Ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. Κυπαρισσίας για τους διακριτούς ρόλους Εκκλησίας και θεσμών
ΜΕ ένα ομόφωνο ψήφισμα το Δ.Σ. Κυπαρισσίας σε έκτακτη συνεδρίασή του έθεσε τα διακριτά όρια των θεσμών και διεπαφών πολιτικού οργάνου και Εκκλησίας με αφορμή την πρόσκληση σε συνεδρίαση της αντιπολίτευσης με αφορμή την στάση που τήρησε ο Μητροπολίτης σε πολιτικό συλλαλητήριο...
....
Η ομόφωνη απόφαση αναφέρει ότι "Θεωρούμε ότι η συμμετοχή του Μητροπολίτη στο διεκδικητικό συλλαλητήριο του Δήμου Φιλιατρών και Γαργαλιάνων δεν συνάδει με τον ενωτικό ρόλο του Πνευματικού Πατέρα.
Καλούμε με σεβασμό τώρα τον Μητροπολίτη ..........
να αναπτύξει δράση προς την κατεύθυνση της άμβλυνσης των τοπικιστικών αντιθέσεων και την εμπέδωση των αισθημάτων ενότητας στο Δήμο Τριφυλίας".
ΤΑ ΔΙΑΚΡΙΤΑ ΟΡΙΑ ΤΩΝ ΘΕΣΜΩΝ
Αρχικά ο κ. Θανάσης Πετρόπουλος θεώρησε αρχικά ότι "η παρέμβαση του Μητροπολίτη ήταν πολιτική έξω από τα όρια των θεσμών και κατά τη γνώμη μου ο ρόλος του πρέπει να είναι καθαρά χριστιανικός να επεμβαίνει στα πολιτικά δρώμενα προς της κατεύθυνσης της καταπράυνσης και όξυνσης των παθών και περίμενα η επιστολή του στον Τύπο να έρθει ενωτικά προς την δημιουργία του νέου Δήμου" για να προσθέσει ότι "επειδή όλοι οι Τριφύλιοι μας ακούν το Δ.Σ. Κυπαρισσίας σε ανύποπτο χρόνο μίλησε για το όραμα του Δήμου Τριφυλίας χωρίς αναφορά σε έδρα αφού η περιοχή μας είναι ενωμένη σε βάθος χρόνου, αφού οι Δήμοι πλέον θα αυτοδιοικούνται και το μόνο που καταργείται είναι ορισμένα προνόμια των αυτοδιοικητικών" επιμένοντας ότι κολλάμε στη λέξη και όχι στην ουσία προτείνοντας ομόφωνο ψήφισμα διαμαρτυρίας αναμένοντας μήνυμα ενότητας σε όλους και αυστηρό μήνυμα σε όσους επιβουλεύονται την ενότητα.
Ο Γρηγόρης Γκότσης ξεκαθάρισε ότι ο Μητροπολίτης έχει το δικαίωμα να εκφέρει την γνώμη του αλλά να συζητήσουμε αν μπορεί να παρίσταται σε "πολιτικό" συλλαλητήριο, θεωρώντας ότι "στους αγώνες του 1964 και 1980 στην Επιτροπή Αγώνα πρώτος στην λίστα ήταν ο τότε Μητροπολίτης όταν η διεκδίκηση αφορούσε τον αυτοδιοικητικό χάρτη και επομένως δεν υπάρχει νομιμοποίηση να δεχθούμε επιλεκτική μνήμη".
Ο Σωτήρης Τσίγγανος εξήγησε ότι "πρέπει να πάρουμε θέση αν οι ηγέτες της Εκκλησίας μπορούν να υποκαταστήσουν τους πολιτικούς μας" θεωρώντας ότι ο Μητροπολίτης είναι σε θέση να κυρήττει το Ευαγγέλιο καταλήγοντας ότι αυτό μένει το μέγιστο ερώτημα.
Ο Παναγιώτης Τσίγγανος στην ομιλία του τόνισε ότι "ο Δήμος Τριφυλίας είναι γεγονός, σύγχρονος αναπτυξιακός που πηγάζει την δύναμή του απο τους ανθρώπους του, οπότε οι αντιδράσεις απο το Νότο είναι δικαιολογημένες όταν ίσως δεν καταφέραμε να πείσουμε για τα προτερήματά του και επομένως πρέπει να φύγουμε με τη θέση ότι ο Δήμος παραμένει ως έχει με την ουσία της αυτοδιοικητικής του οντότητας" για να συμπληρώσει ότι "θεωρώ ότι για να είναι πετυχημένος ο ένας πρέπει να είναι και ο γειτονάς του" προτείνοντας να οργανωθεί Πανηγυρική συνεδρίαση με όλους τους Δήμους ώστε να ακουστούν όλες οι φωνές, λέγοντας ότι για όσα ειπώθηκαν απο το Νότο υπάρχει η λέξη 'σφουγγάρι'.
Για το δε Μητροπολίτη εξήγησε ότι "δεν θα υπήρχε πρόβλημα αν γνώριζα ότι αύριο θα ήταν σε ένα συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ ή της ΓΣΕΕ για όσους αγωνίζονται να επιβιώσουν και αγωνίζονται για το αύριο" εξηγώντας ότι τα όρια ενός Δήμου είναι δευτερεύουν. Υπογράμμισε ότι ο "Μητροπολίτης έχει ευθύνη να απευθύνει λόγους αγάπης και ενότητας αφού η Εκκλησία έχει προηγηθεί του Καλλικράτη αιώνες τώρα λόγω κοινών δεσμών μεταξύ των 2 περιοχών.
Ο κ. Πετρόπουλος τελειώνοντας ότι "η στάση του Μητροπολίτη πρέπει να αλλάξει ιδίως οταν εκλήθη να παραστεί απο το Δ.Σ. και φυσικά τον αγαπάμε, τον σεβόμεθα γνωρίζοντας ότι ο θεσμός του είναι ισόβιος κι εμεις κρινόμαστε κάθε 4 χρόνια και η ισοβιότητα δεν παρέχει το δικαίωμα να λειτουργεί περι πάντων".
ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟ ΑΤΟΠΗΜΑ Η ΚΙΝΗΣΗ ΑΝΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ
Απο την πλευρά του ο κ. Μπακούρος μίλησε για θυμό των πολιτών ανήμερα της εορτής του Αγ. Πνεύματος με την επίκληση του Μητροπολίτη σε διχαστικό συλλαλητήριο αναφέροντας ότι "ενωμένοι θα νικήσουμε' διερωτώμενος σε ποιούς απευθυνόταν σημειώνοντας ότι "δεν θέλω να πιστέψω τις φήμες για ενεργή ανάμιξη του καταγόμενου εκ Γαργαλιάνων Πατριάρχη Ιεροσολύμων που ακούγονται τις τελευταίες ημέρες" προσθέτοντας ότι "η Αρκαδιά υποδέχτηκε πάνδημα τον Μητροπολίτη στην ενθρόνισή του και δεν μπορούμε να πιστέψουμε σε μια εκοσμίκευση μέσα σε μια νύχτα".
Ο Ζαχαρίας Κανελλόπουλος θεώρησε ότι "ίσως ήταν ατόπημα απο διάφορους λόγους αλλά η αγάπη του Μητροπολίτη είναι επικουρική και κανονικά θα έπρεπε να απολογούνται οι βουλευτές και δή οι Κυβερνητικοί ώστε να μας αναλύσουν το παιχνίδι που παίζετε και να τους εγκαλέσουμε ώστε να μάθουμε γιατι οδηγηθήκαμε σε αυτή την κατάσταση ασκώντας κριτική" για να συμπληρώσει ότι "ο δεσπότης εκετέθηκε αλλά το ψήφισμα καταδίκης για πνευματικό άνθρωπο αποτελεί άλλο θέμα και επομένως πρέπει να είμαστε προσεκτικοί διότι κατά το παρελθόν η Εκκλησία πρωταγωνίστηκε σε εθνικούς και απελευθερωτικούς αγώνες τους Εθνους" συμφωνώντας να γίνει Πανηγυρική συνεδριαση όλων των Δ.Σ. που προτάθηκε νωρίτερα κάνοντας όμως αναφορά για διάλυση του Κράτους και της χώρας που επιχειρείται απο εξωθεσμικά κέντρα της Ευρώπης.
Ο Σωτήρης Γιαννόπουλος μίλησε για "ατόπημα της ημέρας της Αγίας Τριάδος και μια σκόπιμη ενέργεια παρά τα δείγματα γραφής που είχε δείξει η περιοχή μας για ένα Δήμο ενωμένο με ισονομία και ισοπολιτεία αλλά και ως ένα αντίβαρο απέναντι στην Καλαμάτα" εξηγώντας ότι "υπάρχουν τεράστια περιθώρια ανάπτυξης και επομένως σε πολιτικά θέματα δεν μπορούν να υπάρξουν ενέργειες που δυναμιτίζουν το κλίμα" τασσόμενος υπέρ του λόγου αγάπης της Εκκλησίας.
Καταλήγοντας ο Σωτήρης Τσίγγανος ζήτησε να παρθεί απο το Σώμα ξεκάθαρη θέση χωρίς να αποπροσανατολίσουμε όταν το Ευαγγέλιο αναφέρεται ρητά στην μεταφυσική ελπίδα του Αύριο, όντας ως λόγος που αφορά τον χώρο της Εκκλησίας, ενώ ο Γιώργος Γκότσης θεώρησε ότι η Εκκλησία δεν πρέπει να ασκει πολιτική.
ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΤΟΧΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Η ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΚΑ ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΑΛΛΩΝ
Τέλος στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Κυπαρισσίας κ. Σαμπαζιώτης είπε ότι "σκοπός της Ορθόδοξης Εκκλησίας είναι όχι μόνο η μεταφυσική ελπίδα του Ανθρώπου αλλά ο άνθρωπος ως ολότητα και το κέρδος μας θα είναι να διατηρήσουμε μια στάση ψηλά για εκείνους που δυστυχώς λησμονούμε όπως οι άνθρωποι σε γειτονικούς Δήμους στην ορεινή Τριφυλία και στους όμορους Δήμους που οι φωνές τους σπάνια ακούγονται" για να υπερθεματίσει ότι "ρόλος των αυτοδιοικητικών είναι να δημιουργούν σωστές απόψεις και λόγο αλλά διαπίστωσα ότι οι συναδελφοί μου σε Φιλιατρά και Γαργαλιάνους όταν μίλησα στην ΤΕΔΚ για ενωτικό πνεύμα, προτίμησαν να ανακαινίσουν ανιστόρητα θέματα με αποτέλεσμα τώρα το κλίμα να εμφανίζεται αρνητικό για το σχέδιο Καλλικράτης, στοχοποιώντας την Κυπαρισσία ότι ευθύνεται για όλα τα κακά της μοίρας του".
Επίσης επιχειρηματολογώντας τόνισε ότι "συμφωνώ με την τοποθέτηση Πετρόπουλου για πνεύμα ενότητας υλοποιώντας από την εκκλησία της ενότητα όλου του χώρου της Τριφυλίας με απόφαση την οποία θα κοινοποιήσουμε στον Μητροπολίτη στο πνεύμα ότι οι κινήσεις του δεν συνάδουν με τις προσπάθειες όλου του Δήμου για καλλιέργεια κλίματος ενότητας".
Πηγή: Radio936
Σχολεία: Η αλλαγή στο πρόγραμμα όλων των μαθητών την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου
-
Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία 2024: Πώς θα την γιορτάσουν στα σχολεία
στις 3 ΔεκεμβρίουΜια σημαντική αλλαγή θα γίνει στο ωρολόγιο πρόγραμμα των
μαθητώ...
Πριν από 53 δευτερόλεπτα
….προτείνοντας ομόφωνο ψήφισμα διαμαρτυρίας αναμένοντας μήνυμα ενότητας σε όλους και αυστηρό μήνυμα σε όσους επιβουλεύονται την ενότητα.!!!! Λέει αυτοδιοικητικός στο Δ.Σ. Κυπαρισσίας…. Για ποια ενότητα μιλαει; Εδώ κάνουμε μνημόσυνο!!!!!! Μαύρο στους κατακτητές Κυπαρίσσιους!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε κάθε κανόνα, υπάρχουν και εξαιρέσεις!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα μία φωτισμένη εξαίρεση, φωτισμένη μεν, μόνη δε! Ο Γρηγόρης Γκότσης ξεκαθάρισε ότι ο Μητροπολίτης έχει το δικαίωμα να εκφέρει την γνώμη του αλλά να συζητήσουμε αν μπορεί να παρίσταται σε "πολιτικό" συλλαλητήριο, θεωρώντας ότι "στους αγώνες του 1964 και 1980 στην Επιτροπή Αγώνα πρώτος στην λίστα ήταν ο τότε Μητροπολίτης όταν η διεκδίκηση αφορούσε τον αυτοδιοικητική χάρτη και επομένως δεν υπάρχει νομιμοποίηση να δεχθούμε επιλεκτική μνήμη".