Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Γρίφος με τους μισθούς στον ιδ. τομέα

Γρίφος με τους μισθούς στον ιδ. τομέα
Η κυβέρνηση προσπαθεί να χαράξει γραμμή άμυνας στις πιέσεις του ΔΝΤ και της ΕΕ για ψαλίδι στον 13ο και τον 14ο μισθό «Ανοιχτό» παραμένει το ενδεχόμενο περικοπών στις αποδοχές των ιδιωτικών υπαλλήλων, με την κυβέρνηση να επιχειρεί να χαράξει γραμμή... άμυνας στις απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και των κοινοτικών εταίρων για «ψαλίδισμα» 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.

Γ. Πεταλωτής: Εχουμε λογικά επιχειρήματα για μη περικοπή μισθών

Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Πεταλωτής σημείωσε για το θέμα πως τα «πάντα είναι ανοιχτά» μέχρι να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου έκανε λόγο για «χαμηλούς μισθούς στον ιδιωτικό τομέα».
Το ζητούμενο βέβαια είναι αν με τις αγορές «κλειστές» για το ελληνικό Δημόσιο, αφού τα spreads έχουν σπάσει κάθε ρεκόρ και τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν -στις 19 Μαΐου πρέπει να καλυφθεί λήξη ομολόγου αξίας άνω των 8 δισ. ευρώ- η κυβέρνηση μπορεί να αποκρούσει τις απαιτήσεις της «τρόικας» για τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων.
Σύμφωνα με τον κ. Πεταλωτή, στην παρούσα φάση δεν μπορεί να προκαταλάβει κανείς την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης. «Τα πάντα ήταν ανοικτά και θα είναι ανοικτά μέχρι να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση. Εκείνο όμως που έχουμε εμείς να πούμε είναι ότι έχουμε λογικά επιχειρήματα για τη μη περικοπή μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό όμως είναι θέμα διαπραγμάτευσης» είπε ο υπουργός στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ.
Σημείωσε δε ότι στον ιδιωτικό τομέα οι περικοπές μισθών είναι και περικοπές ασφαλιστικών εισφορών και συνεπώς τα ασφαλιστικά ταμεία θα απολέσουν περί τα 2 δισ. ευρώ. «Συνεπώς τα Ταμεία μας δύσκολα αντέχουν περικοπή 13ου και 14ου μισθού, και η κυβέρνηση θα πείσει με τα επιχειρήματά της εκείνους που το ζητούν» προσέθεσε ο κ. Πεταλωτής.
Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου όπου ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τα αποτελέσματα του ταξιδιού του στις ΗΠΑ, μίλησε για μία συζήτηση η οποία «είναι εν εξελίξει».
«Εμείς έχουμε πει ότι το ζήτημα της ανταγωνιστικότητας της χώρας έχει να κάνει με διαρθρωτικά θέματα, με θέματα τιμών και όχι με τους μισθούς και το ύψος των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, που όπως όλοι ξέρουμε είναι πολύ χαμηλοί».
Τώρα όσον αφορά στην πορεία των διαπραγματεύσεων, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι προχωρούν καλά και εξέφρασε την ελπίδα να ολοκληρωθούν σύντομα και «να έχουμε, συνεπώς, ένα τριετές πλαίσιο οικονομικής πολιτικής και, ταυτόχρονα, τους όρους χρηματοδότησης». Δήλωσε δε «απόλυτα σίγουρος» ότι θα συνεχισθεί απρόσκοπτα ο δανεισμός της Ελλάδας.
Κώστας Τσαχάκης
ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα