Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2020

Ετεροχρονισμένη πληρωμή


Η δημοκρατία δεν στηρίζεται στο αίνιγμα και την αμφισημία. Είναι σαφής έννοια και αποτελεί τον θεμελιώδη λίθο της ελευθερίας του ανθρώπου. Εφόσον αποδεχόμαστε ότι η ετυμολογία της προέρχεται από τις λέξεις «δήμος» και «κράτος», δηλαδή λαός και εξουσία, ουδείς πολιτικός Έλληνας ή ξένος, δικαιούται ως εκπρόσωπος ενός λαού να ερμηνεύει κατά το δοκούν το δημοκρατικό πολίτευμα.
Στις ΗΠΑ παρακολουθήσαμε και συνεχίζουμε να παρακολουθούμε τον τραμπισμό – συνώνυμο του τραμπουκισμού - να συγκρούεται με τον μπαϊντενισμό – ταυτόσημο του τραπεζιτισμού. Οπαδοί που επιχαίρονται γιατί προκρίθηκε η άνοια της παράνοιας, σε μια χώρα όπου η λέξη σοσιαλιστής ισοδυναμεί με ύβρη, η δε δαιμονοποίησή της στερεί από τους πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής ακόμα και την εγκυκλοπαιδική σοσιαλιστική εκφορά στο λόγο τους.
Από τη μια, σημαντικό να εκπαραθυρώνεται ένας τραμπούκος επιχειρηματίας που στέφθηκε πρόεδρος και τελικά αυτοανακυρήχθηκε πρώτος «τουϊτερατζής» και από την άλλη, οδυνηρό να εκλέγεις κάποιον με μόνο κριτήριο να φύγει απ’ το οβάλ γραφείο ο παράφρων. Αυτά στο αμερικανικό εκλογικό τοπίο, ενός έθνους που βαρύνεται με τη γενοκτονία των ερυθρόδερμων, τη ντροπή των σκλαβοπάζαρων, την ρίψη της ατομικής βόμβας δις, την εδραίωση της καπιταλιστικής κτηνωδίας και την επίφαση μιας δημοκρατίας, όπου ο έχων δολάρια είναι άνθρωπος και ο έχων άδειες τσέπες, και δη μαύρος, υπάνθρωπος.
ΣΥΓΚΡΙΣΗ
Η Αμερική όμως μετρά ως εθνική υπόσταση πανσπερμίας λαών, διακόσια τριάντα τρία χρόνια. Έχει κάθε αιτιολογημένη «δικαιολογία» να προφασίζεται μικρό παρελθόν και χαμηλή κουλτούρα ένεκα των πρώτων αποίκων με την εγκληματική συμπεριφορά. Η Ελλάδα όμως με την όποια ιστορική συνέχεια έχει ή δεν έχει με το αρχαίο παρελθόν της, τη γλωσσική της δυναμική, το φιλοσοφικό και πνευματικό φορτίο που μεταφέρει στους ώμους της, πώς μπορεί να δικαιολογηθεί για την ολική αποτυχία να εφαρμόσει τη δημοκρατία, ως το πολίτευμα που η ίδια γέννησε; Ή λοιπόν, ουδεμία σχέση και συγγένεια έχει ο αρχαίος ελληνικός λαός με τον σημερινό, ή οι νεοέλληνες όντως είναι απόγονοι του Περικλή και του Επίκουρου, αλλά παντελώς ανάξιοι να μιλούν για πολιτισμικές κληρονομιές και πράσσειν άλογα ή πράσινα άλογα.
Όταν ο λαός αυτός, βρίθει εμφυλίων πολέμων ενώ είναι ο μοναδικός στην Ευρώπη που καταδέχτηκε στο παρελθόν να τοποθετήσει σε θέσεις κρατικής ευθύνης παιδιά δωσίλογων της Κατοχής, σε αντίθεση με τα παιδιά των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης που περπατούσαν ξυπόλητα γιατί είχαν τους πατεράδες τους στα ξερονήσια, τότε αναρωτιέσαι, σε τι άραγε να έχουν χρησιμεύσει ο Πλάτωνας, ο Αριστοτέλης, ο Σολωμός και τα δυο νόμπελ που φέρανε οι ποιητές του;
ΜΑΣΚΕΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ
Και μόνο το γεγονός ότι επί οχτώ μήνες οι πρώην «ήρωες» γιατροί του κυρίου Τσιόδρα παρέμειναν στα χαρακώματα του κορονοϊού χωρίς την απαιτούμενη στήριξη, εξαντλημένοι και αποδυναμωμένοι, αποδεικνύει πως οι ιδιωτικοί Μινώταυροι, υπερισχύουν τον δημοσίων θεραπευτηρίων. Τι να περιμένεις όμως από μια κυβέρνηση όπου η αστυνομία κατ’ εντολή της, μοιράζει κλήσεις για μάσκες, κυνηγά τα νέα παιδιά από τις πλατείες, αλλά επιτρέπει το καλοκαίρι στη Μύκονο να συναγελάζονται στα πανάκριβα μπαράκια της οι πορνοστάρ της υφηλίου με τους σαλιάρηδες επιχειρηματίες που αρνούνται να πληρώσουν τις αποζημιώσεις στους απολυμένους εργαζομένους τους. Το σημερινό κυβερνείο ενώ εξακολουθεί να αφήνει τους πολίτες με ελλιπή προστασία λόγω μνημονιακών οικονομικών περιορισμών, αίφνης τα περιπολικά της εν αφθονία, γυρνούν συνεχώς αυτές τις μέρες στα σοκάκια των πόλεων κυνηγώντας «παράνομους» ντόπιους και μετανάστες που δεν έχουν σημείωμα μετακίνησης ή μάσκα καθώς πρέπει. Τι όψιμο ενδιαφέρον για την υγεία των Ελλήνων πολιτών;
Άραγε πως δεν σκέφτηκαν οι επαΐοντες του Μαξίμου αντί να προσφέρουν εκατομμύρια στα ΜΜΕ, να χρηματοδοτήσουν ένα νοσοκομείο αξιώσεων στις φυλακές, με γιατρούς βασικών ειδικοτήτων, έτσι ώστε οι κρατούμενοι να μην τιγκάρουν στον κορονοϊό καθότι ζουν δώδεκα άτομα σε δέκα τετραγωνικά, όπως πρόσφατα οι ίδιοι καταγγέλλουν από τις φυλακές Διαβατών;
Προφανώς τα κανάλια της τηλοψίας παρλάρουν πολύ δίχως «τάισμα», καθώς η σιωπή των κρατουμένων έτσι ή αλλιώς είναι δεδομένη. Βέβαια το Σύνταγμα ορίζει ότι ο φυλακισμένος στερείται της ελευθερίας του αλλά όχι της αξιοπρέπειάς του.
ΙΕΡΑΡΧΙΣΗ
Δυστυχώς στην Ελλάδα οι αδύναμοι και οι διαφορετικοί είναι προς βρώσιν των τιμωρών ελληναράδων. Όσο για τους δυνατούς με τα μυώδη μπράτσα των μακεδονομάχων που ξεσήκωναν τον κόσμο για τη συμφωνία των Πρεσπών, τώρα σιωπηλοί προσποιούνται πως το ερευνητικό Oruc Reis της Τουρκίας είναι κρουαζιερόπλοιο. Εντέλει, τίποτε δεν είναι σίγουρο και δεδομένο, παρά μόνο η εκπεφρασμένη θέση του πρωθυπουργού μας ότι η Ελλάδα είναι προβλέψιμος σύμμαχος των ΗΠΑ.
Όμως, μια δημοκρατική πολιτεία ξεχωρίζει πρωτίστως από τα εξής σημεία της: Πρώτον από την προστασία που παρέχει στα παιδιά. Δεύτερον από την ασφάλεια που δημιουργεί στους γέροντες. Τρίτον από την αγάπη στο περιβάλλον, στα ζώα και την αποδοχή της διαφορετικότητας. Τέταρτον από το σεβασμό που δείχνει στα νεκροταφεία της. Πέμπτον απ΄ τον τρόπο που συμπεριφέρεται στους φυλακισμένους. Ιεραρχήστε τα όπως εσείς επιθυμείτε. Σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορούν τα παραπάνω να λησμονηθούν, επειδή κάποιοι τραμπούκοι ενδεχομένως προβοκάτορες εξευτέλισαν έναν πρύτανη, όταν η Πολιτεία εξευτελίζει τους πολίτες της πειραματιζόμενη «φόρα μάσκα - βγάλε μάσκα» και ανακοινώνοντας καθημερινά δελτία θανάτου που όφειλε να έχει προλάβει. Η «τρομοκρατία» δεν εντοπίζεται μόνο σε όσους κρατούν καλάσνικοφ, αλλά και σε όσους κάθε βράδυ μάς αναγγέλλουν το μενού του Χάρου μέσα στα σπίτια μας με τα μικρά παιδιά να βλέπουν εφιάλτες. Η δικαιολογία πως αυτά συμβαίνουν με την επιδημία σε όλο τον κόσμο, είναι για τα «αμερικανάκια» που δεν έχουν ιστορία. Για τον «περιούσιο» ελληνικό λαό που επιτρέπει σε επιστήμονες να διαλαλούν ότι η θεία κοινωνία δεν κολλάει τον ιό, δεν θα έπρεπε να συμβαίνουν. Γιατί ή ο Θεός προστατεύει την Θεία Κοινωνία και τους κοινωνούντες, ή ο κύριος Σωτήρης Τσιόδρας έχει δίκιο. Οπότε ας απαντήσει ο ίδιος ως ιεροψάλτης χριστιανός ορθόδοξος και όχι ως ξανθοπουλικός σταρ: Οι κληρικοί που καλούσαν τους πιστούς να μεταλάβουν και ενδεχομένως να κόλλησαν χιλιάδες συμπολίτες μας, πρέπει να πληρώσουν 300 ευρώ για κάθε έναν που κοινώνησαν; Ναι ή όχι; Την ευθύνη να την πάρει ο ίδιος μαζί με τους προϊσταμένους του, μη την ζητά από τον μασκοφορεμένο λαό. Άλλωστε ο Ευριπίδης το λέει ξεκάθαρα στο έργο του Φοίνισσαι: «Δει φέρει τα των θεών». Η υπουργός παιδείας ως ελληνίδα θρησκευόμενη η οποία «αποκεφάλισε» τα καλλιτεχνικά μαθήματα απ’ τα σχολεία, προφανώς γνωρίζει τι σημαίνει η φράση του αρχαίου τραγωδού: «Πρέπει να αντέχουμε όσα μας στέλνουν ο Θεοί». Συνεπώς ευλαβικά, δίχως ποινές και φόβο, ας δεχθούμε το μαρτύριο του ιού…  
Του Γρηγόρη Χαλιακόπουλου   Συγγραφέα - δημοσιογράφου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα