Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010

Η Βάσω κάνει πόλεμο

ΓΡΗΓ. ΤΖΙΟΒΑΡΑΣ |
Η άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία που εξασφάλισε το ΠαΣοΚ στις τελευταίες εκλογές «έλυσε τα χέρια» του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου , ο οποίος σχημάτισε τη νέα κυβέρνησή του με πρόσωπα της απολύτου αρεσκείας του και χωρίς να λάβει υπόψη του εσωκομματικές ισορροπίες του παρελθόντος. Για την πλειονότητα των πρώην υπουργών που δεν «χώρεσαν» στο κυβερνητικό σχήμα επιχειρήθηκε να «χρυσωθεί το χάπι» με την απονομή κοινοβουλευτικών αξιωμάτων. Στο πλαίσιο αυτό η κυρία Βάσω Παπανδρέου, της οποίας το όνομα «είχε παίξει» και για την προεδρία της Βουλής, ορίστηκε πρόεδρος στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων. Ο «θώκος» που της δόθηκε, όμως, αποδείχθηκε πολύ στενός για να ικανοποιήσει το πολιτικό εκτόπισμα και- γιατί όχι;- τις φιλοδοξίες μιας πολιτικού που πρωταγωνιστεί στα πολιτικά πράγματα περισσότερο από τρεις δεκαετίες, αφού, όπως λέγεται, «υπήρξε επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Ενωση πριν από 25 χρόνια, όταν ορισμένοι από τους σημερινούς υπουργούς... φορούσαν κοντά παντελονάκια». Ετσι η κυρία Παπανδρέου έδειξε από την αρχή της θητείας της στην προεδρία της Επιτροπής Οικονομικών υποθέσεων ότι δεν ήταν διατεθειμένη να περιοριστεί στον ρόλο της απλής προεδρεύουσας που δίνει τον λόγο στους βουλευτές και υπακούει στα κυβερνητικά κελεύσματα για το πότε θα ορίσει συνεδριάσεις για να διευκολυνθεί το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης.
Πονοκέφαλος για το Μαξίμου
Το ερώτημα «πού το πάει η Βάσω» τίθεται πολύ συχνά το τελευταίο διάστημα στο Κοινοβούλιο καθώς οι πρωτοβουλίες της πρώην υπουργού έχουν φέρει αρκετές φορές σε δύσκολη θέση κυβερνητικά στελέχη και δημιουργούν συχνά «πονοκεφάλους» στο Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο διαβλέπει τελευταία διάθεση της πρώην υπουργού να κινηθεί «σε ρότα εσωκομματικής αντιπολίτευσης». Κι αυτό καθώς πυκνώνουν οι παρεμβάσεις της που, όπως λέγεται χαρακτηριστικά, κατατείνουν στη φιλοτέχνηση ενός «φιλολαϊκού προφίλ» με τη χρήση στερεότυπων εκφράσεων, όπως «δεν ανέχομαι εμείς εδώ να λέμε “ναι σε όλα”, όταν υποχρεωνόμαστε να κόβουμε μισθούς και συντάξεις από ανθρώπους που δεν ευθύνονται σε τίποτε για την κρίση».

Το ίδιο ακριβώς επιχείρημα χρησιμοποίησε παλαιότερα η πρώην υπουργός για να δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσει τις ρυθμίσεις για την τιμολόγηση των φαρμάκων, όπως και προ ημερών για τον διακανονισμό των χρεών των νοσοκομείων, αλλά και πιο πρόσφατα για να καταγγείλει τις τράπεζες που συνεχίζουν να δίνουν bonus.


Η βεντέτα με τον κ. Προβόπουλο
Τη μεγαλύτερη αίσθηση από όλες τις παρεμβάσεις της έχει προκαλέσει η επιμονή να στρέφει τα πυρά της κατά του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλου για το περίφημο ζήτημα της αλλαγής των κανόνων διαπραγμάτευσης των ελληνικών ομολόγων. Προ μηνών συνέταξε μακροσκελή ερώτηση, την οποία με την υπογραφή 15 άλλων βουλευτών του ΠαΣοΚ απηύθυνε στον υπουργό Οικονομικών κ. Γ.Παπακωνσταντίνου. Στο κείμενο της ερώτησης οι βολές ήταν ευθείες κατά του κ. Προβόπουλου, αλλά τα... σκάγια δεν άφηναν αλώβητη και την κυβέρνηση.

Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου, απαντώντας σε ερώτηση με το ίδιο περιεχόμενο αλλά σαφώς ηπιότερες εκφράσεις που υπέβαλε ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς, παρέσχε κάλυψη στον διοικητή του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος, η κυρία Παπανδρέου δεν ικανοποιήθηκε. Γι΄ αυτό και αντέδρασε στην απάντηση που της κοινοποιήθηκε από την ΤτΕ υποβάλλοντας νέα ερώτηση στην οποία δεν περιορίζεται να επαναλάβει τις επικρίσεις ότι οι πρακτικές της ΤτΕ «διευκόλυναν τους κερδοσκόπους σε βάρος της ελληνικής οικονομίας». Καταλόγισε στον κ. Προβόπουλο απόκρυψη των πραγματικών στοιχείων που σχετίζονται με την κερδοσκοπική επίθεση εναντίον της ελληνικής οικονομίας χρησιμοποιώντας αυστηρή γραφίδα και υποστηρίζοντας στο κείμενο ότι «το ζήτημα που θέσαμε με την ερώτησή μας είναι ιδιαιτέρως σοβαρό για να σκιαμαχεί κανείς και να αναλώνεται σε λεκτικά παιχνίδια και πολύ περισσότερο να προσπαθεί να παραπληροφορήσει τη Βουλή, καταθέτοντας στοιχεία διαφορετικά από αυτά τα οποία ζητήθηκαν».

Η κυρία Παπανδρέου δεν αμφισβητεί μόνο τη συγκεκριμένη πρακτική της ΤτΕ, αλλά σε κάθε ευκαιρία που της δίνεται εκφράζει αμφιβολίες για την «ανεξαρτησία» που απολαμβάνει.


Ο πόλεμος μετις τράπεζες
Στο στόχαστρό της, πάντως, δεν βρίσκεται ο κ. Προβόπουλος, αλλά εν γένει οι τραπεζίτες, όπως έδειξε η πρόσφατη αντιπαράθεση που είχε με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών και διοικητή της Εθνικής κ. Β. Ράπανο και τον αντιπρόεδρο της Ενωσης και διευθύνοντα σύμβουλο. Τους κάλεσε στην Επιτροπή και από την προεδρική καρέκλα τούς είπε... κατάμουτρα: «Ξέρετε ότι οι τραπεζίτες δεν είστε δημοφιλείς,και δικαίως.Γιατί και εσείς,όπως και οι πολιτικοί,την εποχή των παχιών αγελάδων προκαλέσατε. Πήρατε 92 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Ελληνικό Δημόσιο αφότου άρχισε η κρίση, και η πιστωτική επέκταση είναι μηδενική. Πριν πιέζατε τους πολίτες να παίρνουν δάνεια και τώρα βάζετε το μαχαίρι στο λαιμό στους επιχειρηματίες για να δεχθούν ανατιμολογήσεις των δανειακών υποχρεώσεών τους».
ΤΑ ΕΠΤΑ «ΧΤΥΠΗΜΑΤΑ» ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ



Ο κ. Γ. Προβόπουλος 1. Επιτέθηκε στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ.Γ. Προβόπουλο,τον οποίον κατηγόρησε ότι διευκόλυνε το «σορτάρισμα» στα ελληνικά ομόλογα.

2. Κάλεσε στη Βουλή τα στελέχη της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών για να τους πει ότι είναι «αντιδημοφιλή» και μετατρέπουν σε «bonus» τα χρήματα της κρατικής στήριξης.

3. Διαφώνησε με τη ρύθμιση των χρεών των νοσοκομείων ασκώντας οξεία κριτική στην υπουργό Υγείας κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.



Η κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου 4. Υποχρέωσε τον υφυπουργό κ.Φ. Σαχινίδη να τροποποιήσει διάταξη για τη συμμετοχή της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.

5. Αντέδρασε σε τροπολογία για τις τιμές των φαρμάκων.

6. Ζήτησε καλύτερο προγραμματισμό από το υπουργείο Οικονομικών στις νομοθετικές πρωτοβουλίες του.



Ο κ. Φ. Πετσάλνικος 7. Αμφισβήτησε την εξουσία του Προέδρου της Βουλής κ.Φ. Πετσάλνικου να τροποποιεί τον Κανονισμό του Σώματος χωρίς προηγουμένως να ενημερώνει όλους τους βουλευτές.
Οι κατηγορίες για φραξιονισμό και η καρέκλα του τραπεζίτη
Δεν είναι λίγοι οι βουλευτές που υποστηρίζουν ότι πίσω από την επιθετική στάση της πρώην υπουργού κατά των τραπεζιτών και ειδικώς του κ.Προβόπουλου, ο οποίος τοποθετήθηκε στο σημερινό του πόστο από την προηγούμενη κυβέρνηση,ίσως να υποκρύπτεται φιλοδοξία της να αλώσει, έναν ακόμη ανδροκρατούμενο χώρο,όπως είναι η θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.Θύμιζαν δε ότι και κατά το παρελθόν προβεβλημένα πολιτικά στελέχη μετακινήθηκαν στον τραπεζικό χώρο,όπως οΓεώργιος Μαύρος,που το 1964 ανέλαβε τη διοίκηση της Εθνικής,και οΙωάννης Μπούτος, ο οποίος ορίστηκε το 1993 διοικητής στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Αλλοι,ωστόσο,θεωρούν ότι οι βλέψεις της πρώην υπουργού είναι πιο υψηλές από μια καρέκλα τραπεζίτη.«Θα της πήγαινε πολύ περισσότερο να γίνει πόλος της συσσωρευμένης δυσαρέσκειας των φίλων και στελεχών του ΠαΣοΚ»λένε επικαλούμενοι και«το τσαγανό που έδειξε»όταν το φθινόπωρο του 1995«ηγήθηκε της εσωκομματικής αμφισβήτησης του Ανδρέα», αναλαμβάνοντας εκείνη να παραδώσει την επιστολή στην τελευταία συνεδρίαση της ΚΕ στην οποία προήδρευσε ο ιδρυτής του κόμματος.

«Η Βάσω φραξιονίζει και ετοιμάζεται»είναι η φράση στην οποία συμφωνούσαν δύο συνυποψήφιοί της στη Β΄ Αθήνας, που μετρούσαν τα απανωτά τελευταία «χτυπήματά» της κατά της κυβέρνησης.

1 σχόλιο:

  1. ΑνώνυμοςΙουλίου 19, 2010

    Δείτε πως σκέφτεται και πως ενεργεί το σύστημα εξουσίας!!!!!
    Όταν θέλουν να σε απαξιώσουν, ακόμα και αν λέγεσαι Βάσω Παπανδρέου......

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα