Σάββατο 24 Ιουλίου 2010

Ορατή η συνεργασία Αλευρά-Κοσμόπουλου


«Κανείς δεν μπορεί να πάει στο σπίτι του» δήλωνε πρόσφατα ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας Διον. Αλευράς και χθες σε ερώτηση, αν θα στρατευθεί με τον Βασ. Κοσμόπουλο, στην περίπτωση που ο τελευταίος είναι υποψήφιος, άφησε ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο.
Στο μεταξύ, ο δήμαρχος Αβίας Παν. Μπασάκος, που έχει αυτοπροταθεί, επισήμανε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για καθυστερήσεις. Σημείωσε δε πως «αν αργήσουμε περισσότερο, δεν ενδιαφέρομαι».

«Θολό», όσο ήταν στην αρχή, εξακολουθεί να παραμένει το τοπίο ως προς τον υποψήφιο δήμαρχο Καλαμάτας που θα στηρίξει το ΠΑΣΟΚ. Μετά τις δηλώσεις των Χρ. Μαλαπάνη και Διον. Αλευρά ότι δεν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι, η Νομαρχιακή του ΠΑΣΟΚ έχει να ασχοληθεί με τις αυτοπροτάσεις και τις ετεροπροτάσεις που κατατέθηκαν για τους Βασ. Κοσμόπουλο, Χρ. Μπούρα, Παν. Μπασάκο, Γ. Σκαλαίο, Γ. Σκούρα και Λεων. Φιλιππόπουλο.

Όμως, ο καιρός περνά και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη ή κινητικότητα, με αποτέλεσμα όλα να κινούνται σε κλίμα αβεβαιότητας.
Κι αν η Νομαρχιακή πρεσβεύει ότι έως τις 10 Αυγούστου θα υπάρχουν υποψήφιοι στους «εύκολους» Δήμους, είναι αντιληπτό το χρονικό διάστημα που θα μεσολαβήσει μέχρι να προκύψει ο «εκλεκτός» για την Καλαμάτα.
Ο άνθρωπος που τελικά θα επιλεγεί να ηγηθεί του ψηφοδελτίου για την πρωτεύουσα του νομού θα έχει πολύ λίγο χρόνο στη διάθεσή του, προκειμένου να βρει τους ανθρώπους που θα στελεχώσουν την προσπάθειά του. Θα έχει, επίσης, πολύ λίγο χρόνο για να μπορέσει να παρουσιάσει το πρόγραμμα του συνδυασμού του σε κάθε τοπικό διαμέρισμα.
Οι λόγοι της ολιγωρίας που επιδεικνύεται παραμένουν εν πολλοίς ανεξήγητοι. Εκτιμάται, όμως, ότι έχει κυριαρχήσει η άποψη πως όσο «ροκανίζεται» ο χρόνος, τόσο μειώνονται οι πιθανότητες για τη συγκρότηση «αντάρτικων» ψηφοδελτίων. Άρα, εκ των πραγμάτων, επιχειρείται να επιβληθεί άνωθεν λύση, με ενδεχόμενη και την παρουσίαση υποψηφιότητας, την οποία θα πρέπει να στηρίξουν κομματικά μέλη και άλλοι.
Πληροφορηθήκαμε δε, δεδομένης της καθυστέρησης, ότι ο επικεφαλής του σημερινού συνδυασμού «Πολίτες σε δράση» Ντ. Τσερώνης έχει ήδη βολιδοσκοπήσει κάποια από τα γνωστά ονόματα του ΠΑΣΟΚ στο νέο Δήμο Καλαμάτας, προσπαθώντας να συγκροτήσει κομματικά ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο, που θα σταθεί ως ανάχωμα στην υποψηφιότητα του σημερινού δημάρχου Παν. Νίκα.
Οι υποψήφιοι

Οι προταθέντες, από την πλευρά τους, βλέπουν το χρόνο να κυλά. Διαισθάνονται ότι η πορεία που ακολουθείται δεν είναι ενδεδειγμένη, αλλά σκέπτονται σοβαρά και την ανάληψη αυτού του ρίσκου, που, εκτός των άλλων, έχει οικονομικό τίμημα.
Ο κ. Βασ. Κοσμόπουλος, τον οποίο ρωτήσαμε αν έχει κάποια επαφή ή συνάντηση σχετική με την υποψηφιότητά του, είπε πως δεν επιθυμεί στον παρόντα χρόνο να σχολιάσει κάτι. Επανέλαβε ότι ισχύει η παλαιότερη δήλωσή του, κατά την οποία θα τεθεί επικεφαλής αν υπάρξει συστράτευση, ενώ δε θέλησε να σχολιάσει και την πρόταση που απηύθυνε τελευταία ο Διον. Αλευράς, λέγοντας πως «κανείς δεν μπορεί να πάει στο σπίτι του».
Εκτιμάται ότι ο κ. Κοσμόπουλος τηρεί στάση αναμονής για τις όποιες εξελίξεις. Υπέρ της υποψηφιότητάς του έχουν ταχθεί αρκετοί, ασκώντας πίεση. Έχει, δηλαδή, δημιουργηθεί ένα ρεύμα υπέρ της και είναι αρκετοί όσοι θα την επιθυμούσαν, αλλά τον τελευταίο λόγο θα έχει, προφανώς, ο ίδιος, κι αν κρίνει ότι έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες που θα επιθυμούσε.
Ο σημερινός δήμαρχος Αβίας Παν. Μπασάκος επισήμανε ότι δεν υπάρχουν μεγάλα χρονικά περιθώρια για επιπλέον καθυστερήσεις. Σημείωσε ότι αν έως το τέλος του μήνα δεν έχουν υπάρξει εξελίξεις, θα προβεί σε επίσημη δήλωση για το τι πρόκειται να πράξει, σημειώνοντας ταυτόχρονα: «Αν αργήσουμε περισσότερο, δεν ενδιαφέρομαι». Υπογράμμισε δε ότι απαιτείται ικανός χρόνος για τη συγκρότηση ενός ισχυρού και αξιόμαχου ψηφοδελτίου για να διεκδικηθεί η πρωτεύουσα του νομού και πως ο χρόνος κυλά αρνητικά.
«Δεν έχω να δηλώσω κάτι επί του παρόντος», ήταν η λακωνική απάντηση που μας έδωσε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών Χρ. Μπούρας.
Να γίνει γκάλοπ μεταξύ των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ, μόνο στην πόλη της Καλαμάτας και από εκεί να προκύψει ποιος θα διεκδικήσει το δημοτικό θώκο, πρότεινε ο σημερινός δήμαρχος Θουρίας Γ. Σκαλαίος.
Αναρωτήθηκε αν έχουν κληθεί οι υποψήφιοι σε συζήτηση, προκειμένου να προκύψει ποιος ενδιαφέρεται και ποιος όχι, ώστε στη συνέχεια να αποκλειστεί από το υπόλοιπο σκέλος της διαδικασίας, καθώς και το πότε θα ληφθούν οι αποφάσεις. Όπως παρατήρησε, πριν από τέσσερα χρόνια, οπότε υποψήφιος δήμαρχος ήταν ο Διον. Αλευράς, είχε ήδη οργανωθεί το ψηφοδέλτιο.
Από την πλευρά του και ο Λεων. Φιλιππόπουλος δεν έχει ακόμη εκδηλώσει τις προθέσεις του, δεδομένου ότι έχει ετεροπροταθεί για τους Δήμους Καλαμάτας και Πύλου – Νέστορος, αλλά και για τη θέση του αντιπεριφερειάρχη. «Ό,τι μου έχει προταθεί το μελετώ», ήταν το σχόλιό του, αφήνοντας οποιοδήποτε ενδεχόμενο ανοιχτό.
Επικοινωνήσαμε και με το σημερινό επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας Διον. Αλευρά. Ζητήσαμε να μάθουμε αν ο κ. Κοσμόπουλος σχολίασε την πρόσκληση που του απηύθυνε και η απάντηση ήταν αρνητική. Στην ερώτηση, αν θα συστρατευθεί με τον Βασ. Κοσμόπουλο, στην περίπτωση που ο τελευταίος αναδειχθεί υποψήφιος, άφησε ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο, χωρίς να δώσει ούτε θετική ούτε αρνητική απάντηση.
Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα