Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

40 χρόνια αδιαφάνειας

Θεσμοθετήθηκαν επί δικτατορίας συνεχίστηκαν
και επί δημοκρατίας τα μυστικά κονδύλια «ενημέρωσης»

«Στο πλαίσιο της πολιτικής της κυβέρνησης για τη δραστική μείωση των λειτουργικών δαπανών, σε κάθε πτυχή της δημόσιας διοίκησης, αλλά και την κατάργηση κάθε θύλακα αδιαφάνειας, προχωρούμε σήμερα (σ.σ. χθες) στην άμεση κατάργηση του Κωδικού Αριθμού Εξόδων 0896 “Απόρρητες δαπάνες” των Γενικών Γραμματειών Επικοινωνίας - Ενημέρωσης και Μέσων Ενημέρωσης και τη μεταφορά όλου του ποσού στον Κρατικό Προϋπολογισμό», γνωστοποίησε ο υπουργός Επικρατείας. «Με αυτόν τον τρόπο τελειώνουμε οριστικά με μια αδιαφανή πρακτική της ελληνικής πολιτικής ιστορίας, που ξεκίνησε επί δικτατορίας Μεταξά», συμπλήρωσε.
Πρόκειται για κωδικό μυστικών κονδυλίων των Γενικών Γραμματειών που λειτουργούσε με βάση το Άρθρο 10 σχετικού διατάγματος της Δικτατορίας και ουσιαστικά σταμάτησε να χρησιμοποιείται από την ανάληψη των καθηκόντων της κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου, στις 4 Οκτωβρίου του 2009.


Ταυτόχρονα, ο κ. Μόσιαλος δεσμεύτηκε να προωθήσει άμεσα νομοθετική ρύθμιση για την κατάργηση του συγκεκριμένου διατάγματος για τα Μυστικά Κονδύλια. «Πρακτικές χρήσης μυστικών κονδυλίων από τις συγκεκριμένες υπηρεσίες δεν εξυπηρετούν, υπό καμία εκδοχή, το εθνικό ή δημόσιο συμφέρον, που θα δικαιολογούσε την ύπαρξή τους. Και προφανώς, δε χωρούν σε μια σύγχρονη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Με αυτόν τον τρόπο τελειώνουμε οριστικά με μια αδιαφανή πρακτική της ελληνικής πολιτικής ιστορίας», ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας.
Ο κ. Μόσιαλος πρόσθεσε ακόμη ότι έως το τέλος Σεπτεμβρίου θα παρουσιαστούν συγκεκριμένες προτάσεις για την περαιτέρω εξοικονόμηση και αποτελεσματική αξιοποίηση των υπολοίπων πόρων των Γραμματειών.
Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσονται οι μειώσεις δαπανών σε σειρά κονδυλίων που αφορούν σε ζητήματα δημοσίων σχέσεων και εθιμοτυπίας, όπως, π.χ. το κόστος μετακινήσεων υπαλλήλων και στελεχών των Γενικών Γραμματειών, η αd hoc ίδρυση κέντρων Τύπου για κάλυψη μεγάλων γεγονότων (π.χ. εκλογών), οι συναντήσεις - δείπνα με δημοσιογράφους και παράγοντες ΜΜΕ της αλλοδαπής και της ομογένειας, οι εκτυπώσεις εντύπων και η οργάνωση και συμμετοχή σε συνέδρια και ημερίδες, καθώς και η αγορά και διάθεση δώρων σε επισκέψεις ξένων αποστολών.
Θα πρέπει να σημειωθεί, πάντως, ότι, όταν ζητήθηκε από τον υπουργό να εξηγήσει πού πήγαν αυτά τα περιβόητα «μυστικά κονδύλια ενημέρωσης», δε θέλησε να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα