Πέμπτη 27 Ιουλίου 2017

Γαλλία:Με νόμο κανείς συγγενής σε γραφείο υπουργού & βουλευτή

Οι Γάλλοι πολιτικοί δεν θα μπορούν πλέον να προσλαμβάνουν μέλη της οικογένειάς τους, συζύγους ή παιδιά, στα βουλευτικά τους γραφεία στο πλαίσιο των κανόνων που υιοθετήθηκαν ως απάντηση στο σκάνδαλο αργομισθίας της συζύγου του πρώην πρωθυπουργού Φρανσουά Φιγιόν.
Ο νόμος, ένας από τους πρώτους οδεύουν προς έγκριση μετά την εκλογή του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν το Μάιο, θα αφορά υπουργούς και μέλη του κοινοβουλίου, ευθυγραμμίζοντας τη Γαλλία με χώρες όπως η Γερμανία.
Τα βασικά άρθρα της νομοθεσίας ψηφίστηκαν από τα μέλη της Εθνοσυνέλευσης αργά την Τετάρτη και σήμερα Πέμπτη.
Ο 39χρονος Μακρόν κέρδισε τις προεδρικές εκλογές υποσχόμενος να δώσει τέλος σε πρακτικές που έπληξαν την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων στους πολιτικούς.
Ένας από τους βασικότερους ανταγωνιστές του στην εκλογική μάχη ήταν ο κ. Φιγιόν, συντηρητικός πρώην πρωθυπουργός, του οποίου οι πιθανότητες εκλογής εξανεμίστηκαν λόγω του σκανδάλου που αφορούσε πληρωμές προς την Ουαλή σύζυγό του Πενέλοπε.
Το θέμα αποκαλύφθηκε από τα μέσα ενημέρωσης στα τέλη Ιανουαρίου, οδηγώντας σε έρευνα, που ακόμα συνεχίζεται, αναφορικά με τις κατηγορίες ότι ο κ. Φιγιόν πλήρωνε επί χρόνια τη σύζυγό του εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για ελάχιστες έως και μηδαμινές υπηρεσίες βοηθού.
Παράλληλα κατέβαλε χρήματα σε δύο από τα παιδιά τους για αντίστοιχες υπηρεσίες.
Ο κ. Φιγιόν, αν και αποκήρυξε αυτό που χαρακτήρισε εκστρατεία με βρώμικα κόλπα και

αρνήθηκε ότι έκανε κάτι παράνομο, παραδέχθηκε ότι υπήρξε εσφαλμένη κρίση εκ μέρους του.
Το σκάνδαλο έπληξε ανεπανόρθωτα την προεκλογική του προσπάθεια και έφερε στο προσκήνιο την απασχόληση μελών της οικογένειάς τους από δεκάδες άλλους πολιτικούς.
Περίπου ένα στα έξι μέλη του κοινοβουλίου έχει ένα μέλος της οικογένειάς του που λαμβάνει μισθό βοηθού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα