Κυριακή 25 Ιουλίου 2010

Τριφυλία. Οι ενδιαφερόμενοι «ανοίγουν τα χαρτιά τους»

Εκατό περίπου μέρες πριν από τις τοπικές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου και στο Δήμο Τριφυλίας αρχίζει να ξεκαθαρίζει το τοπίο σχετικά με τις υποψηφιότητες. Το προηγούμενο διάστημα εντάθηκαν οι επαφές, οι συζητήσεις και οι προσεγγίσεις μεταξύ των ενδιαφερομένων και συνεργατών τους με αυτοδιοικητικούς παράγοντες, πολιτικά στελέχη, εκπροσώπους συλλόγων και φορέων, αλλά και απλούς πολίτες που νοιάζονται και την πρόοδο και την ανάπτυξη του νέου Δήμου. Μάλιστα, το φως της δημοσιότητας «είδαν» ονόματα αυτοδιοικητικών, πολιτικών στελεχών και ενεργών πολιτών που εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους για υποψηφιότητα.

Στο ΠΑΣΟΚ, δύο υποψηφιότητες κατατέθηκαν ......

στα Όργανα του Κινήματος για αξιολόγηση. Του επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Δ.Σ. Κυπαρισσίας Θανάση Πετρόπουλου, που αυτοπροτάθηκε και του επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Δ.Σ. Φιλιατρών Δημήτρη Σωτηρόπουλου, που ετεροπροτάθηκε. Στη Ν.Δ. οι ενδιαφερόμενοι φέρονται να είναι περισσότεροι, χωρίς όμως να έχουν κατατεθεί συγκεκριμένες υποψηφιότητες, εκτός δύο, του αντιδημάρχου Κυπαρισσίας Γρηγόρη Γκότση και του δημοτικού συμβούλου Κυπαρισσίας Παναγιώτη Τσίγγανου, καθώς και του φαρμακοποιού στα Φιλιατρά Βασίλη Παπαθεοδοσίου με δηλώσεις του στα τοπικά ΜΜΕ.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ «ΘΑΡΡΟΣ»

ΠΑΣΟΚ

Θανάσης Πετρόπουλος Επικεφαλής αντιπολίτευσης Δήμου Κυπαρισσίας

«Η ριζική διοικητική αναδιάρθρωση της λειτουργίας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που δημιουργήθηκε με τον “Καλλικράτη”, η μεταβίβαση εξουσιών στους Δήμους και η αυτονόμησή τους από άλλα κέντρα εξουσίας, σηματοδοτούν την αναγκαιότητα ανάδειξης τοπικών διοικητικών φορέων που θα βασίζονται, θα λειτουργούν και θα εμπνέονται από τις αρχές της δημοκρατίας, της νομιμότητας, της διαφάνειας, της συμμετοχής, της συναίνεσης, του εποικοδομητικού διαλόγου. Οι τοπικές κοινωνίες του Δήμου Τριφυλίας έχουν ανάγκη από ανθρώπους που δε θα εξυπηρετούν κομματικές επιδιώξεις και μικροπολιτικές σκοπιμότητες, που δε θα έχουν ως άρμα τους για την κατάληψη του Δήμου την άκρατη προσωπική τους φιλοδοξία, που δε θα τάζουν διορισμούς, δε θα δημιουργούν εκλογική πελατεία, που δε θα “εξυπηρετούν” τους ίδιους, τους συγγενείς και τους φίλους τους. Οι τοπικές κοινωνίες μας έχουν ανάγκη από ανθρώπους που θα εμπνέονται από τα οράματα της ισότιμης αντιμετώπισης όλων των δημοτικών κοινοτήτων και διαμερισμάτων, αλλά και της ταυτόχρονης εκμετάλλευσης των πλεονεκτημάτων του καθενός από αυτά, του μη διαχωρισμού των πολιτών του Δήμου σε πολίτες “πρώτης” και “δεύτερης” κατηγορίας, σε πολίτες “πεδινούς” και “ορεινούς”, σε πολίτες “μεγάλων” και “μικρών” χωριών. Σε μια προσπάθεια που θα εμπνέεται και θα καθορίζεται από τις παραπάνω αδιαπραγμάτευτες για εμένα αρχές, δηλώνω παρών. Για μένα δεν έχει καμία σημασία σε ποια θέση θα βρίσκομαι σε αυτό το κάλεσμα, αν δηλαδή θα είμαι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος ή υποψήφιος δήμαρχος. Αυτό που για μένα είναι το πιο σημαντικό είναι η συσπείρωση όλων των συμπολιτών μας που εμπνέονται από τα παραπάνω ιδανικά, σε μια ανεξάρτητη κίνηση δημοτών του Δήμου Τριφυλίας, η οποία θα συγκροτήσει ένα εκλογικό σχήμα που θα συμμετέχει στις επόμενες εκλογές. Αυτή η ανεξάρτητη κίνηση δημοτών στην οποία συμμετέχω και εγώ, επιδιώκει ανοικτές διαδικασίες, συγκαλεί συγκεντρώσεις, προκαλεί καθημερινά συζητήσεις, αναζητά τις διαφωνίες, προχωρεί σε συγκλίσεις παραμένοντας αταλάντευτα σταθερή στις βασικές της αρχές, του σεβασμού του πολίτη, ανάδειξης της διαφωνίας, αποδοχής της διαφορετικότητας. Στο τέλος δε, είμαι σίγουρος ότι μέσα από αυτές τις διαδικασίες θα αναδειχθεί ως επικεφαλής του συνδυασμού της, ο ικανότερος».


* Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Δήμο Φιλιατρών Δημήτρης Σωτηρόπουλος, σε επικοινωνία που είχαμε, μας είπε πως τις προσεχείς ημέρες, συνεκτιμώντας όλα τα δεδομένα και τις συνθήκες, θα αποφασίσει σχετικά και θα προβεί σε δηλώσεις.

Ν.Δ.

Γρηγόρης Γκότσης
Αντιδήμαρχος Κυπαρισσίας

«Θα ήθελα πρώτα να σας ευχαριστήσω για την ευκαιρία που μου δίνετε να επαναλάβω, μέσα από την εφημερίδα σας, τα όσα είπα στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Καλαμάτα από τη ΝΟΔΕ Μεσσηνίας με τη συμμετοχή αυτοδιοικητικών (νομάρχη, δημάρχων, αντιδημάρχων και δημοτικών συμβούλων του νομού μας), καταθέτοντας και επίσημα την υποψηφιότητά μου για το λειτούργημα του δημάρχου στο Δήμο Τριφυλίας. Πρέπει εδώ να σας πω, πως εγώ και πολλοί συνάδελφοί μου, μήνες τώρα, θεωρούσαμε πως θα μας δοθεί η ευκαιρία με την ηγεσία του δημάρχου μας Γιώργου Σαμπαζιώτη να συνεχίσουμε και στο νέο Καλλικρατικό Δήμο Τριφυλίας, το έργο που γίνεται στην Κυπαρισσία και που κάθε συμπολίτης μας αντιλαμβάνεται.

Το λέω αυτό, γιατί εσείς που παρακολουθείτε τις συνεδριάσεις του Δ.Σ. μας, γνωρίζετε πολύ καλά πως εγώ εξέφρασα τις επιφυλάξεις μου για το μεγάλο Δήμο Τριφυλίας. Μάλιστα, ήμουν ο μόνος σύμβουλος που απέτρεψα ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. για το μεγάλο Δήμο Τριφυλίας, κάτι που δεν έκανα την τελευταία φορά, μπροστά στην επιμονή των συναδέλφων συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης. Εξακολουθώ, όμως, να έχω τις επιφυλάξεις μου. Δυστυχώς, η κυβέρνηση δεν άκουσε ούτε τις φωνές των βουλευτών της. Σήμερα έχουμε μια πραγματικότητα, ένα νόμο του κράτους, ο οποίος, μεταξύ των άλλων, έχει το ασυμβίβαστο για τους δημάρχους, με αποτέλεσμα να στερεί τη δυνατότητα σε πολλούς δοκιμασμένους και άξιους αυτοδιοικητικούς να προσφέρουν από τη θέση του δημάρχου και την προσφορά αυτή να τη δώσουν από θέση αντιδημάρχου ή δημοτικού συμβούλου.

Μέσα σε αυτή την πραγματικότητα, ίσως το πιο σημαντικό είναι η διαδικασία επιλογής υποψήφιων δημάρχων. Ακούστηκαν απόψεις από συναδέλφους, όπως η ανάδειξη των υποψηφίων να γίνει στις τοπικές κομματικές οργανώσεις με κάλπη και μόνο από τα μέλη της παράταξης. Μια άποψη που με βρίσκει κάθετα αντίθετο, διότι θεωρώ πως η ανάδειξη των υποψηφίων πρέπει να περνά μέσα από την κοινωνία. Ο πολίτης πολλές φορές την κομματική του επιλογή στις βουλευτικές εκλογές δεν τη μεταφέρει στις δημοτικές εκλογές, όχι γιατί δεν ξέρει από ποια παράταξη προέρχεται ο κάθε υποψήφιος, αλλά γιατί έχοντας γνώση για την προσφορά και τις δυνατότητες των υποψηφίων, επιλέγει αυτόν που πιστεύει ότι μπορεί να προσφέρει περισσότερα στον τόπο του. Άλλωστε, η παράταξη στην οποία είμαι μέλος 30 χρόνια, για πρώτη φορά και, μάλιστα, για την ανάδειξη αρχηγού του κόμματος, έστησε κάλπες, όχι μέσα σε κομματικές τοπικές επιτροπές, αλλά σε δημόσιους χώρους, καλώντας τους πολίτες να συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής εκλογής αρχηγού. Πιστεύω, λοιπόν, πως η παράταξη θα ακούσει την πρότασή μου και με την ίδια διαδικασία θα δώσει στους Τριφύλιους πολίτες δυνατότητα επιλογής.

Κλείνοντας, θα ήθελα να δηλώσω ότι, αν υπάρξει υποψηφιότητα από άλλον Καποδιστριακό Δήμο που εντάχθηκε στο Νέο Δήμο Τριφυλίας, που θα μπορεί να ενώσει και να αμβλύνει τις όποιες επιφυλάξεις έχουν ακουστεί, είμαι πρόθυμος να τη στηρίξω, γιατί πιστεύω βαθιά πως ο δεύτερος μεγαλύτερος Δήμος του νομού έχει μόνο μία επιλογή, να πετύχει».

Κώστας Κόλλιας
Πολιτικό στέλεχος της Ν.Δ. και πρώην γραμματέας Συνδικαλισμού

«Ανταποκρινόμενος σε παροτρύνσεις Τριφύλιων φίλων που εξέφραζαν την αγωνία τους για την προοπτική του νέου Δήμου, είχα δηλώσει ότι η περίπτωση του Δήμου Τριφυλίας, κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, θα μπορούσε να είναι μία πρόκληση. Μία από τις προϋποθέσεις αυτές, για μένα η σημαντικότερη, εξακολουθεί να είναι η δημιουργία ενωτικού κλίματος μεταξύ των αυτοδιοικητικών παραγόντων της παράταξης στους ενοποιημένους Δήμους και η συστράτευσή τους σε κοινή πορεία τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά. Λυπάμαι, αλλά οι διαπιστώσεις μου, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, δεν είναι ως προς αυτό το σημείο ενθαρρυντικές. Είναι αυτονόητο ότι η μακρόχρονη πολιτική και παραταξιακή μου διαδρομή δε μου επιτρέπει να γίνω μέρος εσωπαραταξιακών διενέξεων ή διαδημοτικών διενέξεων. Οψόμεθα…».

Βασίλης Παπαθεοδοσίου
Φαρμακοποιός

«Η Τριφυλία, ως νεοσύστατος Δήμος, οφείλει πάση θυσία να στηριχθεί σε προσωπικότητες τέτοιες που, ξεπερνώντας τους εαυτούς και τα όποια συμφέροντά τους, θα θέσουν εξαρχής στέρεα θεμέλια όσον αφορά στην ενότητα και την ανάπτυξή της. Ο σχεδιασμός για τους στόχους του μέλλοντός της πρέπει να είναι σαφής, οξυδερκής και εφικτός και τις δυνάμεις που θα φέρουν σε πέρας τις δύσκολες διαδικασίες οφείλουμε να τις ενεργοποιήσουμε, διότι όντως υπάρχουν στο Δήμο μας. Η Ανεξάρτητη Κίνηση, την οποία μαζί με τους συνεργάτες μου σχεδιάζουμε για τις επόμενες δημοτικές εκλογές, θα προχωρήσει μεθοδευμένα, ώστε βήμα βήμα, σε βάσεις στέρεες, οικονομικές, προγραμματισμού, αλλά πάνω από όλα κοινωνικής συνοχής, να αφήσουμε το στίγμα μας και το στυλ μας για τις επόμενες γενιές.

Η πραγματικότητα είναι ζοφερή για την ελληνική κοινωνία και οπωσδήποτε και για την κοινωνία του Δήμου μας, εμείς όμως έχουμε ένα πλεονέκτημα, είμαστε παραγωγική περιοχή, με δυναμική - καρποφόρα γη. Το πλεονέκτημα αυτό, σε συνδυασμό με τον εν δυνάμει αλλά και εν υπνώσει ακόμη τεράστιο αξιοποιήσιμο τουριστικό πλούτο, δίνουν για τον τόπο μας προοπτική και ελπίδα. Τέλος, θα θέλαμε να επισημάνουμε το σήμερα. Με τις διαδικασίες του “Καλλικράτη” για τον καθορισμό των ορίων και όλα όσα επακολούθησαν, υπάρχει ένα διοικητικό κενό, μια γενικότερη απαξίωση, κυρίως του ηθικού των πολιτών, που είναι ό,τι χειρότερο, αφού από τώρα ουσιαστικά έχει αρχίσει ή πρέπει ν’ αρχίσει ο σχεδιασμός του αύριο. Ο κάθε Δήμος έχει συνέχεια και υποχρεώσεις ως το τέλος, η περιουσία των Δήμων, οι τρέχουσες βασικές καθημερινές ανάγκες, πρέπει να αντιμετωπίζονται με την ίδια και μεγαλύτερη προσοχή. Όλοι μας ας σταθούμε με επάρκεια στο ύψος των περιστάσεων. Δεν είναι η στιγμή για επεκτατισμούς και σοβινισμούς. Η Τριφυλία βαδίζει ενωμένη στο αύριο με γνώμονα και στόχο οι νέοι άνθρωποι, οι νέοι συμπολίτες μας, να μείνουν και να αυξήσουν ό,τι τους παραδίδουμε εμείς σήμερα».

Γιώργος Σαμπαζιώτης
Δήμαρχος Κυπαρισσίας

«Ο νέος Δήμος Τριφυλίας είναι ένας “Καλλικρατικός” Δήμος με αρκετές ιδιαιτερότητες. Είναι από τους λίγους Δήμους στο νέο χάρτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που έχει συγχωνεύσει τρία αστικά κέντρα ισότιμα με μια βίαιη διαδικασία και σαφώς χωρίς την αποδοχή του μεγαλύτερου μέρους αυτών. Η περίπτωση όλων των άλλων Δήμων στη Μεσσηνία αποτελεί μια φυσιολογική διεργασία, μια και σε όλες τις περιπτώσεις υπάρχει ένα ισχυρό κέντρο γύρω από το οποίο συνενώνονται οι άλλοι Δήμοι. Η ιδιαιτερότητα αυτή στο Δήμο Τριφυλίας μαζί με τη μη αποδοχή του σχήματος από τις άλλες δύο πόλεις, όπως τουλάχιστον καταγράφεται από τα μέχρι στιγμής γεγονότα, δημιουργεί άσχημες προϋποθέσεις για μια ομαλή πορεία του Δήμου Τριφυλίας. Αυτά είναι μια διαπίστωση και νομίζω ότι ο καθένας αποδέχεται την ορθότητά της. Παράλληλα, όμως, υπάρχει μπροστά μας ένα γεγονός το οποίο απαιτεί άμεση διαχείριση. Όσοι μέχρι στιγμής έχουν ασχοληθεί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση από αιρετές θέσεις αλλά και από τη θέση του ενεργού πολίτη, ξέρουν πολύ καλά το πόσο σημαντικό είναι να βρεθεί ο καλύτερος δυνατός τρόπος διοίκησης και οργάνωσης του νέου μας Δήμου.

Σε περίπτωση που δε γίνει σοβαρή προσέγγιση του προβλήματος από αυτούς τους πολίτες, τότε το κακό θα είναι για όλους μας πολύ μεγάλο. Πιστεύω, λοιπόν, ότι πρέπει να αφήσουμε κατά μέρος τις εν πολλοίς δικαιολογημένες αντιδράσεις μας και να συναποφασίσουμε με ποιον τρόπο θα ελαττώσουμε τα σοβαρά προβλήματα που προκύπτουν από την άστοχη κυβερνητική βιασύνη και τη με μη δημοκρατικό τρόπο υλοποίηση του «Καλλικράτη». Με το να συνεχίζουμε να στεκόμαστε μόνο αρνητικά και κριτικά απέναντι στο νέο σχήμα, θα βλάψουμε τον τόπο μας, την πόλη μας και τους συμπολίτες μας. Έχω πει και στο παρελθόν ότι η κάθε πόλη που συναποτελεί το νέο Δήμο Τριφυλίας έχει να παίξει το ρόλο της και να βρει νέους αναπτυξιακούς δρόμους στη νέα πορεία της.

Η Κυπαρισσία με τον αστικό της χαρακτήρα, τα Φιλιατρά με την ισχυρή αγροτική οικονομία, οι Γαργαλιάνοι με τον εμπορικό και τουριστικό τους προσανατολισμό, η Αυλώνα με το οικοτουριστικό και περιβαλλοντικό σχεδιασμό, ο Αετός με τις σημαντικές φυσικές ομορφιές και την ιστορία και η Τριπύλη με το πλούσιο ορεινό όγκο και τον υδάτινο πλούτο της, μπορούν να αποτελέσουν ισχυρή αναπτυξιακή μονάδα στο νέο σύνολο του Δήμου Τριφυλίας. Δε νομίζω ότι κανένας πρέπει να φοβάται τον άλλον. Αντίθετα, τα πλεονεκτήματα του καθενός τα μοιράζονται όλοι για να υπάρξει το καλύτερο αποτέλεσμα στην πρόοδο όλου του Δήμου. Τέλος, η υλοποίηση όλων αυτών των σχεδιασμών απαιτεί πλέον σοβαρή και έμπειρη ηγεσία, αλλά και ομάδα υποψηφίων με απόφαση να εργαστούν μεθοδικά και αποτελεσματικά για την καλύτερη λειτουργία του Δήμου Τριφυλίας. Άρα, επομένως, ο υποψήφιος δήμαρχος πέρα από την επιτυχημένη εμπειρία που απαραίτητα πρέπει να έχει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, πρέπει να διαθέτει και ικανότητα διείσδυσης σε άλλους χώρους, ώστε να μπορεί να στεγάσει όλες τις φωνές της περιοχής μας. Όσον αφορά εμένα, είμαι αποφασισμένος να βοηθήσω μια τέτοια υποψηφιότητα, εφόσον υπάρξει και συνδυάζει τα χαρακτηριστικά που ανέφερα πιο πάνω».

Παναγιώτης Τσίγγανος
Δημοτικός σύμβουλος Κυπαρισσίας

«Εξαιτίας των αδυναμιών του “Καλλικράτη”, οι αντιδράσεις από τοπικές κοινωνίες είναι εν πολλοίς και δικαιολογημένες και κατανοητές. Καταργούνται ιστορικοί Δήμοι, με υπεραιωνόβια αυτόνομη πορεία, με σύγχρονες και δυναμικές κοινωνίες, που δεν είχαν ανάγκη καμία συνένωση για να προοδεύσουν. Κατανοώ απόλυτα τις αντιδράσεις. Καθετί νέο γεννιέται με ωδίνες. Είμαι έτοιμος, λοιπόν, να συζητήσω κάθε πτυχή χωρίς προαπαιτούμενα και “αστερίσκους”. Στο νέο περιβάλλον πρέπει να επιδείξουμε ρεαλισμό και ικανότητα σύνθεσης. Με σταθερές θέσεις αλλά χωρίς αγκυλώσεις, με αγάπη για τις πατρίδες μας και τις πατρίδες των άλλων, αλλά χωρίς τοπικισμούς, με απόλυτο σεβασμό στις ιδιαιτερότητες και την ιστορία κάθε πόλης. Πίστευα και πιστεύω ακράδαντα ότι ενωμένοι μπορούμε περισσότερα, αν έχουμε το όραμα να εκμεταλλευτούμε πολλαπλασιαστικά τις δυνάμεις μας. Ο Δήμος Τριφυλίας μπορεί να γίνει Δήμος πρότυπο με δυναμικό μοντέλο ανάπτυξης. Όχι μόνο λόγω της θέσης του και των συγκριτικών του πλεονεκτημάτων, αλλά επειδή συνενώνει Δήμους με επιτυχή μέχρι σήμερα πορεία, αφού οδηγήθηκαν από ανθρώπους που τιμούν την αυτοδιοίκηση. Πάνω απ’ όλα, όμως, και, κυρίως, η ατμομηχανή του νέου Δήμου είναι η δύναμη των ανθρώπων του, που έχουν γραμμένο στο γενετικό τους κώδικα την πρόοδο και τη βούληση να πετάξουν μπροστά. Πιστεύω βαθιά ότι στην υπόθεση αυτή “είμαστε όλοι ένα”. Με πλήρη σεβασμό στις αρχές αυτές κατέθεσα την απόφασή μου ότι, εφόσον υπάρξουν όροι ενότητας, είμαι υποχρεωμένος ως πολίτης να ανταποκριθώ στην πρόκληση και να δηλώσω παρών στις διαδικασίες».

Από το Θάρρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα