Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

Διαρκής σεισμική διέγερση στην περιοχή Οιχαλίας

ImageΑναστατωμένοι είναι οι κάτοικοι στην ευρύτερη περιοχή της Οιχαλίας από την έντονη σεισμική δραστηριότητα που καταγράφεται στην περιοχή τους τελευταίους μήνες και ιδιαίτερα το τριήμερο που μας πέρασε.
Μιλώντας στο «Θάρρος» ζητούν επίσημη και έγκυρη ενημέρωση για το τι συμβαίνει, ενώ αναφέρουν ότι το φαινόμενο παρατηρείται εδώ και δύο μήνες περίπου.
Μέχρι προχθές οι σεισμοί ήταν μικρής εντάσεως, όμως τα ξημερώματα της Κυριακής, λίγο μετά τις 4.00, δύο χιλιόμετρα νότια της Οιχαλίας, σε εστιακό βάθος μόλις 12,3 χλμ., σεισμός 4,5 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ έβγαλε τους κατοίκους από τα σπίτια.
Από εκείνη τη στιγμή γίνονται συνεχώς μικρότεροι σεισμοί που συνοδεύονται από κρότο και δημιουργούν μεγαλύτερη ανησυχία. Μάλιστα, οι κάτοικοι μάς είπαν ότι όλοι οι επισκέπτες της περιοχής για το τριήμερο έφυγαν άρον άρον, ενώ η προχθεσινή νύκτα ήταν η χειρότερη, με μικροσεισμούς να γίνονται αισθητοί από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 6.00 το πρωί.

Οι σεισμολόγοι παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου, αλλά είναι καθησυχαστικοί. Ο δε σεισμολόγος Βασίλης Καραστάθης δήλωσε πως η σεισμική δραστηριότητα της περιοχής παρακολουθείται και ουσιαστικά το φαινόμενο δεν τον εξέπληξε.
Στην περιοχή της Μερόπης και του Σολακίου αρκετά σπίτια και εκκλησίες έχουν υποστεί ρωγμές, ενώ στο Σολάκι υπόστεγο σπιτιού υποχώρησε. Σήμερα μηχανικοί του Δήμου και του ΤΑΣ θα επισκεφθούν την περιοχή και θα καταγράψουν τις ζημιές, ενώ από χθες στα ΚΕΠ του Δήμου οι κάτοικοι μπορούν να καταθέτουν αιτήσεις για τις ζημιές που έχουν υποστεί.

Οιχαλία

Στο καφενείο της Οιχαλίας, οι σεισμικές δονήσεις που είχαν προηγηθεί τη νύχτα ήταν το βασικό θέμα συζήτησης μεταξύ των θαμώνων.
Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Οιχαλίας, Γιώργος Λυμπερόπουλος, χαρακτήρισε το φαινόμενο πολύ περίεργο, τονίζοντας ότι αυτός και η οικογένειά του δεν έχουν βρει ησυχία εδώ και δύο μήνες: «Μοιάζουν σαν να είναι εκρήξεις μέσα στη γη. Από τα μεσάνυχτα έως τις 6.00 το πρωί έκανε συνέχεια σεισμούς. Στις 2.00 τη νύχτα έκανε ένα δυνατό σεισμό και έβγαλα τα παιδιά από το σπίτι. Όλοι οι επισκέπτες του χωριού έφυγαν. Φοβήθηκαν. Έγκυρη ενημέρωση δεν έχουμε από κανέναν. Μετά το σεισμό της Κορίνθου ξεκίνησε σε εμάς. Όλο το 24ωρο κουνάει».
Μαζί του συμφώνησε ο κ. Δημοσθένης Γιαννακόπουλος: «Δεν έχουμε καμία ενημέρωση από έναν επιστήμονα. Οι ντόπιοι έχουμε προβληματισθεί πάρα πολύ. Πολλοί σκέφτονται να φύγουν από την περιοχή».
Ο κ. Γιώργος Τσακίρης παρατήρησε ότι η προχθεσινή βραδιά ήταν η χειρότερη, καθώς έκανε πολλούς μικρούς σεισμούς και δεν κοιμήθηκε καθόλου: «Κάθε 10 λεπτά ερχόταν εκείνος ο θόρυβος. Έχουν σπάσει όλα τα γυαλικά μέσα στο σπίτι».
«Κοιμόμαστε στα χωράφια αυτές τις ημέρες. Κανείς δε μας ενημερώνει, ούτε από το Δήμο ούτε από την Πολιτεία», συμπλήρωσε ο κ. Νικόλαος Βουρνάς.
Κάποιοι στην περιοχή εκφράζουν την άποψη πως όλα ξεκίνησαν μετά τις μεγάλες γεωτρήσεις που έγιναν στην περιοχή για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου. Φοβούνται, λοιπόν, μήπως αυτές επηρέασαν τα εδάφη και προκάλεσαν το φαινόμενο.

Μερόπη

Ακόμα πιο έντονα ζουν το φαινόμενο οι κάτοικοι στη Μερόπη, ενώ εκεί αρκετά σπίτια έχουν υποστεί ρωγμές.
Στο δε ΚΕΠ, κάτοικοι παραλάμβαναν αιτήσεις για να καταγράψουν τις ζημιές που έχουν υποστεί τα σπίτια τους.
Η κα Μαρία Σαραντοπούλου από το Σολάκι τόνισε ότι το φαινόμενο που παρατηρείται στην περιοχή «αγριεύει» τις νυχτερινές ώρες, περιγράφοντας και τη νύχτα που πέρασε πολύ ανήσυχη: «Στα σπίτια έχουν γίνει ρωγμές και πέφτουν σοβάδες. Κάνει συνέχεια σεισμούς τη νύχτα. Την ημέρα είναι κάπως πιο ήσυχα τα πράγματα. Εδώ και δύο μήνες γίνεται το ίδιο πράγμα. Είχε σταματήσει μια εβδομάδα και νομίζαμε ότι ηρεμήσαμε. Και τώρα πάλι τα ίδια. Ακούσαμε στην τηλεόραση ότι δεν είναι ανησυχητικό το φαινόμενο, αλλά επίσημη ενημέρωση δεν έχουμε από κανέναν».
Η κα Ιωάννα Μπίνιου, που εργάζεται στο ΚΕΠ, συμπλήρωσε: «Έχουμε χάσει τον ύπνο και την ηρεμία μας. Δεν ξέρουμε τι να κάνουμε».
«Ας έρθει κάποιος και αν μπορέσει να μείνει μια νύχτα, θα καταλάβει τι περνάμε», είπε ο κ. Νικόλαος Κατσιμπάρος, ενώ ο αδελφός του Γιώργος, που έπαθε και ζημιές στο σπίτι του, σημείωσε: «Το πρόβλημα είναι σοβαρό. Πρέπει να φέρουν ειδικούς να μας πουν τι να κάνουμε και να μελετήσουν το φαινόμενο. Το αποψινό βράδυ ήταν το χειρότερο. Έχουν σπάσει τα νεύρα μας και οι οικογένειές μας φοβούνται. Πόσο θα αντέξουμε; Φεύγουν οι επισκέπτες και δεν ξανάρχονται. Κανείς δε θυμάται να έχει ξαναγίνει τέτοιο πράγμα στην περιοχή μας».
Το σπίτι του κ. Γιώργου Κατσιμπάρου έχει υποστεί ζημιές, με ρωγμές σε όλα σχεδόν τα δωμάτια. Ένας μικροσεισμός, δε, σημειώθηκε την ώρα που μας έδειχνε τις ζημιές.
«Το κακό έχει παραγίνει τις τελευταίες τρεις ημέρες. Όλοι οι Αθηναίοι φοβήθηκαν και έφυγαν», επισήμανε ο κ. Σάββας Σγουμπόπουλος.
Ο κ. Βασίλης Γαλανόπουλος συμφώνησε με τους συγχωριανούς τους, λέγοντας: «Μας έχουν αφήσει στο έλεος του Θεού. Δε μας λέει κανένας τίποτα. Κάθε μέρα και νύχτα το ίδιο πράγμα. Στο τέλος, θα αναγκασθούμε να φύγουμε».
Μικρορωγμές έχουν γίνει και στο καφενείο της κας Αθανασίας Σαραντοπούλου, η οποία και δήλωσε ιδιαίτερα ανήσυχη. Παραπονέθηκε, δε, ότι κανείς αρμόδιος δεν τους έχει επισκεφθεί.

Σολάκι

Στο Σολάκι, το οποίο είναι πιο κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, η μεγαλύτερη ζημιά που σημειώθηκε αφορά στέγαστρο στο σπίτι του κ. Γιώργου Σαραντόπουλου, το οποίο κατέρρευσε.
Την ώρα που μιλούσαμε με τον πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Παναγιώτη Κόσσυβα, άλλος ένας μικροσεισμός έγινε αισθητός: «Αυτό συμβαίνει εδώ και δύο μήνες. Κανένας παλιός δε θυμάται κάτι παρόμοιο. Θέλουμε ένας σεισμολόγος να μας ενημερώσει υπεύθυνα. Σε όλα τα διώροφα σπίτια έχουν γίνει ρωγμές, ιδιαίτερα στα παλιά. Οι επισκέπτες της περιοχής έφυγαν».
«Δεν έχουμε καμία ενημέρωση. Γιατί όλοι οι σεισμοί έχουν αυτό τον περίεργο κρότο; Τι συμβαίνει:», αναρωτήθηκε ο κ. Δανιήλ Κόσσυβας.
«Προχθές το βράδυ βγήκαμε όλοι στους δρόμους. Καθημερινά γίνονται 3-4 καλοί σεισμοί. Μικροί γίνονται συνέχεια», συμπλήρωσε ο κ. Γιώργος Δημόπουλος.

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΜΠΑΜΗΣ

«Το φαινόμενο μπορεί να δημιουργεί πανικό

στον κόσμο, αλλά δεν είναι τόσο έντονο»

Καθημερινή επαφή με τους σεισμολόγους του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου έχει ο δήμαρχος Οιχαλίας Φίλιππος Μπάμης και, όπως τον έχουν ενημερώσει, το φαινόμενο δεν είναι ανησυχητικό και δείχνει να εξασθενεί. Σήμερα την περιοχή θα επισκεφθούν μηχανικοί του ΤΑΣ και του Δήμου για να καταγράψουν τις ζημιές.
«Το βράδυ που έγινε ο μεγάλος σεισμός, μαζί με δημοτικούς συμβούλους, περιόδευσα σε όλα τα χωριά μέχρι τις 7.00 το πρωί. Ευτυχώς πολύ σοβαρές ζημιές δεν υπήρξαν. Ο σεισμολόγος κ. Βασίλης Καραστάθης μάς καθησύχασε ότι ο σεισμός των 4,5 R ήταν ο κύριος, ενώ οι μικρότεροι είναι μετασεισμοί. Δεν παύει, όμως, να υπάρχει μια ανησυχία. Ειδικότερα σε Οιχαλία, Μερόπη και Σολάκι, τα μετασεισμικά φαινόμενα είναι πολύ έντονα. Απόψε στις 2.00 είχαμε πάλι ένα σεισμό 3,4 R, όπως με ενημέρωσε ο σεισμολόγος κ. Κουσανίδης, προς την περιοχή της Μεγαλόπολης. Αργότερα είχαμε άλλες δύο σεισμικές δονήσεις, περίπου 3 R, αυτή τη φορά από την περιοχή της Πολίχνης. Οι σεισμολόγοι μάς ενημερώνουν ότι δεν είναι μεγάλο το εύρος της ακτίνας της περιοχής και το εστιακό βάθος είναι μικρό. Οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Κατσαμπάνης και Ντονάς ενημερώνονται συνέχεια και είναι σε επαφή με τον κόσμο. Τα ΚΕΠ δέχονται αιτήσεις για ζημιές, ενώ οι μηχανικοί θα κάνουν αυτοψίες. Το φαινόμενο μπορεί να δημιουργεί πανικό στον κόσμο, αλλά δεν είναι τόσο έντονο. Σίγουρα δεν μπορούμε να προβλέψουμε τι θα γίνει αύριο, όμως και πριν από δύο μήνες μάς είχαν πει οι σεισμολόγοι ότι θα εξασθενήσει και έτσι κι έγινε. Για ένα μήνα είχαμε ηρεμήσει, μέχρι προχθές», επισήμανε ο κ. Μπάμης.
Της Βίκυς Βετουλάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα