχει γίνει εδώ και μήνες, όπως και στη διαγραφή του κωδικού για αμοιβή του και στο νέο της τροποποίησης. Όπως είπε, ο επικεφαλής της παράταξής της, Παναγιώτης Τσίγγανος, έχει τοποθετηθεί ότι ως ελεγκτικό όργανο πρέπει να οριστεί θεσμικός κρατικός φορέας που προβλέπει ο νόμος (Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης κ.λπ.), έτσι ώστε να πληρούνται τα κριτήρια αρτιότητας και του ελέγχου και αντικειμενικότητας και όχι ιδιωτικό φυσικό ή νομικό πρόσωπο. Επίσης, να γίνει τροποποίηση ΟΕΥ για Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου και ειδικότητες για μόνιμες θέσεις.

Η Μαρία Πανουσιοπούλου αναφέρθηκε σε έγγραφο του ΥΠΕΣ το 2018 για σύσταση μονάδων-υπηρεσιών Εσωτερικού Ελέγχου. «Στον ΟΕΥ του Δήμου Τριφυλίας υπάρχει Τμήμα Εσωτερικού Ελέγχου ή, τουλάχιστον, έχει προβλεφθεί η σύστασή του; Γιατί κατ’ αυτόν τον τρόπο πάμε να ορίσουμε εκπαιδευτή χωρίς να έχουμε ορίσει τους εκπαιδευόμενους. Κι αν δεν έχει ορισθεί τμήμα ανάλογο στον ΟΕΥ του Δήμου, έχουμε απευθυνθεί στον εποπτεύοντα φορέα, που είναι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση; Μέχρι και σήμερα έχουν δεσμευθεί περίπου 100.000 ευρώ για εσωτερικούς ελέγχους των Νομικών Προσώπων, της Κοινωφελούς Επιχείρησης και του Συνδέσμου Ύδρευσης. Ποιο είναι, λοιπόν, το επείγον της Δημοτικής Αρχής για τη σημερινή συνεδρίαση; Γιατί όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι πρέπει μέχρι 31/12/2020 να έχει υπογραφεί η σύμβαση της απευθείας ανάθεσης, να έχει παραδοθεί η υπηρεσία και να έχει εκταμιευθεί και η δαπάνη της αμοιβής του αναδόχου…», σημείωσε.
tharrosnews, Του Ηλία Γιαννόπουλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα