ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΓΡΑΜΜΕΛΗ
Ο υπουργός Πολιτισμού ζήτησε να ονομαστικοποιηθούν τα αδικήματα και παρέμβαση του εισαγγελέα
Αλόγιστη σπατάλη δημοσίου χρήματος, έντονα φαινόμενα κακοδιοίκησης, αδιαφάνεια σε κάθε της μορφή, παράνομες αναθέσεις, ύποπτες μεικτές παραγωγές και παράνομες προσλήψεις καταλογίζουν στη διοίκηση της ΕΡΤ τα πορίσματα του Σώματος Επιθεωρητών- Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης τα οποία παραδόθηκαν χθες στον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Π. Γερουλάνο. Λόγω της σοβαρότητας των αδικημάτων, ο υπουργός συγκαλεί τη Δευτέρα έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο στην ΕΡΤ από το οποίο θα ζητήσει ονομαστικοποίηση των αδικημάτων και εν συνεχεία θα αποστείλει τα πορίσματα στον Εισαγγελέα ώστε να ασκηθούν ποινικές διώξεις.
Πρόκειται για πόρισμα-«καταπέλτη», το δεύτερο που παραδίδεται από τους επιθεωρητές για ατασθαλίες στην ΕΡΤ και ο υπουργός ζήτησε όχι μόνο απόδοση ευθυνών αλλά και αποκατάσταση της νομιμότητας της ΕΡΤ ΑΕ, δηλαδή ανάκληση παράνομων πράξεων, αναζήτηση παράνομων αμοιβών ή μπόνους κ.λπ. Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ κ. Χρ. Παναγόπουλος και έξι ακόμη βασικά στελέχη της τότε διοίκησης, βρίσκονται αντιμέτωποι ήδη με δύο κακουργήματα και τέσσερα πλημμελήματα μετά τη δίωξη που άσκησε εναντίον τους η εισαγγελέας κυρία Παναγιώτα Φάκου η οποία διαπίστωσε οικονομικές ατασθαλίες στη δημόσια τηλεόραση.
Στο πόρισμα που παραδόθηκε χθες αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Διαπιστώθηκε ότι κατά τα έτη 2007 και 2008 χορηγήθηκαν μη νόμιμα σε ανώτατο στέλεχος της ΕΡΤ ΑΕως πάγιες προκαταβολές ποσά συνολικού ύψους 98.000
ευρώ και 80.000 ευρώ αντίστοιχα από το ταμείο της εταιρείας, χωρίς να έχουν εκδοθεί αποφάσεις που να το επιτρέπουν».
Οι επιθεωρητές διαπίστωσαν ανάμεσα στα άλλα και τα παρακάτω:
* Για να αλλάξει η ΕΡΤ τα λογότυπά της και τα σήματά της στοίχισε στους έλληνες φορολογούμενους 1.406.841 ευρώ, όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά στο πόρισμα. Και όλα αυτά, σημειώνεται, με αδιαφανείς διαδικασίες και χωρίς διαγωνισμό.
* Εγιναν αναθέσεις έργου σε εξωτερικούς συνεργάτες τα έτη 2006-09 χωρίς να τηρηθούν οι διατάξεις του Γενικού Κανονισμού Προσωπικού. Οι γενικοί διευθυντές της ΕΡΤ βεβαίωναν ανακριβώς ότι τηρήθηκαν οι προϋποθέσεις ενώ κάτι τέτοιο δεν συνέβαινε.
* Υπήρξαν μη σύννομες απευθείας αναθέσεις τεσσάρων συμβάσεων παροχής υπηρεσιών συνολικής αξίας με ΦΠΑ 218.000 ευρώ σε ισάριθμους τεχνικούς συμβούλους. Οι συγκεκριμένοι σύμβουλοι δεν εκπλήρωσαν τους όρους που απέρρεαν από τις συμβάσεις τους, ωστόσο η ΕΡΤ τούς χορήγησε βεβαιώσεις ότι εκπλήρωσαν τις συμβατικές υποχρεώσεις τους και τους κατέβαλε τα ποσά που είχαν συμφωνηθεί.
* Από το 2006 ως το 2008 δόθηκαν 2.369.867 ευρώ με τη μορφή χρηματικών αμοιβών (μπόνους), ενώ στην πλειονότητά τους δεν πληρούνταν οι προϋποθέσεις χορήγησής τους.
* Η πρόσληψη προϊσταμένου της Διεύθυνσης Νομικών Υπηρεσιών της ΕΡΤ το 2006 έγινε κατά παράβαση των διατάξεων του Γενικού Κανονισμού.
* Για δύο χρόνια, το 2005 και το 2006, χορηγήθηκαν σε ανώτατο στέλεχος της ΕΡΤ χρηματικά ποσά πάγιων προκαταβολών συνολικού ύψους 48.000 και 98.000 ευρώ αντίστοιχα, πλην όμως η τμηματική αύξηση των χορηγούμενων ποσών δεν δικαιολογούταν λόγω εξάντλησης του χρηματικού ποσού.
ΤΙ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΑΝ ΟΙ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ
Πάγιες προκαταβολές κατά τα έτη 2007 και 2008σε ανώτατο στέλεχος της ΕΡΤ, ύψους 98.000 ευρώ και 80.000 ευρώ αντίστοιχα, χωρίς να έχουν εκδοθεί αποφάσεις.
Ανάθεση χωρίς διαγωνισμό της αλλαγής του λογότυπου της εταιρείας κόστους 1. 406.841 ευρώ.
Αναθέσεις έργου σε εξωτερικούς συνεργάτες τα έτη 2006-2009 χωρίς να τηρηθούν οι διατάξεις του Γενικού Κανονισμού Προσωπικού.
Μη σύννομες απευθείας αναθέσεις τεσσάρων συμβάσεων παροχής υπηρεσιών, συνολικής αξίας με ΦΠΑ 218.000 ευρώ, σε ισάριθμους τεχνικούς συμβούλους.
Μπόνους ύψους 2.369.867 ευρώ χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις χορήγησής τους.
Πρόσληψη προϊσταμένου της Διεύθυνσης Νομικών Υπηρεσιών της ΕΡΤ το 2006 κατά παράβαση των διατάξεων του Γενικού Κανονισμού.
Η ΕΛΣΤΑΤ διαψεύδει τον Μητσοτάκη: Ο πληθωρισμός συνεχίζει να ανεβαίνει
-
Ηκυβέρνηση για όλα τα μεγάλα (και ανεπίλυτα) κοινωνικά προβλήματα
διατυπώνει πέντε ισχυρισμούς:1. Καταλαβαίνουμε τη σοβαρότητα του
προβλήματος2. Το πρόβλημ...
Πριν από 28 δευτερόλεπτα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα