Σάββατο 20 Αυγούστου 2011

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη, στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ και τους δημοσιογράφους Βασίλη Λυριτζή-Λήδα Μπόλα

Για τη συμφωνία με τη Φιλανδία Δεν έπρεπε να γίνει αυτή η συμφωνία με τη Φιλανδία. Θα  έπρεπε να αφήσει η χώρα να εξελιχθεί η εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής. Τώρα έχει δημιουργήσει ένα γαϊτανάκι, με την έννοια ότι και άλλες χώρες, αναφορικά με την εφαρμογή της απόφασης των Βρυξελλών,  ζητάνε παρόμοιες εγγυήσεις,  όπως η Φιλανδία. Αυτό θέτει σε μέγιστο κίνδυνο την εφαρμογή των αποφάσεων , αποφάσεις που είχαν χαρακτηριστεί από τη μεγάλη πλειονότητα του πολιτικού κόσμου και της κοινωνίας ως ανάσα. Όχι ως συνολική λύση αλλά ως ανάσα. Αυτή η ανάσα που περίμενε η ελληνική οικονομία από την απόφαση της 21 Ιουλίου φοβάμαι ότι μπορεί να μην υπάρξει.

Θεωρώ ότι έγινε λάθος διαπραγμάτευση από την πλευρά της κυβέρνησης. Καλείται μια χώρα, εν προκειμένω η Ελλάδα, η οποία ζητάει χρήματα, να προκαταβάλει ένα μεγάλο ποσό, την ώρα που δεν έχει την αναγκαία ρευστότητα.

Για την απουσία σχεδίου για την έξοδο από την κρίση

Δεν βλέπω να έχει η κυβέρνηση σχέδιο, ενώ απουσιάζει και η ύπαρξη ενός αναπτυξιακού παραγωγικού προγράμματος. Για το λόγο αυτό έχω επανειλημμένα προτείνει ότι πρέπει να δρομολογηθεί ένα πενταετές αναπτυξιακό πρόγραμμα, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί έξω από τη δανειακή σύμβαση, από την ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων και σε σύμπραξη με το ΕΣΠΑ. Ένα ΕΣΠΑ το οποίο μολονότι βρίσκεται στο μέσο της χρονικής του διαδρομής έχει απορροφητικότητα μόλις 18%. Εάν δεν κινηθεί άμεσα η αναπτυξιακή διαδικασία, τότε ας γνωρίζουμε όλοι ότι το χρονικό σημείο εξόδου από την κρίση θα είναι πολύ μακρινό.
Για την αύξηση του ΦΠΑ και την ύφεση στην αγορά

Εκτιμώ ότι θα υπάρξουν νέες μειώσεις της αμοιβής της μισθωτής εργασίας. Η δε επιβολή αυξημένων έμμεσων φόρων, αναφέρομαι στο 23% που θα φτάσει ο ΦΠΑ στα είδη εστίασης, θα δημιουργήσει ασφυξία σε μια αγορά που δεν κινείται, βρίσκεται σε ύπνωση. Να συνυπολογίσουμε ότι βαθαίνει η ύφεση και ταυτόχρονα στο μέσο μιας κρίσης έχουμε ακρίβεια. Αυτό θα οδηγήσει πάρα πολλές επιχειρήσεις να βάλουν λουκέτο και με το δεδομένο ότι οι έμμεσοι φόροι πλήττουν κυρίως τα αδύναμα στρώματα, θα έχουμε μια περαιτέρω επιβάρυνση των οικονομικά αδύναμων συμπολιτών μας.
 Όλα αυτά είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσουν και σε νέα αύξηση της ανεργίας, η οποία καλπάζει. Εντέλει η κοινωνία διαλύεται και η αγωνία των πολιτών κορυφώνεται, στοιχείο που μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές.


ΘΕΜΑ :
Ανακοίνωση της Δημοκρατικής Αριστεράς για τα φορολογικά και την οικονομία

Η αποτυχία του προϋπολογισμού και η καλπάζουσα ύφεση στο 4,5%,   οδηγούν την κυβέρνηση  στην πεπατημένη της αναζήτησης εσόδων με νέα φορολόγηση, πάντα των δηλωθέντων εισοδημάτων.
Έτσι οι πολίτες της χώρας θα υποστούν νέα φορολογική αφαίμαξη, πέραν της φορολογικής επιδρομής των εκτάκτων –μόνιμων εισφορών του τελευταίου νόμου.

Η διεκδίκηση και οι ανάγκες της κοινωνίας επιβάλλουν ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα με συστηματική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, της φοροαποφυγής, της φοροκλοπής και της εισφοροδιαφυγής.


ΘΕΜΑ :
Ανακοίνωση της Δημοκρατικής Αριστεράς για την κατάργηση του μειωμένου ταχυδρομικού τέλους στην αποστολή των επαρχιακών εφημερίδων
Η κατάργηση του μειωμένου ταχυδρομικού τέλους που επέβαλε το άρθρο 48 του νόμου 3986,  (Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012−2015, ΦΕΚ 152/1-7-2011) στην αποστολή των επαρχιακών εφημερίδων, θα σημάνει για πολλές απ’ αυτές το τέλος της κυκλοφορίας τους.
Από τις αρχές Αυγούστου όλα τα έντυπα πολιτιστικών συλλόγων, φορέων, οικολογικών και άλλων οργανώσεων, παύουν να έχουν την πολύ σημαντική για τη βιωσιμότητά τους ταχυδρομική ατέλεια, μέσω της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας - Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και θα αναγκαστούν να πληρώνουν στο ακέραιο, όλο το ποσό των ταχυδρομικών τελών.
Πρακτικά αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα το δεκαπλασιασμό των ταχυδρομικών τελών και εν τέλει το κλείσιμο εκατοντάδων εναλλακτικών εντύπων. Η  έκδοση των περισσότερων από τα έντυπα που πλήττονται γίνεται καθαρά από αγάπη για τον τόπο τους, με εθελοντική εργασία και συνεισφορά των εκδοτών τους, ανήκουν κυρίως σε φορείς και οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και αποτελούν  μοχλό ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών.

Με τη συγκεκριμένη διάταξη “τιμωρούνται” όλα εκείνα τα έντυπα που στηρίζονται στο μεράκι και στον εθελοντισμό των συντακτών τους, στη συνδρομή των μελών τους.
Η απόφαση της κυβέρνησης για την κατάργηση του μειωμένου ταχυδρομικού τέλους πρέπει άμεσα να επανεξεταστεί και προς αυτή την κατεύθυνση η Δημοκρατική Αριστερά θα αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες αμέσως μετά το άνοιγμα της βουλής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα