Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

Αποκαλυπτήρια στο Υπουργικό Συμβούλιο. Παρουσιάζεται το θεσμικό και χωροταξικό σχέδιο του «Καλλικράτη»

Πανστρατιά στο εσωτερικό και εγρήγορση στην ΕΕ ζητά ο πρωθυπουργός

Ο νέος αυτοδιοικητικός χάρτης του «Καλλικράτη», αλλά και το σύνολο των θεσμικών διατάξεων του σχεδίου, παρουσιάζονται από τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση στο Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο συνεδριάζει το μεσημέρι της Τετάρτης.
Το Υπουργικό Συμβούλιο ήταν προγραμματισμένο για την Τρίτη, αλλά αναβλήθηκε λόγω της σύγκλησης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ με θέμα το μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας.
Ο χάρτης του «Καλλικράτη» αναμένεται να περιλαμβάνει λιγότερους από 370 δήμους και 13 αυτοδιοικητικές περιφέρειες και βρίσκεται ήδη στα χέρια του πρωθυπουργού.
Ακόμα και με την μορφή του προσχεδίου, ο «Καλλικράτης» έχει συναντήσει αντιδράσεις, κυρίως από την πλευρά των δημάρχων, με αιχμή των αιτημάτων την κοστολόγηση και την απόδοση πόρων για τις νέες.
Οι νομάρχες δηλώνουν υπέρ του «Καλλικράτη», υπό προϋποθέσεις.
Με βάση το σχέδιο, η κυβέρνηση ελπίζει σε σημαντικές περικοπές δαπανών από τους νέους δήμους, μεταξύ άλλων μέσω των σημαντικών σε αριθμό συγχωνεύσεων δημοτικών επιχειρήσεων.
Όπως εκτιμάται, από την κατάργηση περίπου 670 δήμων αλλά και 68 νομαρχιών και επαρχιών σε όλη τη χώρα, θα υπάρξει οικονομικό όφελος μόνον από τον περιορισμό των λειτουργικών δαπανών περίπου 1,8 δισ. ευρώ τον χρόνο.
Σε ό,τι αφορά τους εργαζομένους, το σχέδιο φέρνει χιλιάδες μετατάξεις, ενώ ερωτηματικά εξακολουθούν να υπάρχουν στο τι θα γίνει με τους 25.000 συμβασιούχους, όταν θα λήξει η σύμβασή τους.
πηγή:ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα