Κυριακή 6 Ιουνίου 2010

Η παρέμβαση Καραμανλή και οι αιχμές ....

Οι σχέσεις τέως και νυν προέδρου της Ν.Δ. και οι εισηγήσεις των συμβούλων τους
Των Ελλης Tριανταφυλλου - Γιωργου Π. Τερζη

«Για να διεκδικήσεις ένα κόμμα, υπάρχουν δύο προϋποθέσεις. Αφενός να αμφισβητείται ο αρχηγός, αφετέρου να θέλεις να το διεκδικήσεις. Ο Κώστας Καραμανλής δεν αμφισβητεί έναν πρόεδρο και μάλιστα εκλεγμένο από τη βάση και, το σημαντικότερο, δεν θέλει να διεκδικήσει το κόμμα». Με αυτή τη φράση περιγράφει διαχρονικός πολιτικός φίλος του κ. Καραμανλή τη στάση του τέως πρωθυπουργού έναντι όσων συμβαίνουν στη Ρηγίλλης, διαλύοντας παράλληλα και κάθε διακινούμενο σενάριο περί «ολικής επαναφοράς» τού επί 12ετία τέως προέδρου της Ν.Δ.

Αν για κάτι πιέζεται το τελευταίο διάστημα ο κ. Καραμανλής, αυτό αφορά την πολυαναμενόμενη δημόσια και εφ' όλης της ύλης τοποθέτησή του, προκειμένου να απαντήσει στην εξαιρετικά αιχμηρή κριτική που δέχεται από την κυβερνητική πλειοψηφία αλλά και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας για τα πεπραγμένα των κυβερνήσεών του. Η επιδίωξη του κ. Καραμανλή να αποσυρθεί σταδιακά και ομαλά από τον ενεργό πολιτικό βίο μοιάζει πλέον αδύνατη. Η μάχη που καλείται πλέον να δώσει, είναι για την υστεροφημία του..
....

Οι περισσότεροι εκ των συνομιλητών του, αλλά και των πολιτικών στελεχών που τον επισκέπτονται στο γραφείο της Παναγή Κυριακού, υπογραμμίζουν ότι «η ώρα έφτασε». Προ εβδομάδων ήταν οι κ. Γ. Σουφλιάς και Θ. Ρουσόπουλος, με τους οποίους συναντήθηκε και του το επισήμαναν, την προηγούμενη Τετάρτη, στην ίδια λογική τοποθετήθηκε και ο κ. Αρης Σπηλιωτόπουλος, ενώ και ο στενός του συνομιλητής Ευ. Αντώναρος αναγνωρίζει ότι ο χρόνος για τη δημόσια τοποθέτηση του κ. Καραμανλή πλησίασε. Στην ομάδα όσων εκτιμούν πως ο τέως πρωθυπουργός θα πρέπει να βγει και να τοποθετηθεί με παρρησία έχει προσχωρήσει πλέον και ο κ. Πέτρος Μολυβιάτης, ο οποίος αρχικώς εμφανιζόταν διστακτικός.

Ωστόσο, ο ακριβής χρόνος, το βήμα και το περιεχόμενο της παρέμβασης αποτελούν αντικείμενο καθημερινής άσκησης στο επιτελείο του κ. Καραμανλή καθώς η πυκνή και συχνά θολή επικαιρότητα των Εξεταστικών και της σκανδαλολογίας είναι αυτή που διαμορφώνει τη δημόσια ατζέντα. Ενα επιπλέον πρόβλημα είναι ότι, όπως και στο παρελθόν, ο κ. Καραμανλής δεν ανοίγει τα χαρτιά του. Ως αποτέλεσμα θεωρείται εξίσου πιθανό τόσο να μιλήσει εντός των επόμενων λίγων ημερών, και μάλλον πριν από το συνέδριο της Ν.Δ., όσο και να αναμείνει μέχρι το φθινόπωρο, όταν οι εξελίξεις στην οικονομία καθώς και η διερεύνηση των Εξεταστικών Επιτροπών θα τον έχουν, όπως σημειώνουν πολλοί, «δικαιώσει».

Οι δύο πλευρές

Στελέχη στο περιβάλλον του κ. Καραμανλή τον εμφανίζουν ενοχλημένο, τόσο για τα εξ οικείων βέλη που δέχεται, όσο και για τη φράση του κ. Αντ. Σαμαρά «δεν χρωστάω σε κανέναν». Αλλοι πάλι, μάλλον οι πιο ψύχραιμοι, αποδίδουν την πολεμική ατμόσφαιρα που εκπέμπεται κυρίως στις προσωπικές επιδιώξεις του περιβάλλοντος των δύο ηγετών και λιγότερο στις διαπροσωπικές τους σχέσεις. Η αλήθεια μοιάζει να βρίσκεται στη μέση. Οι απευθείας επαφές των δύο ανδρών είναι περιορισμένες και, τις περισσότερες φορές, μάλλον τυπικές. Ως αποτέλεσμα, οι επιδιώξεις κάθε πλευράς ερμηνεύονται βάσει όσων λένε συνεργάτες τους ή ακόμη και όσων καταγράφονται σε διαδικτυακούς τόπους επιρροής του ενός ή του άλλου στρατοπέδου!

Στελέχη του καραμανλικού στρατοπέδου διαβλέπουν προσπάθεια της Ρηγίλλης για εκκαθάριση καραμανλικών στελεχών, έστω κι αν αυτά δεν εμπλέκονται σε σκάνδαλα. «Θέλουν έναν Καραμανλή μόνον του, επιζητώντας να αποκεφαλίσουν επί μακρόν συνεργάτες του», σημειώνουν.

«Δεν θα αφήσουμε τον Καραμανλή να απαξιωθεί. Επιθυμούμε να διασωθεί και θα τον υπερασπιστούμε», απαντούν από τη Ρηγίλλης. Προσθέτουν, ωστόσο, ότι «κάποιοι ακκίζονται πως είναι καραμανλικοί προκειμένου να διασωθούν. Ακόμη και ο ίδιος ο κ. Καραμανλής ξέρει ότι, αν ξεκινούσε από την αρχή, θα άφηνε πίσω πολλούς. Οσοι αξίζουν να σωθούν, θα σωθούν», καταλήγουν, αφήνοντας ουσιαστικά όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.
πηγη: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα