Πέμπτη 16 Ιουνίου 2022

Ένταση στο Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας χωρίς λύση για το χρέος της ΔΕΥΑΤ


Στο κόκκινο έφτασε η ένταση στο Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας για τις οφειλές της ΔΕΥΑΤ, που ήταν και το κύριο θέμα στην προχθεσινή συνεδρίασή του.
Επί 4 ώρες κυριάρχησε η συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα, ενώ υπήρξαν δύο διακοπές της συνεδρίασης και οι επιθέσεις έγιναν ακόμη και σε προσωπικό επίπεδο, με αποτέλεσμα να χαθεί τελείως ο έλεγχος. Φωνές, ο ένας να μιλά πάνω στον άλλον και χωρίς να μπορεί κανείς να βγάλει ένα πλήρες συμπέρασμα, αφού και τα οικονομικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν με τόσες διακοπές που έγιναν κατά την παρουσίασή τους ήταν αδύνατο να τα παρακολουθήσει κάποιος.
Η συνεδρίαση ξεκίνησε με επίθεση του δημάρχου Γιώργου Λεβεντάκη στους δημοσιογράφους, ότι δεν είναι αντικειμενικοί και πως έγραψαν για την προηγούμενη συνεδρίαση ότι παρέλαβαν σαν ΔΑ το 2019 οφειλές της ΔΕΥΑΤ προς τη ΔΕΗ 700.000 ευρώ, οι οποίες πλέον είναι 1,4 εκ. (Σε ό,τι αφορά τον γράφοντα, αυτό ειπώθηκε από τον ίδιο τον πρόεδρο του Δ.Σ. και πρόεδρο της ΔΕΥΑΤ Χαράλαμπο Αυρηλιώνη, το άκουσε όλο το Δημοτικό Συμβούλιο -πολλοί το επιβεβαίωσαν και χθες ότι ειπώθηκε-, μέχρι τώρα ούτε ο ίδιος ο πρόεδρος έχει διαψεύσει ότι το είπε και φυσικά υπάρχει η συνεδρίαση και σε βίντεο).
Από εκεί και πέρα, ο κ. Λεβεντάκης υποστήριξε ότι παρέλαβε τη ΔΕΥΑΤ σε πολύ δύσκολη κατάσταση, έχει κάνει αγώνα για να την κρατήσει και να προχωρήσει, έχει βελτιώσει τα έσοδά της, έχει προσλάβει προσωπικό, έχει αγοράσει μέσα και έχει κάνει σημαντικές παρεμβάσεις επισκευών στα αντλιοστάσιά της. Παρόλα αυτά -είπε- όταν τελειώσει ο βιολογικός των Γαργαλιάνων και το έργο στο Αλικοντούζι η πρότασή του θα είναι να κλείσει και να επανέλθει σαν υπηρεσία στο δήμο.
Από τις αντιπολιτεύσεις έριξαν ευθύνες στη δημοτική αρχή ότι με την πολιτική και τη διοίκησή της έχει εκτινάξει τις οφειλές της ΔΕΥΑΤ και ότι την οδηγεί κατευθείαν στα βράχια. Στην ουσία είπαν η ΔΕΥΑΤ έχει κάνει στάση πληρωμών και δεν έχει ξαναφτάσει στο σημείο να της κόβει η ΔΕΗ το ρεύμα.
Ωστόσο το θέμα της συνεδρίασης ήταν ο ορισμός του Δήμου Τριφυλίας ως εγγυητή, προκειμένου η ΔΕΥΑΤ να προχωρήσει τη διαδικασία ρύθμισης των οφειλών της προς τη ΔΕΗ, κάτι που ψηφίστηκε μόνο από τους συμβούλους της πλειοψηφίας. Από τις αντιπολιτεύσεις τονίστηκε ότι δεν μπορούν να ψηφίσουν αν δεν έχουν την πλήρη οικονομική εικόνα και φυσικά τους όρους της σύμβασης όπου θα μπει εγγυητής ο δήμος.
Από ό,τι φαίνεται όμως, καθώς αναφέρθηκε παράδειγμα άλλων δήμων, όταν η οφειλή εγγραφεί στο δήμο τότε αναμένεται να υπάρξει οικονομική στήριξη από το υπουργείο Εσωτερικών.
Στα οικονομικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν από το λογιστή Δημήτρη Νικολόπουλο και όσα καταφέραμε να συγκρατήσουμε -καθώς αν και ειπώθηκε ότι θα μοιραστούν τελικά δεν μοιράστηκαν- υπήρξε διαχωρισμός δύο χρονικών περιόδων: Στην πρώτη μέχρι 31/12/2019 οι συνολικές οφειλές της ΔΕΥΑΤ προς το δήμο για ΔΕΗ και πολιτιστικό τέλος ήταν 2,345 εκ. ευρώ. Από αυτά, την περίοδο 2018 -2019 είχαν πληρωθεί περίπου 400.000, υπήρξε λοιπόν ένα υπόλοιπο χρέους (ΔΕΗ και πολιτιστικού τέλους) πλέον 1,945 εκ. ευρώ προς το δήμο, που πέρασε στη δεύτερη χρονική περίοδο, η οποία είναι από 1/1/2020 μέχρι 31/5/2022. Την περίοδο αυτή από αυτό το χρέος αποπληρώθηκαν άλλα 570.000 ευρώ και έτσι το τρέχον χρέος της πρώτης περιόδου σήμερα είναι περίπου 1,375 εκ. ευρώ. Οι νέες οφειλές που δημιουργήθηκαν τη δεύτερη χρονική περίοδο της ΔΕΥΑΤ απευθείας προς τη ΔΕΗ είναι 2,434 εκ. ευρώ, από τα οποία έχουν εξοφληθεί 544.000 ευρώ και έτσι έχει μείνει ένα χρέος 1,890 εκ. ευρώ. Συνοψίζοντας λοιπόν η ΔΕΥΑΤ σήμερα οφείλει προς το Δήμο (για ΔΕΗ και πολιτιστικό τέλος) 1,375 εκ. ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου είναι ρυθμισμένο σε 100 δόσεις και 1,890 εκ. ευρώ απευθείας στη ΔΕΗ. Επίσης οφείλει και κάποια υπόλοιπα πολιτιστικού τέλους προς το δήμο που είναι από τη δεύτερη χρονική περίοδο.
Από την πλευρά της η Χάιδω Παναγιωτοπούλου παρουσίασε στοιχεία που της έδωσαν μετά από αίτησή της οι υπηρεσίες του δήμου ότι οι βεβαιωμένες οφειλές της ΔΕΥΑΤ προς το δήμο είναι 1,2 εκ. ευρώ και της ΔΕΥΑΤ προς τη ΔΕΗ 1,6 εκ. ευρώ μέχρι τις 19 Μαΐου. Από εκεί και πέρα τόνισε ότι η ΔΕΗ με τη σημερινή δημοτική αρχή έφτασε στο σημείο να κόβει το ρεύμα και συνολικά έχει στείλει 14 ειδοποιήσεις για διακοπές ρεύματος.
Ο Γιάννης Μερκούρης σημείωσε πως η ΔΑ κατάντησε τη ΔΕΥΑΤ κουτσή και ανάπηρη: «Εμάς έλεγε κλέφτες και απατεώνες, αλλά βλέπουμε τώρα πού έφτασε» τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο Παναγιώτης Τσαφαράς σημείωσε πως ο κόσμος θέλει να ακούσει προτάσεις και λύσεις και πως το χρέος είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που παρουσιάστηκε στο προηγούμενο συμβούλιο: «Αν δεν ξέρουμε το ύψος της οφειλής πώς να αντιμετωπίσουμε το θέμα;» αναρωτήθηκε και πρότεινε να έρθει πάλι για συζήτηση με όλα τα στοιχεία.
«Το πλοίο πήγε στα βράχια και η ΔΕΥΑΤ ουσιαστικά έχει κάνει στάση πληρωμών. Η χρεοκοπημένη ΔΕΥΑΤ δεν μπορεί να οδηγήσει το δήμο σε χρεοκοπία» σημείωσε ο Δημήτρης Δριμής, ζητώντας αναβολή και να έρθουν όλοι οι ισολογισμοί και οι πάσης φύσεως οφειλές.
«Αντί για λύσεις ήρθαμε να κερδίσουμε τις εντυπώσεις» επισήμανε ο Σωτήρης Μπακούρος χαρακτηρίζοντας τη ΔΕΥΑΤ καρκινοβατούσα: «Δεν είδα καμία πρόταση, παρά μόνο προσωπικές αντεγκλήσεις».
Ο Σαράντος Κουκούμης επισήμανε πως «είσαστε στην ίδια όχθη με τους προηγούμενους» και πρότεινε να ξανάρθει το θέμα με όλα τα στοιχεία.
Η Μαρία Πανουσιοπούλου σημείωσε πως φαλίρισαν την επιχείρηση, την έφτασαν στο κόκκινο, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα ότι η ΔΕΥΑΤ δεν έχει διευθυντή και πως ούτε η σημερινή ΔΑ φρόντισε να πάρει -«χωρίς διευθυντή δεν διοικείται» είπε.
Τέλος η πρόταση που έκανε ο πρόεδρος του Δ.Σ. και της ΔΕΥΑΤ Χαράλαμπος Αυρηλιώνης να μπει ο δήμος εγγυητής για ρύθμιση με προκαταβολή το 20% και 48 δόσεις, ψηφίστηκε μόνο από τους συμβούλους της πλειοψηφίας.  Κ.Μπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα