Σάββατο 25 Ιουνίου 2022

Σαν σήμερα, κι έγινε της Κορέας: Πώς άρχισε και γιατί έμεινε στην Ιστορία η σύρραξη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο


Μια μέρα σαν σήμερα, 25 Ιουνίου του 1950 αρχίζει ο Πόλεμος της Κορέας. Ο πόλεμος της Κορέας, ήταν τραγικός, άφησε πίσω του εκατόμβες νεκρών και δεν πρόσφερε όφελος σε καμιά από τις δύο παρατάξεις.
Χρόνια μετά, δημοσιογράφοι θα τον χαρακτήριζαν ως «...έναν πόλεμο στο πιο ακατάλληλο μέρος, την πιο ακατάλληλη στιγμή, με τον πιο ακατάλληλο αντίπαλο...». Όμως η ζημιά είχε γίνει. Σοβιετική Ένωση και ΗΠΑ, ως σύμμαχοι και νικητές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αποφάσισαν να αναλάβουν τις τύχες της Κορέας από την ηττημένη Ιαπωνία.
Η χερσόνησος χωρίστηκε επί χάρτου από τον 38ο Παράλληλο και ξεπήδησαν δύο κράτη: η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας, η Βόρεια Κορέα δηλαδή, με ηγέτη τον κομμουνιστή δικτάτορα Κιμ Ιλ Σουνγκ, και η Δημοκρατία της Κορέας ή Νότια Κορέα, με επικεφαλής τον αυταρχικό δεξιό Σίνγκμαν Ρι.
Στην πορεία του χρόνου τα δύο κράτη, που εκπροσωπούσαν δύο διαφορετικούς κόσμους, επιζητούσαν την επανένωση της Κορέας το καθένα προς όφελός του.
Στις 4 τα ξημερώματα της 25ης Ιουνίου 1950 ο βορειοκορεατικός στρατός πέρασε τη μεθόριο του 38ου Παραλλήλου από 11 σημεία, αιφνιδιάζοντας Νοτιοκορεάτες και Αμερικανούς. Μέσα σε τρεις μέρες τα στρατεύματα του Κιμ Ιλ Σουγκ είχαν καταλάβει τη Σεούλ και σχεδόν όλο το νοτιοκορεατικό έδαφος. Η αμερικανική πλευρά, κάλεσε τα κράτη - μέλη του ΟΗΕ να στείλουν στρατιωτική βοήθεια στη Νότια Κορέα. Δεκαπέντε κράτη ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και έστειλαν δυνάμεις τους για την απόκρουση της «ερυθράς απειλής» (Ελλάδα, Αυστραλία, Βέλγιο, Καναδάς, Κολομβία, Αιθιοπία, Γαλλία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία, Φιλιππίνες, Νότια Αφρική, Ταϊλάνδη, Τουρκία, Μεγάλη Βρετανία και ΗΠΑ). Το εκστρατευτικό σώμα της Ελλάδας αποτελούνταν από ένα τάγμα Πεζικού αυξημένης δύναμης, ένα σμήνος μεταγωγικών αεροσκαφών και μικρά βοηθητικά κλιμάκια, συνολικής δύναμης 1.263 ανδρών.
Έπειτα από σκληρές μάχες , το μέτωπο σταθεροποιείθηκε στον 38ο Παράλληλο, γεγονός που επέτρεψε την έναρξη διαπραγματεύσεων ειρήνευσης και την υπογραφή ανακωχής στις 27 Ιουλίου του 1953.
Οι συνολικές απώλειες και των δύο παρατάξεων έφθασαν τις 2 εκατομμύρια ψυχές, ενώ κάποιοι αναλυτές τις ανεβάζουν σε 4 εκατομμύρια. Το Ελληνικό Εκστρατευτικό Σώμα μέτρησε 187 νεκρούς και 614 τραυματίες. Ο πόλεμος της Κορέας ήταν ουσιαστικά έμμεση αναμέτρηση Σοβιετικής Ένωσης και ΗΠΑ.


Η έκφραση που ακόμα ακούγεται «Έγινε της Κορέας» άρχισε να χρησιμοποιείται στην Ελλάδα από τότε που επέστρεψε το Ελληνικό Εκστρατευτικό Σώμα από τον Πόλεμο της Κορέας. Το ΕΚΣΕ, ήταν η πρώτη ελληνική συμμαχική αποστολή υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, με τους Αμερικανούς να έχουν το γενικό πρόσταγμα. Το ελληνικό τμήμα αποσύρθηκε από την Κορέα το φθινόπωρο του 1955, με απόφαση της κυβέρνησης Καραμανλή, ως αντίδραση για το ανθελληνικό πογκρόμ που είχε οργανωθεί στην (σύμμαχο στο ΝΑΤΟ...) Τουρκία εναντίον του Ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης. Να τονίσουμε ότι οι έλληνες στρατιώτες πολέμησαν κάτω από αντίξοες κλιματολογικές συνθήκες, σε τροπική ζούγκλα, απέναντι σε πολυπληθέστερο εχθρό, που γνώριζε το έδαφος και - κυρίως - είχε κίνητρο. Οι απώλειες των ελλήνικών δυνάμεων ανήλθαν σε 187 νεκρούς και 566 τραυματίες· επίσης καταστράφηκαν και τέσσερα ελληνικά μεταγωγικά αεροπλάνα. Και οι πόλεμοι συνεχίζονται...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα