Όποιος λαμβάνει ένα συνδυασμό φαρμακών - που περιλαμβάνει διουρητικό και αναστολέα RSA, τη δραστική ουσία που βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης - θα πρέπει να είναι προσεκτικός όσον αφορά τη λήψη ιβουπροφαίνης, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Τα διουρητικά και οι αναστολείς RSA συνταγογραφούνται συνήθως μαζί για άτομα με υπέρταση και διατίθενται με διάφορες φαρμακευτικές εμπορικές ονομασίες.
Τα παυσίπονα, όπως η ιβουπροφαίνη, από την άλλη, διατίθενται χωρίς συνταγή στα περισσότερα φαρμακεία.
Σε αυτή τη διαπίστωση κατέληξαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Waterloo, στο Οντάριο του Καναδά, χρησιμοποιώντας μια προσομοίωση υπολογιστή, έτσι ώστε να προσδιορίσουν τον κίνδυνο για τους νεφρούς από την ταυτόχρονη λήψη των φαρμάκων. Διαπίστωσαν, μάλιστα, ότι σε άτομα με συγκεκριμένο ιατρικό προφίλ, ο συνδυασμός μπορεί να προκαλέσει οξεία νεφρική βλάβη, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι μόνιμη.
«Δεν είναι ότι όλοι όσοι τυχαίνει να παίρνουν αυτόν τον συνδυασμό φαρμάκων θα έχουν προβλήματα», δήλωσε η Anita Layton, καθηγήτρια εφαρμοσμένων μαθηματικών στο Waterloo. «Αλλά η έρευνα δείχνει ότι είναι αρκετά σημαντικό πρόβλημα ώστε να πρέπει να είστε προσεκτικοί».
Οι δοκιμές φαρμάκων με προσομοίωση σε υπολογιστή μπορούν να παράγουν γρήγορα αποτελέσματα που θα χρειάζονταν πολύ περισσότερο χρόνο σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους. Η Layton και η ομάδα της χρησιμοποιούν τα μαθηματικά και την επιστήμη των υπολογιστών για να δώσουν στους ιατρούς ένα προβάδισμα σε θέματα όπως οι επιπλοκές των φαρμάκων.
«Τα διουρητικά είναι μια οικογένεια φαρμάκων που κάνουν το σώμα να συγκρατεί λιγότερο νερό», δήλωσε η Layton.«Η αφυδάτωση είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την οξεία νεφρική βλάβη και στη συνέχεια ο αναστολέας RAS και η ιβουπροφαίνη χτυπούν τα νεφρά με αυτό το τριπλό χτύπημα. Εάν τυχαίνει να παίρνετε αυτά τα φάρμακα υπέρτασης και χρειάζεστε ένα παυσίπονο, σκεφτείτε το».
Η νέα ερευνητική εργασία του Layton, με συγγραφείς τις Jessica Leete, Carolyn Wang και Francisco J. López-Hernández δημοσιεύεται στο περιοδικό Mathematical Biosciences.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα