Πέμπτη 27 Ιουλίου 2017

Aφορολόγητο με πλαστικό χρήμα: Ποιες αλλαγές εξετάζει το ΥΠΟΙΚ

Μαγική εικόνα είναι η υπέρβαση που κατέγραψε το υπουργείο Οικονομικών στον στόχο των εσόδων από τον ΦΠΑ. Το γεγονός ότι τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 7,478 δις. ευρώ στο εξάμηνο, δηλαδή 244 εκατ. ευρώ πάνω από τον στόχο, οφείλεται σε έναν και μόνο λόγο: στο γεγονός ότι εισπράχθηκε ΦΠΑ 298 εκατ. ευρώ από το τίμημα παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων.
Χωρίς αυτό το ποσό, θα υπήρχε ήδη υστέρηση στα έσοδα του ΦΠΑ κάτι που δεν περνά απαρατήρητο. Η είσπραξη εσόδων λόγω της μαζικής στροφής στις ηλεκτρονικές πληρωμές αλλά και στην ευεργετική για τα φορολογικά έσοδα επίδραση των capital controls δείχνει να χάνει τη δυναμική της και ήδη στο υπουργείο Οικονομικών αναζητούν τα επόμενα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν ενόψει μάλιστα και της έναρξης της διαδικασίας άρσης των περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων. Για μια ακόμη φορά σχεδιάζεται να ζητηθεί η συνδρομή των πολιτών. Από το 2018, θα ζητηθεί από τους πολίτες να πραγματοποιούν περισσότερες ηλεκτρονικές πληρωμές προκειμένου να παίρνουν ως αντάλλαγμα την έκπτωση φόρου των 1900 ευρώ.
Για ολόκληρο το 2017, έχει ζητηθεί από τους φορολογούμενους –κυρίως μισθωτούς, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες, να κάνουν ηλεκτρονικές πληρωμές που να αντιστοιχούν στο 10-20% του ετήσιου εισοδήματός τους. Οι περισσότεροι έχουν ήδη πιάσει το όριο καθώς οι ηλεκτρονικές πληρωμές έχουν ήδη ξεπεράσει από το 2016 τα 15

δις. ευρώ. Με την υποχρεωτική εγκατάσταση των POS σε όλες τις εταιρείες και στους επαγγελματίες της χώρας, η ανοδική πορεία αναμένεται να κορυφωθεί μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα. Υπάρχει όμως και ο αντίλογος:
1. Με τη βοήθεια των εφαρμογών που ανέπτυξαν οι τράπεζες, οι φορολογούμενοι αντιλαμβάνονται ότι το όριο που έχει τεθεί για φέτος μπορεί να το πιάσει κάποιος πάρα πολύ εύκολα. Ετσι, υπάρχει ένα σοβαρό ενδεχόμενο, το κύμα των καρτών να εξασθενίσει λόγω των φορολογουμένων που θα αναζητήσουν φθηνότερες τιμές με αντάλλαγμα το να πληρώσουν με μετρητά.
2. Με την άρση των capital controls, θα αυξηθεί κατακόρυφα ο όγκος των μετρητών που θα κυκλοφορήσουν στην αγορά.
Μια λύση, θα είναι να αυξηθεί το ποσό των ηλεκτρονικών πληρωμών που θα πρέπει να πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι. Υπέρ αυτής της λύσης, τα επιχειρήματα είναι πολλά. Εκτιμάται ότι με την εγκατάσταση POS σε όλες τις επιχειρήσεις –σήμερα λήγει η προθεσμία για την εγκατάσταση στην πρώτη ομάδα επαγγελματιών και θα ακολουθήσει η επόμενη ομάδα- αλλά και με την εξοικείωση που έχουν αποκτήσει οι φορολογούμενοι, δεν θα είναι δύσκολο του χρόνου να ζητηθεί οι συναλλαγές με κάρτες να αντιστοιχούν στο 30% ή και στο 40% του εισοδήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα