Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024

Europol: Εξάρθρωσε βαλκανικό καρτέλ ναρκωτικών - 40 συλλήψεις, κατασχέθηκαν οκτώ τόνοι κοκαΐνης


Ισχυρό χτύπημα σε βαλκανικό καρτέλ που διακινούσε μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών από τη Νότια Αμερική στην Ευρώπη μέσω της Δυτικής Αφρικής και των Καναρίων Νήσων έκανε η Europol. 40 άτομα συνελήφθησαν και οκτώ τόνοι κοκαΐνης κατασχέθηκαν.
Διακινούνταν σε όλη την Ευρώπη
Σύμφωνα με τον Guadian όταν έφθαναν τα ναρκωτικά στην Ευρώπη, διακινούνταν σε όλη τη Γηραιά Ήπειρο μέσω κέντρων διανομής στο Βέλγιο, την Κροατία, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία.
Σε δήλωση που κυκλοφόρησε την Πέμπτη, η Europol ανέφερε ότι οι επικεφαλής της οργάνωσης είχαν επίσης βάσεις στην Τουρκία και το Ντουμπάι. «Από εκεί, χειρίζονταν τα κέντρα ελέγχου και διοίκησης του εγκληματικού δικτύου», ανέφερε η υπηρεσία επιβολής του νόμου της ΕΕ.
«Οι έρευνες εντόπισαν μια σημαντική απειλή: την ικανότητα των εγκληματιών να συνεργάζονται στενά και να συνδέονται με εγκληματικές ομάδες σε μακροπρόθεσμη βάση ώστε να να διευκολύνουν τη διακίνηση ναρκωτικών» πρόσθεσε.
Από εκεί λειτουργούσαν τα κέντρα ελέγχου και διοίκησης του εγκληματικού δικτύου", δήλωσε η υπηρεσία επιβολής του νόμου της ΕΕ.
Η Europol δήλωσε ότι η συνεργασία μεταξύ εννέα χωρών - της Βραζιλίας, του Βελγίου, της Κροατίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Σερβίας, της Ισπανίας, της Τουρκίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων - αποδείχθηκε καθοριστική για την εξάρθρωση του δικτύου.
Η εμπλοκή της Guardia Civil ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2020, όταν αξιωματικοί της δύναμης αναχαίτισαν ένα ιστιοφόρο με σημαία Κροατίας με προορισμό τα Κανάρια Νησιά, το οποίο μετέφερε έναν τόνο κοκαΐνης. Σύντομα διαπίστωσαν ότι το σκάφος είχε παραλάβει το φορτίο ναρκωτικών από ένα φορτηγό πλοίο στα ανοικτά του Κόλπου της Γουινέας. Οι κρυπτογραφημένες επικοινωνίες που ελήφθησαν από τις συσκευές των τριών ατόμων που συνελήφθησαν στο ιστιοφόρο μοιράστηκαν στη συνέχεια με την Ευρωπόλ, η οποία ερευνούσε ήδη το καρτέλ.
Τον Αύγουστο του περασμένου έτους, η Guardia Civil σταμάτησε ένα άλλο σκάφος, που μετέφερε 700 κιλά κοκαΐνης, στα ανοιχτά των Καναρίων Νήσων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα