Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024

Ανασχηματισμός: Το σκεπτικό πίσω από τις αλλαγές στα υπουργεία και τα μηνύματα Μητσοτάκη


Για έναν ανασχηματισμό που απαντά στο αίτημα των πολιτών μετά τις ευρωεκλογές, κάνει λόγο η κυβέρνηση τονίζοντας ότι ταυτόχρονα, δίνει ένα μήνυμα δυναμικής επανεκκίνησης. Μάλιστα κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι οι πολίτες έστειλαν το εξής μήνυμα στην κυβέρνηση μέσω της κάλπης: «σας εμπιστευόμαστε. Αλλά γίνετε καλύτεροι, προχωρήστε πιο γρήγορα».
Οι αλλαγές στο νέο κυβερνητικό σχήμα

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποτελεσματικότητα και εργατικότητα. Με το νέο κυβερνητικό σχήμα να χαρακτηρίζεται από αλλαγές και προσθήκες που δηλώνουν τις προτεραιότητες του επόμενου διαστήματος: Ακρίβεια. Αγρότες και περιφέρεια. Και αποτελεσματικότερο κράτος για καλύτερη καθημερινότητα.
Σημειώνουν δε ότι οι πολίτες ψήφισαν τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη το 2023 για δεύτερη φορά με εντολή να εφαρμόσουν ένα τολμηρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων μέχρι το 2027.
Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, ιδιαίτερο βάρος δίνεται στον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του κράτους. Και για αυτό αναβαθμίζεται από αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών σε υπουργό, ο Θοδωρής Λιβάνιος, ενώ η Νίκη Κεραμέως αναλαμβάνει ένα εξίσου κρίσιμο υπουργείο, το Εργασίας. Υφυπουργός στο υπουργείο Εσωτερικών, με αρμοδιότητα θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αναλαμβάνει ο προερχόμενος από το Εργασίας, Βασίλης Σπανάκης. Καταργείται, έτσι, η θέση του αναπληρωτή υπουργού στο Εσωτερικών.
Τι βρίσκεται πίσω από τις αλλαγές στην κυβέρνηση
Στο υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει το έργο του ο Κωστής Χατζηδάκης. Ενώ τη θέση του Χάρη Θεοχάρη αναλαμβάνει ο Χρίστος Δήμας.
Στη θέση του Κώστα Σκρέκα ο οποίος έδινε μέχρι σήμερα τη μάχη κατά της ακρίβειας στο υπουργείο Ανάπτυξης, τοποθετείται ο Τάκης Θεοδωρικάκος. Σε μια κίνηση που δείχνει ότι η κυβέρνηση δίνει έμφαση στα θέματα της καθημερινότητας των πολιτών.


Αλλαγές υπάρχουν και στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου υπουργός αναλαμβάνει ο Κώστας Τσιάρας και υφυπουργός ο Χρήστος Κέλλας. Δύο στελέχη της ΝΔ που προέρχονται από τη Θεσσαλία.
Στο Μεταναστευτικό στη θέση του Δημήτρη Καιρίδη τοποθετείται ο Νίκος Παναγιωτόπουλος προερχόμενος από την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Για τις θέσεις των υφυπουργών αξιοποιούνται πρόσωπα από την γαλάζια Κοινοβουλευτική Ομάδα όπως ο Ιάσωνας Φωτήλας στο Πολιτισμού, ο Κώστας Καραγκούνης στο Εργασίας, ο Χρήστος Κέλλας στο Αγροτικής Ανάπτυξης και ο Κώστας Γκιουλέκας για θέματα Μακεδονίας-Θράκης. Με κριτήρια όχι γεωγραφικά, αλλά εργατικότητας και αποτελεσματικότητας.
Στο πλαίσιο αυτό την Έρευνα και την Καινοτομία αναλαμβάνει η Ζωή Ράπτη και το χαρτοφυλάκιο του υφυπουργού Κοινωνικής Συνοχής η Κατερίνα Παπακώστα (το 3ο στέλεχος από τη Θεσσαλία που μπαίνει στη νέα κυβέρνηση).
Οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού
Στο Μέγαρο Μαξίμου οι δύο αποχωρήσεις των προηγούμενων μηνών καλύπτονται με την προσθήκη του επί χρόνια στενού συνεργάτη του Πρωθυπουργού, Γιώργου Μυλωνάκη, που μέχρι σήμερα ήταν Γενικός Γραμματέας της Βουλής και αναλαμβάνει Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ. Πρόκειται για μια καθαρά πολιτική επιλογή, ενώ στη θέση του παραμένει ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού, Στέλιος Κουτνατζής, με τις ίδιες αρμοδιότητες.
Επισημαίνεται ότι αλλαγές δεν υπάρχουν σε υπουργεία, όπως το Υγείας, το Δικαιοσύνης και το Περιβάλλοντος και το Ενέργειας όπου έχουν δρομολογηθεί μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί τα 4 υπουργεία όπου έγιναν αλλαγές στους επικεφαλής τους, στο επόμενο διάστημα.


Ανακατατάξεις και στο Γραφείο Τύπου
Στο μεταξύ ανακατατάξεις ήρθαν και στο γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, μετά την εκλογή του Δημήτρη Τσιόδρα στην ευρωβουλή. Έτσι, διευθυντής του γραφείου Τύπου αναλαμβάνει ο Χρήστος Ζωγράφος, ενώ Διευθυντής Ενημέρωσης και Διαχείρισης Κρίσεων αναλαμβάνει ο Γιώργος Ευθυμίου.
Σε συντονιστικό ρόλο θα βρίσκεται ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου Πάνος Αμυράς.
To παρασκήνιο
Αμέσως μόλις έγινε γνωστό το εκλογικό αποτέλεσμα την προηγούμενη Κυριακή στο Μαξίμου ξεκίνησε η συζήτηση για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν σε συγκεκριμένα υπουργεία. Από τον σημερινό ανασχηματισμό έγινε εμφανές πως η κυβέρνηση σκοπεύει να ρίξει το βάρος στην αντιμετώπιση της ακρίβειας, στον αγροτικό τομέα, σε θέματα που άπτονται της καθημερινότητας των πολιτών αλλά και σε περιφερειακά ζητήματα.
Να σημειωθεί εδώ πως σήμερα το πρωί ακυρώθηκε στο παρά πέντε το προγραμματισμένο υπουργικό συμβούλιο και έγινε ο ανασχηματισμός. Άλλωστε δεν είχε νόημα να γίνει ένα… αποχαιρετιστήριο υπουργικό συμβούλιο και μετά από λίγες ώρες να ανακοινωθούν τα νέα πρόσωπα.
Ο βασικός πυρήνας των αλλαγών είχε κλειδώσει από τις πρώτες μέρες στο Μαξίμου, αν και σύμφωνα με πληροφορίες εξετάστηκε το ενδεχόμενο ακόμα μεγαλύτερων παρεμβάσεων. Με δεδομένο πάντως πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αρέσκεται σε σαρωτικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα επελέγη να γίνουν στοχευμένες παρεμβάσεις σε υπουργεία και να μην ανακατευτεί η τράπουλα εντελώς. Άλλωστε πέρσι το καλοκαίρι ο πρωθυπουργός είχε κάνει rotation στο υπουργικό συμβούλιο, ενώ στο ενδιάμεσο είχαν υπάρξει παρεμβάσεις σε όσους τομείς είχε κριθεί αναγκαίο.
Με αυτά τα δεδομένα αποφασίστηκε να μην υπάρξουν αλλαγές σε υπουργεία, όπως το Άμυνας, το Οικονομικών (άλλαξε μόνο ο Χάρης Θεοχάρης), το Υγείας και το Εξωτερικών. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν υπάρξει σκέψεις για επιστροφή του Γιώργου Γεραπετρίτη, που είναι εκ των στενότερων συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Μαξίμου. Ωστόσο, τελικά αποφασίστηκε ο Γιώργος Γεραπετρίτης να παραμείνει στο υπουργείο Εξωτερικών, με δεδομένο άλλωστε πως σε ένα τόσο κρίσιμο χαρτοφυλάκιο δεν είναι εύκολο να γίνουν αλλαγές. Να σημειωθεί πάντως εδώ πως το όνομα του εξακολουθεί να παίζει δυνατά για την θέση του Επιτρόπου.
Στο Μέγαρο Μαξίμου οι δύο αποχωρήσεις των προηγούμενων μηνών (του Σ. Παπασταύρου και του Γ. Μπρατάκου) καλύπτονται με την προσθήκη του επί χρόνια στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού Γιώργου Μυλωνάκη (ήταν Γενικός Γραμματέας της Βουλής). Πρόκειται για μια καθαρά πολιτική επιλογή, ενώ στη θέση του παραμένει ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού, Στέλιος Κουτνατζής, με τις ίδιες αρμοδιότητες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα