Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2020

Ελιές και εγκλεισμός κατεβάζουν τον κόσμο στη Μεσσηνία


Από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η απαγόρευση κυκλοφορίας από νομό σε νομό, που ξεκινά σήμερα τα ξημερώματα, χιλιάδες αποφάσισαν να αφήσουν την πρωτεύουσα και να μετακινηθούν στην επαρχία. Ένας από αυτούς τους προορισμούς, λοιπόν, είναι και η Μεσσηνία, καθώς αρκετοί καταφτάνουν για την ελαιοσυγκομιδή ή επειδή προτιμούν να περάσουν εδώ την καραντίνα (μπορεί θεωρητικά να διαρκεί τρεις εβδομάδες, αλλά ουκ ολίγοι πιστεύουν ότι θα κρατήσει περισσότερο).

Έτσι, από τη στιγμή που ανακοινώθηκε το lock down αρκετοί άρχισαν να φεύγουν από την Αθήνα, άλλοι με το όχημά τους και άλλοι με το ΚΤΕΛ. Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε ότι από το βράδυ της Πέμπτης έως τις 6.00 το πρωί της Παρασκευής πέρασαν από την εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου πάνω από 23.000 αυτοκίνητα, ενώ το επόμενο τρίωρο (6.00-9.00 π.μ.) 5.388.Το «Θάρρος» μίλησε με τον πρόεδρο του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Μεσσηνίας, Γιάννη Κάντζα, ο οποίος αναφέρθηκε στην αυξημένη κίνηση μέχρι χθες βράδυ, αλλά και στο πώς θα γίνονται τα δρομολόγια από σήμερα το πρωί.

Ειδικότερα, μόνο χθες, μέχρι το απόγευμα, είχαν προστεθεί 13 έκτακτα δρομολόγια (κανονικά είναι 11 τακτικά την ημέρα) για τη γραμμή από και προς Αθήνα, ενώ αυξημένη ήταν η κίνηση και την Πέμπτη, οπότε επίσης προστέθηκαν έκτακτα δρομολόγια.

Να σημειωθεί εδώ ότι τα λεωφορεία ταξιδεύουν με πληρότητα 65% λόγω των μέτρων προστασίας.

Από σήμερα, βέβαια, ελαχιστοποιούνται, όπως είπε ο κ. Κάντζας, ενώ κάποια θα σταματήσουν εντελώς, αφού δε θα υπάρχουν επιβάτες για να ταξιδέψουν.

Να θυμίσουμε εδώ ότι στο προηγούμενο lock down υπήρχε μόλις ένα δρομολόγιο για τη γραμμή Καλαμάτα- Αθήνα.

Τέλος, ανέφερε ότι θα υπάρχει καθημερινή ενημέρωση προς το επιβατικό κοινό για τα δρομολόγια, καθώς αυτά συνεχώς θα αλλάζουν.

Τι ισχύει από σήμερα για τις μετακινήσεις από νομό σε νομό
Σκοπός των απαγορεύσεων είναι προφανώς η αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων, που θα προκαλέσουν διασπορά του κορωνοϊού. Όμως, υπάρχουν περιπτώσεις που κάποιοι θα μπορούν να μετακινηθούν από νομό σε νομό και είναι οι εξής:

-επιστροφή στον τόπο μόνιμης κατοικίας

-επανένωση οικογενειών

-επαγγελματικοί λόγοι

-λόγοι υγείας.

Μάλιστα, η Πολιτική Προστασία διευκρίνισε πως επιτρέπεται άπαξ η μετακίνηση από μια Περιφερειακή Ενότητα σε άλλη, προκειμένου να επιστρέψει κάποιος στον τόπο της μόνιμης κατοικίας του, με την προϋπόθεση ότι θα μπορεί να αποδείξει ότι μετακινείται προς τη μόνιμη κατοικία του. Αυτή η μετακίνηση μπορεί να γίνει και μετά την έναρξη ισχύος των μέτρων του lockdown.

Σημειώνεται, όμως, ότι αν κάποιος βρίσκεται π.χ. στην Αθήνα, αλλά η μόνιμη κατοικία του είναι στην Κόρινθο, μπορεί να επιστρέψει στην Κόρινθο, αλλά δεν μπορεί να ταξιδέψει πίσω στην Αθήνα.

Απαραίτητο το Ε1
Για την επιστροφή στον τόπο μόνιμης κατοικίας απαιτείται αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας Ε1 ή βεβαίωση κατοικίας ειδικής χρήσης, που είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ.

Είσοδος στη χώρα μόνο με αρνητικό τεστ
Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, στις δηλώσεις του για τη συγκεκριμενοποίηση των μέτρων που θα ισχύσουν στο διάστημα του lockdown, όσοι εισέρχονται στη χώρα μέσω αεροδρομίων θα πρέπει να παρουσιάζουν αρνητικό τεστ Covid έως και 48 ώρες, ενώ όσοι επιθυμούν να εισέλθουν στη χώρα μέσω των χερσαίων συνόρων, θα πρέπει να εμφανίζουν αρνητικό τεστ Covid έως και 72 ώρες.
tharrosnews, Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα