Στην κατάφυτη με αιωνόβιους ελαιώνες Μεσσηνία, τον τόπο με τη μεγάλη παράδοση στην καλλιέργεια της ελιάς και την παραγωγή εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου, θα διεξαχθεί φέτος το Μάρτιο η 2η διοργάνωση του Διεθνούς Διαγωνισμού Ελαιολάδου "Athena", με τη χορηγία του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου. Ο εν λόγω διαγωνισμός γευσιγνωσίας ελαιολάδου, μοναδικός στο είδος του στην Ελλάδα, διοργανώνεται από 20 έως 23 Μαρτίου στην Costa Navarino, από την εταιρεία Vinetum.
Η διευθύντρια του διαγωνισμού Μαρία Κατσούλη μιλώντας στην "Ε" για τη διοργάνωση, ανέδειξε τη σημασία μιας βράβευσης ελαιολάδου στην πατρίδα της ελιάς. Οπως παραπέμπει και ο διαδικτυακός τόπος www.athenaoliveoil.gr του Διεθνούς Διαγωνισμού Ελαιολάδου "Athena" «έχει ιδιαίτερο ειδικό βάρος και αποτελεί τον καλύτερο πρεσβευτή ενός ελαιολάδου στις διεθνείς αγορές, γιατί από όλους τους διαγωνισμούς ελαιολάδου που θα γίνουν στον κόσμο το 2017, μόνο ένας θα διεξαχθεί στην πατρίδα της ελιάς: ο διεθνής διαγωνισμός "Athena"!».ΓΙΑΤΙ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ
Η Μαρία Κατσούλη απάντησε στο "γιατί στη Μεσσηνία", λέγοντάς μας ότι ο στόχος από την αρχή, τόσο της ίδιας όσο και του προέδρου του διαγωνισμού Ντίνου Στεργίδη, ήταν «επειδή έρχονται πολλοί ξένοι κριτές, να αναδείξουμε την κουλτούρα και τον πολιτισμό μας και να τους φέρουμε σε επαφή με ελαιοπαραγωγικές περιοχές». Ετσι, ο γευσιγνώστης «θα γυρίσει στη χώρα του και θα έχει εικόνες από ελαιώνες στο μυαλό του». Βέβαια, στην επιλογή της Μεσσηνίας συνέβαλε καθοριστικά και το Ιδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου -«ήρθε το Ιδρυμα Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος και μας είπε: "Mας άρεσε η δουλειά σας πέρυσι (σ.σ. ο 1ος διαγωνισμός που διεξήχθη στην Πλάκα κάτω από τον ίσκιο της Ακρόπολης των Αθηνών), είμαστε εδώ για ό,τι χρειαστείτε"». Μέτρησε επίσης και το ότι «η Μεσσηνία είναι ο νούμερο ένα ελαιοπαραγωγικός νομός της χώρας, με εξαιρετικές ποικιλίες και μάλιστα στον διαγωνισμό μας έχουμε βραβεία για την καλύτερη ελληνική κορωνέικη και την καλύτερη ξένη κορωνέικη».
ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΠΑΛΑΤΙ ΤΟΥ ΝΕΣΤΟΡΑ
Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί 20 - 23 Μαρτίου στην Costa Navarino «δίπλα από το παλάτι του Νέστορα, όπου ακόμα και σήμερα σώζονται οι αποθήκες ελαιολάδου. Oι κριτές μας θα περάσουν από εκεί, θα δουν τα αγγεία όπου φυλασσόταν το ελαιόλαδο και σώζονται μέχρι σήμερα και θα τους πούμε ότι επί μινωικής εποχής τα καλά λάδια τα βάζανε σε πιο περίτεχνα αγγεία», μας λέει η κ. Κατσούλη. Και προσθέτει πως οι διοργανωτές επιδιώκουν «οι κριτές να φύγουν με εικόνες από ελαιώνες, γεμάτοι από την ιστορία του ελαιολάδου». Στην ερώτηση πάντως για τις μέχρι τώρα συμμετοχές, η ίδια δήλωσε προληπτική και δεν θέλησε να απαντήσει. Ο στόχος είναι να ξεπεράσουν τις περσινές συμμετοχές από 9 διαφορετικές χώρες, που είχαν φτάσει συνολικά τις 256. Φέτος ενδιαφέρον για τη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό έχουν εκδηλώσει μέχρι τώρα από 8 διαφορετικές χώρες, ενώ μεγάλη είναι η ανταπόκριση και από Μεσσήνιους παραγωγούς, παρά το πλήγμα στη φετινή παραγωγή ελαιολάδου στη Μεσσηνία, λόγω του δάκου. Αξίζει να σημειωθεί ότι δείγματα «έχουμε και από Αργεντινή και Βραζιλία, που είναι κάτι το εντυπωσιακό να σου στέλνει κανείς το δείγμα του από τόσο μακριά για να διαγωνιστεί εδώ, στην Ελλάδα».
Οι γευσιγνώστες - κριτές είναι εκτός από την Eλλάδα -Μεσσηνία, Κρήτη, Χαλκιδική- και από άλλες χώρες: «Σχεδόν τα 2/3 των κριτών είναι από το εξωτερικό, την Ισπανία, την Αμερική, την Τυνησία, το Ισραήλ, την Πορτογαλία, την Ιταλία και την Κύπρο».
ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ
Η Μαρία Κατσούλη δημοσιογράφος και γευσιγνώστρια και η ίδια με επιτυχημένες συμμετοχές σε πολλούς διεθνείς διαγωνισμούς κρασιού, επισημαίνει ότι «ένας επιτυχημένος διεθνής διαγωνισμός στη χώρα θα ανεβάσει τη φήμη του ελληνικού ελαιολάδου σε διεθνές επίπεδο». Η περσινή εμπειρία και πρώτη προσπάθεια των διοργανωτών πήγε «ανέλπιστα καλά, δεν περίμενα τέτοια επιτυχία» και από δω και πέρα «θέλω όλοι οι Ελληνες ελαιοπαραγωγοί να αγκαλιάσουν τον "Athena", να τον δουν σαν μια επέκταση της δικής τους δραστηριότητας και ο διαγωνισμός να εξελιχθεί ανάμεσα στους καλύτερους διεθνείς διαγωνισμούς ελαιολάδου, και μέσα από τον "Athena" σίγουρα θα ενδυναμωθεί και το ελληνικό ελαιόλαδο».
Κλείνοντας την κουβέντα μας η διευθύντρια του Διεθνούς Διαγωνισμού Ελαιολάδου "Athena" μας λέει: «Ενα είναι το σίγουρο, ο ανταγωνισμός πάντα καραδοκεί, νέες χώρες έχουν μπει στην παραγωγή ελαιολάδου. Η Ελλάδα ως μικρή χώρα παράγει συγκεκριμένη ποσότητα ελαιολάδου, γι' αυτό και ο διαγωνισμός μπορεί να συνεισφέρει στο να αναβαθμιστεί η ποιότητα του ελληνικού ελαιολάδου -και βέβαια αυτό θα έχει ένα διεθνές αντίκτυπο στη χώρα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα