Μια μεγάλη ομάδα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης για το Ελαιόλαδο και τις Ελιές «ΠΟΠ Καλαμάτα» επιχειρεί να δημιουργήσει η ΕΑΣ Μεσσηνίας, προκειμένου οι παραγωγοί που θα συμμετάσχουν σε αυτή να πιστοποιηθούν και να καταστούν δικαιούχοι της στρεμματικής ενίσχυσης από το ποιοτικό παρακράτημα.
Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Βασίλης Κοζομπόλης σημείωσε ότι για να τύχει ένας παραγωγός ενίσχυσης από το ποιοτικό παρακράτημα, δεν αρκεί μόνο να βγάζει ΠΟΠ ελαιόλαδο ή ελιές, πρέπει να έχει και πιστοποίηση ότι καλλιεργεί σύμφωνα με τα πρότυπα της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης.
Η ζώνη του «ΠΟΠ Καλαμάτα» για την ελιά αφορά όλη τη Μεσσηνία, ενώ για το ελαιόλαδο μόνο την παλιά επαρχία Καλαμάτας. Ειδικά για το ελαιόλαδο, «το Δ.Σ. της Ένωσης αποφάσισε να δημιουργήσει μία επιπλέον ομάδα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης στα όρια της επαρχίας Καλαμάτας, όπου παράγεται κυρίως το ΠΟΠ Καλαμάτα, πέρα από την υπάρχουσα ομάδα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα των ελαιοκομικών φορέων και καλύπτει παραγωγούς απ’ όλη τη Μεσσηνία» παρατήρησε ο κ. Κοζομπόλης. «Δηλαδή, οι παραγωγοί που παράγουν ΠΟΠ λάδι ή ελιές Καλαμών και θα πιστοποιηθούν, θα είναι αυτοί που θα τύχουν ενίσχυσης από το ποιοτικό παρακράτημα, όπως το κράτος έχει ορίσει, με τη διάθεση από του χρόνου 10 εκ. ευρώ».
Ενίσχυση από το ποιοτικό
παρακράτημα μόνο στα ΠΟΠ με Ο.Δ.
Παρών στη συνέντευξη Τύπου και ο Στέλιος Δρυς, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «foodstandard», στην οποία πρόκειται να ανατεθεί η διαδικασία, καθώς ήδη υπάρχει συνεργασία στη λειτουργία της άλλης ομάδας Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, που έχει συστήσει η Ένωση εδώ και 4 περίπου χρόνια, με 1.800 μέλη σε όλη τη Μεσσηνία.
«Το ποιοτικό παρακράτημα κατευθύνθηκε μόνο σε προϊόντα Προστασίας Ονομασίας Προέλευσης, όπως η ελιά στη Μεσσηνία και το ελαιόλαδο στην παλιά επαρχία Καλαμάτας, όπου σχεδόν 10.000 Μεσσήνιοι ελαιοπαραγωγοί είναι εν δυνάμει δικαιούχοι του ποιοτικού παρακρατήματος, με 30 περίπου ευρώ το στρέμμα το χρόνο. Οι παραγωγοί θα πριμοδοτηθούν για να συνεχίσουν τα ΠΟΠ προϊόντα, τα οποία αποτελούν τη μεγάλη δύναμη των εξαγωγών» είπε ο κ. Δρυς. Όσο για τις προϋποθέσεις που πρέπει να έχει ο παραγωγός για να είναι επιλέξιμος, είναι τρεις βασικές:
-Να ανήκει στη ζωή ΠΟΠ
-Να ανήκει σε ομάδα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης
-Να έχει πιστοποιηθεί σύμφωνα με τα πρότυπα της σειράς AGRO.
Όμως, δε φτάνει μόνο να πιστοποιηθεί ο ίδιος. Πρέπει και το ελαιοτριβείο, στο οποίο θα πάει τις ελιές του, να διαθέτει σύστημα διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων (παλαιό HACCP), πιστοποιημένο σύμφωνα με το πρότυπο ISO 22000:2005.
«Πρέπει τα ελαιοτριβεία να προσέξουν, ώστε να έχουν τις προϋποθέσεις που χρειάζονται, προκειμένου και τα ίδια να έχουν πελάτες, αλλά και οι παραγωγοί να ωφεληθούν. Γι’ αυτό το λόγο, Σεπτέμβριο με Οκτώβριο θα βγει μια λίστα με τα ελαιοτριβεία, συνεταιριστικά και ιδιωτικά, η οποία θα μπει στο τετράδιο του κάθε ενδιαφερόμενου παραγωγού, ώστε να γνωρίζει πού πρέπει να πάει και πού όχι».
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών, ενώ χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε και σχετική ενημέρωση στην Καρδαμύλη του Δήμου Λεύκτρου. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι από την περιοχή της παλιάς επαρχίας Καλαμάτας, μόνο ένας παραγωγός, από αυτούς που παράγουν ΠΟΠ, είναι ενταγμένος σε ομάδα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης.
Της Μαρίας Νίκα
Σαν σήμερα 14/11, Η πλημμύρα του Αγίου Φιλίππου σκοτώνει 62 ανθρώπους στην
Αττική
-
Το ημερολόγιο έδειχνε 14 Νοεμβρίου, του Αγίου Φιλίππου, μια μέρα σαν σήμερα
δηλαδή, όμως το πολύ μακρινό 1896. Ήταν η μέρα που θα έδινε το όνομά της σε
μια...
Πριν από 51 δευτερόλεπτα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα