Τετάρτη 15 Ιουνίου 2022

Μεγάλη απροθυμία και καθυστερήσεις για τις φετινές δηλώσεις


Η παράταση υποβολής των φορολογικών δηλώσεων είναι αναπόφευκτη. Όπως δείχνουν τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, οι φορολογούμενοι έχουν συνηθίσει στις παρατάσεις με αποτέλεσμα να μην ενδιαφέρονται για την καταληκτική ημερομηνία της 30ης Ιουνίου.
Αν και φέτος το ηλεκτρονικό σύστημα άνοιξε νωρίτερα από κάθε άλλη φορά και χωρίς προβλήματα, τα νοικοκυριά περιμένουν την τελευταία στιγμή αλλά κυρίως… στην παράταση για να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ σε σύνολο 6,3 εκατ. δηλώσεων έχουν υποβληθεί περίπου 2,65 εκατ. μέχρι στιγμής ή διαφορετικά το 42%. Αυτό σημαίνει ότι απομένουν περισσότερες από 3,65 εκατ. δηλώσεις για να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Σε καθημερινή βάση δηλαδή θα πρέπει μέχρι τις 30 Ιουνίου πρέπει να υποβάλλονται 227.500 δηλώσεις, κάτι που δεν πρόκειται να συμβεί.
Με βάση την πρακτική των τελευταίων χρόνων το οικονομικό επιτελείο ενδέχεται να δώσει παράταση 15 ημερών και εν συνεχεία ακόμα 15 ημερών. Αυτό σημαίνει ότι όσοι υποβάλλουν στο τέλος του επόμενου μήνα τη δήλωση τους, θα πρέπει να πληρώσουν και την πρώτη δόση του φόρου την ίδια μέρα δηλαδή την 29 Ιουλίου.
Από την επεξεργασία των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα:
1. Έχουν υποβληθεί 2.660.456 δηλώσεις σε σύνολο 6,3 εκατ. που πρέπει να υποβληθούν συνολικά.
2. 1.468.305 δηλώσεις είναι μηδενικές και αποτελούν το 55,19% του συνόλου των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής.
3. 821.814 δηλώσεις είναι χρεωστικές. Δηλαδή προκύπτει επιπλέον φόρος για τους φορολογούμενους. Το ποσό που πρέπει να πληρώσουν όσοι έλαβαν χρεωστικό σημείωμα ανέρχεται στα 693,7 εκατ. ευρώ ή διαφορετικά 842 ευρώ ο κάθε ένας.
4. 370.337 θα λάβουν επιστροφή φόρου. Το ποσό που συνολικά θα εισπράξουν ανέρχεται στα 126,9 εκατ. ευρώ ή 342 ο καθένας.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών περισσότεροι από 1,4 εκατομμύρια φορολογούμενοι δικαιούνται επιστροφή φόρου εισοδήματος κάθε χρόνο οι αποτελούν το 16% των φορολογούμενων.
Από τους ανωτέρω όμως ένας πολύ μικρός αριθμός λαμβάνει την επιστροφή στον τραπεζικό του λογαριασμό, καθώς για τους περισσότερους το ποσό της επιστροφής συμψηφίζεται με άλλες φορολογικές υποχρεώσεις, κυρίως με τον ΕΝΦΙΑ.
Όσοι, δεν έχουν ακίνητα, ή σε κάθε περίπτωση οφειλές στην εφορία ακόμα και στα ασφαλιστικά ταμεία θα δουν μετά την εκκαθάριση των δηλώσεων το ποσό που τους αναλογεί να πιστώνεται στον λογαριασμό τους.
Πριν όμως λάβουν το ποσό όσοι είναι "καθαροί" και δεν έχουν επιπλέον φορολογικές υποχρεώσεις ελέγχονται εξονυχιστικά από τις ελεγκτικές αρχές ενώ ζητείται και ενημέρωση από τον ΕΦΚΑ για τυχόν οφειλές του φορολογούμενου προς το ταμείο τους. Εφόσον, προκύψουν χρέη, το πιστωτικό υπόλοιπο κατευθύνεται για παράδειγμα προς τον ΕΦΚΑ και εάν υπάρχει υπόλοιπο κατατίθεται στον λογαριασμό του δικαιούχου.
Σύμφωνα με την φορολογική διοίκηση, για την επιστροφή του φόρου εισοδήματος εφόσον ο φορολογούμενος δικαιούται επιστροφή φόρου, η φορολογική διοίκηση, αφού συμψηφίσει τους οφειλόμενους από τον φορολογούμενο φόρο με το ποσό προς επιστροφή, προβαίνει στην επιστροφή της τυχόν προκύπτουσας διαφοράς.
Προβλέπεται έλεγχος για τυχόν οφειλές και συμψηφισμός αυτών με βεβαιωμένες στη Φορολογική Διοίκηση οφειλές ή παρακράτηση αυτών κατά τις διατάξεις περί έκδοσης αποδεικτικού ενημερότητας ή βεβαίωσης οφειλής και συμψηφισμός αυτών με οφειλές σε Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΟΚΑ).
Εάν ο δικαιούχος της επιστροφής οφείλει στους Ο.Κ.Α. τότε αποστέλλεται στη Δ.Ο.Υ. φορολογίας του δικαιούχου επιστροφής ψηφιακά εκκαθαρισμένα Α.Φ.ΕΚ., προκειμένου να γίνει ο σχετικός έλεγχος και η απόδοση των παρακρατούμενων ποσών στους Ο.Κ.Α.. Εν συνεχεία διενεργείται από τη Δ.Ο.Υ. η μεταφορά των προς επιστροφή ποσών, στους λογαριασμούς πληρωμών των δικαιούχων. capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα