Πέμπτη 27 Ιουλίου 2017

ΙΣΑ: Γιατροί καλούνται σε απολογία για παράνομες συνταγογραφήσεις

Είναι πολλές οι καταγγελίες ιατρών μελών του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, σύμφωνα με τις οποίες καλούνται σε απολογία γιατί μετά από σχετικό έλεγχο βρέθηκε να έχουν «παραβεί την κείμενη νομοθεσία», όπως υποστηρίζει ο ΙΣΑ
ΙΣΑ: Γιατροί καλούνται σε απολογία για παράνομες συνταγογραφήσεις«Συχνά πρόκειται για παροράματα, προφανή σφάλματα που έγιναν σε ιδιωτική ή δημόσια δομή παροχής υπηρεσιών υγείας εξαιτίας της κόπωσης και του φόρτου εργασίας των ιατρών, που, όπως καλώς γνωρίζετε, όλα αυτά τα έτη της κρίσης έχουν με αυταπάρνηση υπηρετήσει το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Άλλοτε πάλι το «σφάλμα» αντικατοπτρίζει την επιστημονική άποψη του θεράποντος ιατρού που γνωρίζει καλώς το ιστορικό και τις ιδιαιτερότητες του ασθενή του. Άδικα σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις αποσπάτε την προσοχή των ιατρών από το κύριο θεραπευτικό έργο τους και τους τρομοκρατείτε, ιδιαίτερα όταν η οικονομική επιβάρυνση του ΕΟΠΥΥ είναι ελάχιστη.» αναφέρει ο ΙΣΑ στην ανακοίνωση του.
Ο ΙΣΑ όπως υποστηρίζει, έχει εξαρχής ταχθεί υπέρ του ελέγχου και η θέση του αυτή είναι αδιαπραγμάτευτη. Ο έλεγχος όμως, όπως ασκείται εν προκειμένω, είναι έωλος στο βαθμό που δεν στηρίζεται σε θεραπευτικά πρωτόκολλα. Δίδεται η εντύπωση ότι γίνεται μόνο για εισπρακτικούς σκοπούς δια της επιβολής προστίμων.
«Ο ιατρός που νιώθει πάνω του τη δαμόκλειο σπάθη ενός άδικου και τυπολατρικού ελέγχου δεν μπορεί να ασκήσει ανεπηρέαστος το ιατρικό του λειτούργημα, όπως επιβάλλουν οι κανόνες της ιατρικής δεοντολογίας και επιτάσσει το συμφέρον του ασθενή.»

«Σας καλούμε για ύστατη φορά να ενεργήσετε υπέρ του νόμου, του ΕΟΠΥΥ, του Έλληνα ασθενή και ασφαλισμένου και της δημόσιας υγείας. Σας καλούμε να εξετάσετε την πρότασή μας, ο ΙΣΑ να διαδραματίσει έναν συμβουλευτικό ρόλο ώστε, μετά από τον μηχανικό ή λογιστικό έλεγχο των συνταγών που γίνεται από τις υπηρεσίες σας, να εντοπίζονται οι περιπτώσεις όπου πράγματι υπάρχουν ενδείξεις παράβασης και ειδικότερα συστηματική παράβαση των ορίων ή κανόνων συνταγογράφησης.» καταλήγει στην επιστολή που αποστέλει στον Παναγιώτη Γεωργακόπουλο
Αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα