Τρίτη 27 Απριλίου 2010
ΜΕΡΚΕΛ: «ΟΧΙ» ΣΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ * ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΣΤΡΟΣ-ΚΑΝ. Ζητεί νέα σκληρά μέτρα για να δώσει βοήθεια....
Του ΠΑΝΤΕΛΗ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΥ
Νέα, πειστικά, σκληρά μέτρα λιτότητας θέτει ως προϋπόθεση για την παροχή οικονομικής βοήθειας από την Ελλάδα στη Γερμανία η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ σε χθεσινές της δηλώσεις στο Βερολίνο. Την ίδια ώρα ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε -με συνεχείς επαφές του με τις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων- προσπαθεί να επιταχύνει τη διαδικασία, ζητώντας συναίνεση και με προοπτική το ειδικό νομοσχέδιο να κατατεθεί την 7η Μαΐου στο γερμανικό Κοινοβούλιο.
Ο υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε αφήνει ωστόσο ανοιχτό το θέμα της τελικής απόφασης της γερμανικής κυβέρνησης, ενώ συντηρητικοί πολιτικοί μιλούν ακόμη και για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Στην αντίθετη πλευρά, η πρόεδρος των Πρασίνων κ. Κούνας υποστηρίζει ότι «βοηθώντας την Ελλάδα, βοηθάμε και τη Γερμανία».
Στις χθεσινές της δηλώσεις η Γερμανίδα καγκελάριος -μεταξύ άλλων- υποστήριξε ότι «είχα εκτενή τηλεφωνική επικοινωνία με τον επικεφαλής του ΔΝΤ. Τις ημέρες αυτές η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ διαπραγματεύονται με την Ελλάδα ένα αξιόπιστο και εφικτό πρόγραμμα λιτότητας, το οποίο πρέπει να αποτελεί βάση, ώστε η Ελλάδα να μπορεί να ζητήσει βοήθεια από τις χώρες της ευρωζώνης».
Η κ. Μέρκελ δήλωσε ότι ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν θα βρίσκεται αύριο στο Βερολίνο για να ενημερώσει, για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα, την ίδια, αλλά και όλες τις κοινοβουλευτικές ομάδες του γερμανικού Κοινοβουλίου.
Η ίδια πρόσθεσε ότι «το σημαντικό τη στιγμή αυτή είναι ότι η Ελλάδα πρέπει αξιόπιστα να ξεκαθαρίσει πως θα ακολουθήσει το μονοπάτι για διαρκή ανάπτυξη, ώστε να επανακτήσει τη χαμένη οικονομική της ισχύ. Αυτό δεν είναι θέμα ενός έτους. Το ΔΝΤ διαπραγματεύεται πάντοτε προγράμματα που διαρκούν τρία χρόνια. Κάτι τέτοιο το θεωρώ σωστό και σημαντικό και ήταν μία από τις αιτίες για τις οποίες η Γερμανία επέμενε το ΔΝΤ να πραγματοποιήσει τις διαπραγματεύσεις από κοινού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Γιατί χρειαζόμαστε μια θετική εξέλιξη στην Ελλάδα, η οποία θα πρέπει να συνδυαστεί με επιπλέον μέτρα λιτότητας που πρέπει να ληφθούν εκεί. Οταν η διαπραγμάτευση θα έχει τελειώσει και όταν θα είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση, τότε και η Γερμανία θα ξεκινήσει τις αντίστοιχες αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου και θα δρομολογήσει τις αντίστοιχες κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Λέω λοιπόν ξεκάθαρα ότι η Γερμανία θα βοηθήσει όταν θα πληρούνται οι ανάλογες προϋποθέσεις».
Σε σχετική ερώτηση για το αν η Ελλάδα πρέπει να βγει από την ευρωζώνη, η Γερμανίδα καγκελάριος απάντησε: «Οχι. Λέω ξεκάθαρα όχι. Πρέπει να αντιδράσουμε γρήγορα προς το συμφέρον σταθερότητας του ευρώ συνολικά και καθετί που αποκλίνει από τον στόχο αυτό δεν αποτελεί επιλογή μας. Γι' αυτό λέω ένα ξεκάθαρο όχι. Είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας μια σταθερή ευρωζώνη».
Ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συναντήθηκε χθες με τους επικεφαλής των κομμάτων του Κοινοβουλίου για να συζητήσουν το θέμα της βοήθειας προς την Ελλάδα, επιδιώκοντας συναίνεση από όλους. Οπως είπε, πιστεύει ότι η Γερμανία θα είναι έτοιμη να συμβάλει στον μηχανισμό στήριξης το αργότερο σε τρεις εβδομάδες από τώρα.
Ο ίδιος πιστεύει ότι μέχρι το ερχόμενο Σαββατοκύριακο η Ελλάδα θα έχει επεξεργαστεί ένα καινούργιο πρόγραμμα λιτότητας. Εάν αυτό συμβεί -σύμφωνα με τον κ. Σόιμπλε- το θέμα θα μπορούσε να συζητηθεί στη γερμανική Βουλή στις 7 Μαΐου. Πρόσθεσε δε ότι όλοι οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων δηλώνουν έτοιμοι να συνεργαστούν ώστε «να δώσουμε βοήθεια προς την Ελλάδα νωρίτερα από τις 19 Μαΐου».
Ο αρχηγός των Φιλελευθέρων και υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε σε δηλώσεις του επισήμανε ότι «η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη αποφασίσει για τη βοήθεια προς την Ελλάδα και όπως είπε προχθές ο κ. Σόιμπλε, η απόφαση αυτή μπορεί να είναι αρνητική, μπορεί να είναι και θετική».
Αντίθετα, η κ. Κούνας, επικεφαλής του ροεδρείου των Πρασίνων, απαντώντας στον Γκίντο Βεστερβέλε είπε: «Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι βοηθώντας την Ελλάδα, βοηθάμε και τη Γερμανία. Βοηθάμε στη διατήρηση θέσεων εργασίας στην ίδια μας τη χώρα». *
Επιτάχυνση ζητούν Αυστρία και Ιταλία
Τη γρήγορη ενεργοποίηση του πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα ζήτησαν οι υπουργοί Εξωτερικών Αυστρίας, Ιταλίας και ο επικεφαλής των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, ενώ από την άλλη πλευρά η Κομισιόν διεμήνυσε ότι δεν υπάρχουν προθεσμίες στις σχετικές διαπραγματεύσεις.
«Η Αυστρία υποστηρίζει την ταχεία ενεργοποίηση της βοήθειας προς την Ελλάδα από τις χώρες της ευρωζώνης», τόνισε χθες ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Μίχαελ Σπιντερμπέλγκερ, επισημαίνοντας ότι «όλες οι χώρες της ευρωζώνης θα πρέπει να ενδιαφερθούν προκειμένου το ευρώ να παραμείνει σταθερό». Υπογράμμισε ότι η βοήθεια προς την Ελλάδα είναι επιτακτικά αναγκαία και θα πρέπει να φέρει αποτελέσματα. «Δεν θα πρέπει να καθυστερήσουμε από τη στιγμή που οι βασικές αποφάσεις έχουν ληφθεί», είπε χαρακτηριστικά.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας, Φράνκο Φρατίνι, εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο ο ελληνικός κίνδυνος να επεκταθεί σε άλλες χώρες αλλά και για τις αγκυλώσεις της Γερμανίας στο θέμα της βοήθειας. Ζήτησε να υπερισχύσει η αρχή της αλληλεγγύης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «από τη στιγμή που ζούμε κι εμείς μέσα στο κοινό ευρωπαϊκό οικοδόμημα είμαστε αλληλέγγυοι. Εστω κι αν κάποιος διατηρεί αμφιβολίες, πρέπει να υπερισχύσει η αλληλεγγύη. Πρόκειται για συμφέρον, για ηθική υποχρέωση αλλά και για ανάγκη».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Πολ Νιρουπ Ράσμουσεν, έκανε έκκληση προς Γερμανία και Γαλλία να μην κωλυσιεργούν και να αναλάβουν ηγετικό ρόλο στην οικονομική διακυβέρνηση. Αναφερόμενος στην περίπτωση της Ελλάδας ο Ράσμουσεν τόνισε ότι η Ε.Ε. έχει τη δυνατότητα με την υπάρχουσα συνθήκη να δημιουργήσει ένα μηχανισμό δανεισμού με δίκαια επιτόκια χωρίς οι Γερμανοί φορολογούμενοι να πληρώσουν ούτε ένα ευρώ.
Αντίθετα ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών διεμήνυσε ότι η χώρα του θα περιμένει μέχρις ότου μάθει όλες τις λεπτομέρειες του πακέτου βοήθειας, μεταξύ αυτών και τα μέτρα μείωσης του ελλείμματος, πριν υποβάλει τον σχετικό νόμο στο Κοινοβούλιο για έγκριση.
Η Κομισιόν ομολόγησε όμως ότι δεν είναι σε θέση να πει πότε θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για το πακέτο στήριξης. «Δεν υπάρχουν προθεσμίες», είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Ολι Ρεν, Αμαντέου Αλφατάζ. Σε δηλώσεις για το ελληνικό ζήτημα προέβη και η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει θέμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
ΜΠΑΜΠΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
Διαβεβαίωση Μέρκελ ότι θα μας δανείσει
Με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ μίλησε χθες το απόγευμα ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, αμέσως μετά τις δηλώσεις της με τις οποίες έθετε ως προϋπόθεση για την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα την ανακοίνωση συγκεκριμένου προγράμματος λιτότητας και νέων αυστηρών μέτρων, όχι μόνο για ένα αλλά για αρκετά χρόνια.
Σύμφωνα με συνεργάτες του πρωθυπουργού, ο κ. Παπανδρέου μεταξύ άλλων εξήγησε στην κ. Μέρκελ τα μέτρα που μέχρι σήμερα έχει λάβει και εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση αλλά και τη γενικότερη κατάσταση σε σχέση με τον δανεισμό της χώρας. Η Γερμανίδα κ. Μέρκελ, μας είπαν οι συνεργάτες του πρωθυπουργού, τον διαβεβαίωσε ότι η Γερμανία δεν θα απέχει από τον δανεισμό, θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της στον κατάλληλο χρόνο και θα τηρήσει όσα συμφωνήθηκαν στη σύνοδο κορυφής της 25ης Μαρτίου.
Κατόπιν τούτου η κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τον επικείμενο δανεισμό και τα χρήματα που ζητάει η χώρα από τον μηχανισμό στήριξης θα έρθουν εγκαίρως τόσο από τις χώρες της Ευρωζώνης όσο και από το ΔΝΤ.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής χθες πάντως δήλωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να επιστρέψει στις αγορές με λογικά επιτόκια, όμως επειδή τούτη τη χρονική περίοδο αυτό δεν κατέστη δυνατόν, προσφεύγει στον μηχανισμό γιατί δεν θέλει να υποθηκεύσει το μέλλον του λαού.
Π. ΣΩΚΟΣ. πηγή: ελευθεροτυπία
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα