Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

ΖΗΤΗΣΕ ΣΤΗΡΙΞΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΗΝ «ΕΘΝΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ», ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΦΟΒΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ, ΞΟΡΚΙΣΕ ΠΕΤΡΕΣ ΚΑΙ ΒΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΕΘΗΚΕ ΣΤΟΥΣ «ΕΝΤΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΩΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΕΣ»

ΖΗΤΗΣΕ ΣΤΗΡΙΞΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΗΝ «ΕΘΝΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ», ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΦΟΒΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ, ΞΟΡΚΙΣΕ ΠΕΤΡΕΣ ΚΑΙ ΒΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΕΘΗΚΕ ΣΤΟΥΣ «ΕΝΤΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΩΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΕΣ»


Γιώργος: Μόνη κόκκινη γραμμή η σωτηρία της χώρας

Του ΠΑΝΟΥ ΣΩΚΟΥ Με τη φράση «κόκκινη γραμμή είναι η σωτηρία της χώρας» ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου χθες, ενώπιον των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, προϊδέασε για νέα σκληρά μέτρα για την επόμενη τριετία με βάση τις απαιτήσεις των επιτηρητών-κηδεμόνων της χώρας ( Ε.Ε. - ΔΝΤ - ΕΚΤ).

«Περνάμε μαζί τη δυσκολότερη στιγμή της Ελλάδας και οι ευθύνες μας είναι ιστορικές» τόνισε ο Γ. Παπανδρέου, μιλώντας στην Κοιν. Ομάδα του ΠΑΣΟΚ

Εξάλλου, ανάλογης διάστασης ήταν και η επισήμανση του Γ. Παπακωνσταντίνου ότι «θα εφαρμοστεί στην τριετία η πιο μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή με ένα εξαιρετικά δύσκολο οικονομικό πρόγραμμα», που θα προκύψει από τη διαπραγμάτευση με την τρόικα.

Ο κ. Παπανδρέου:

- Αναγνώρισε ότι στους πολίτες επικρατεί φόβος για τα νέα μέτρα, είπε όμως πως στο πλαίσιο του μηχανισμού «διαπραγματευόμαστε τις λεπτομέρειες ενός προγράμματος για την επόμενη τριετία, που ούτως ή άλλως θα το έκανε μόνη της η κυβέρνηση στο πλαίσιο του Προγράμματος Σταθερότητας».

«Οσοι αγνοούν...»

- Υπεραμύνθηκε του μηχανισμού στήριξης, λέγοντας ότι όσοι «μας κατηγορούν για τον μηχανισμό αγνοούν την πραγματική κατάσταση της οικονομίας» και ότι η δημιουργία του μηχανισμού δίνει στην κυβέρνηση τον απαραίτητο χρόνο και την ηρεμία για να κάνει τις αναγκαίες αλλαγές.

- Με μια συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία ο κ. Παπανδρέου ζήτησε τη στήριξη των βουλευτών στην «εθνική προσπάθεια για την ανόρθωση του κύρους της Ελλάδας», γιατί, όπως είπε, «περνάμε μαζί τη δυσκολότερη στιγμή της Ελλάδας, οι ευθύνες μας είναι ιστορικές, οι αποφάσεις μας καθοριστικές για το μέλλον του Ελληνισμού». «Δεν φυγομαχούμε, ούτε φυγοπονούμε, αποκαλύψαμε τις αλήθειες με παρρησία» είπε. Θέλοντας να εξασφαλίσει τη στήριξη των βουλευτών του, τους έπλεξε το εγκώμιο λέγοντας ότι όλο αυτό το διάστημα που ο ίδιος από χώρα σε χώρα ένιωσε «τη μοναξιά της εξουσίας», αυτοί «στάθηκαν στο ύψος τους στον κοινό αγώνα».

- Ζήτησε και τη στήριξη των πολιτών: «Τους καλώ, λέγοντας πως δεν θα υπερβούμε την κρίση εάν δεν δούμε κατάματα τα λάθη του παρελθόντος. Να πούμε όχι στην κουλτούρα της ήσσονος προσπάθειας που έχει εμπεδωθεί. Μάθαμε να ζούμε με δανεικά, χωρίς να παράγουμε το απαραίτητο. Αποθεώσαμε το βόλεμα στο Δημόσιο. Η διαφθορά απορροφά ένα μεγάλο μέρος του εισοδήματός μας».

Κατά κερδοσκόπων

- Μίλησε για εγκάθετους κερδοσκόπους που βυσσοδομούν εις βάρος της πατρίδας και τόνισε ότι «πολλά δημοσιεύματα μας έχουν πληγώσει, έχουμε διαβάσει τις πιο ανθρώπινες περιγραφές, αλλά και τις πιο άδικες επιθέσεις από ανεύθυνους λαϊκιστές και εγκάθετους κερδοσκόπους».

- Υπογράμμισε ότι τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση αποκατέστησαν την αξιοπιστία της χώρας και γι' αυτό οι Ευρωπαίοι συμφώνησαν με τη δημιουργία του μηχανισμού στήριξης.

«Παραλάβαμε την Ελλάδα στα πρόθυρα της κατάρρευσης και θα την παραδώσουμε ισχυρή και κοινωνικά δίκαιη», είπε και θέλοντας να ξεφύγει από τη μάχη των σπρεντ, τόνισε: «Αρκετά! Να ασχοληθούμε με τις μεγάλες αλλαγές. Η κρίση αποτελεί και ευκαιρία. Μην την αφήσουμε να πάει χαμένη».

Περί «συγγνώμης»

Επίθεση σε Ν.Δ. και Αριστερά:

Κατηγόρησε τη Ν.Δ. γιατί ως κυβέρνηση έκανε «άθλια απογραφή για μικροκομματικούς λόγους», που στοίχισε στην αξιοπιστία της χώρας. Για τη Ν.Δ. είπε ακόμα, με αφορμή τη συγγνώμη του Αντ. Σαμαρά πριν από μερικές μέρες:

«Ακουσα μια συγγνώμη. Ηταν ομολογία για το παρελθόν, αλλά δεν αφορούσε το παρόν. Συγγνώμη σημαίνει είμαι έτοιμος να αλλάξω. Σημαίνει να στηρίξουν τις αλλαγές και όχι να συνεχίσουν να προστατεύουν τα μεγάλα συμφέροντα κάθε είδους. Να συνταχθούν μαζί μας».

«Οχι βία και πέτρες»

Αναφερόμενος στην επιτήρηση-κηδεμονία της χώρας ο πρωθυπουργός βρήκε ευκαιρία να επιτεθεί και στην Αριστερά.

«Η χώρα δεν θα φύγει από την κηδεμονία του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με πέτρες και βία αλλά όταν βάλουμε τάξη στη χώρα», είπε και αναφερόμενος στα προχθεσινά γεγονότα στο λιμάνι είπε:
«Με τις πράξεις των "εντός εισαγωγικών επαναστατών" η επιτήρηση δεν θα φύγει, θα μείνει ακόμα περισσότερο». *

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Ν.Δ.: Να ζητήσει συγγνώμη για τις ψεύτικες υποσχέσεις

Σε υψηλούς τόνους απάντησε στον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, χωρίς να αφήνει ανοιχτό έστω ένα μικρό παράθυρο συναίνεσης.

Τον κάλεσε να ζητήσει και εκείνος συγγνώμη και του επέρριψε «τεράστιες ευθύνες για τις ψεύτικες προεκλογικές του υποσχέσεις ότι δήθεν "τα λεφτά υπάρχουν"». «Δεν καλύπτονται, σήμερα, με φθηνούς λαϊκισμούς», δήλωσε. «Το ότι ο κ. Α. Σαμαράς είχε την τόλμη να ζητήσει συγγνώμη για τα όποια λάθη της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, είναι πράξη ευθύνης και δείγμα νέας πολιτικής συμπεριφοράς, που απαιτεί ολόκληρος ο Ελληνικός λαός. Αντίθετα, ο κ. Παπανδρέου δεν έχει το θάρρος να ζητήσει συγγνώμη για τα δεινά που έφερε στη χώρα, επί δεκαετίες, το ΠΑΣΟΚ. Ο λαός βλέπει τη διαφορά».

Την ίδια στιγμή βέβαια συνεχίζουν να υπάρχουν φωνές στη Ν.Δ. που ακολουθούν χαμηλούς τόνους. «Είμαστε εδώ για να συμβάλουμε με τις θέσεις μας στον δημόσιο διάλογο, αλλά προφανώς, αυτή την ώρα έχουμε υποχρέωση να στηρίξουμε την Ελλάδα και θα στηρίξουμε την Ελλάδα», δήλωσε ο Κ. Χατζηδάκης στον 105,8.

«Τα κόμματα πρέπει να ανταποκριθούν στο καθήκον τους, να υποστείλουν την κομματική σημαία», δήλωσε και ο Θ. Σκυλακάκης στο «Κανάλι 1» του Πειραιά. «Χρειαζόμαστε συνεννόηση των κομμάτων. Εχει γίνει μεγάλη ζημιά στη χώρα και έχουμε αυξημένες ευθύνες όσοι ανακατευτήκαμε έστω και κατ' ελάχιστον με την πολιτική διαδικασία».

ΚΚΕ: Η πολιτική του κεφαλαίου, διά πυρός και σιδήρου

«Παραλήρημα απειλών προς τον λαό και συκοφάντησης του εργατικού - λαϊκού κινήματος», χαρακτήρισε το ΚΚΕ, με σχόλιό του, την ομιλία του πρωθυπουργού στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. «Επιβεβαίωσε και πάλι ότι η κυβέρνησή του είναι αποφασισμένη να επιβάλει την πολιτική του κεφαλαίου διά πυρός και σιδήρου», αναφέρει το ΚΚΕ στο σχόλιό του και προσθέτει: «Παρουσίασε με κυνικότητα την προσφυγή στον δανεισμό Ε.Ε. - ΔΝΤ ως σωτήρια για τη χώρα που ωφελεί όλους, ενώ ωφελεί μόνο την πλουτοκρατία.

Τώρα δεν επιτρέπονται αυταπάτες. Δεν τους τρομάζει η λαϊκή διαφωνία, αλλά ο μαζικός λαϊκός αγώνας και η προοπτική που χαράζει το ΚΚΕ».

Σε άλλη ανακοίνωση που εξέδωσε το ΚΚΕμ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό, αλλά και υπουργούς και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ότι «εξαπέλυσαν σήμερα τρομοκρατική ιδεολογική επίθεση κατά του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ. Απέδειξαν και πάλι ότι είναι σταθερά προσηλωμένοι στην υπηρέτηση του κεφαλαίου και αποφασισμένοι να τσακίσουν κάθε αντίσταση των εργαζομένων».

Στην ίδια ανακοίνωση υπερασπίζεται τις κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ, καθώς αναφέρει ότι «οι εργαζόμενοι που μάχονται στα λιμάνια, έξω από τα ξενοδοχεία και τα εργοστάσια και περιφρουρούν τις απεργίες τους, καθώς και τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, δεν είναι "επαναστάτες σε εισαγωγικά", ούτε έχουν συντεχνιακά αιτήματα, όπως είπε ο Γιώργος Παπανδρέου. Αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους, που η κυβέρνηση τσαλαπατάει. Είναι η τιμή της εργατικής τάξης, για την οποία οι κυβερνώντες και οι σύμμαχοί τους τρέμουν μήπως ξεσηκωθεί ολόκληρη. Αυτό επιχειρούν να αποτρέψουν».

ΣΥΝ: Υποκρισία και προκλητικότητα

«Μνημείο υποκρισίας και προκλητικότητας» χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ, Πάνος Σκουρλέτης, την ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Ο ίδιος έθεσε ρητορικά σειρά ερωτημάτων: «Αλήθεια, ποιον μπορεί να πείσει ο κ. πρωθυπουργός όταν καλεί σε "συστράτευση για να βγει η χώρα από την κηδεμονία"; Δεν ήταν αυτός που παρέδωσε τα κλειδιά της χώρας στους τεχνοκράτες του ΔΝΤ; Δεν ήταν η πολιτική που ακολούθησε αυτή που άνοιξε τον δρόμο στον μηχανισμό Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου-Ευρωπαϊκής Ενωσης; Αυτοί που ευθύνονται για την κρίση, μαζί με τους προκατόχους τους, εμφανίζονται τώρα ως σωτήρες». Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ πρόσθεσε: «Ο «πόνος και η πίκρα του λαού μας είναι πράγματι μεγάλος και θα μετατραπεί σε οργή και αγώνα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής».
πηγή: ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα