Τρίτη 18 Ιουλίου 2017

Καταστροφές από χαλάζι σε ελιές, αμπέλια και σταφίδες σε Πυλία και Τριφυλία

Απίστευτη καταστροφή στην ελαιοκαλλιέργεια, καθώς επίσης σε σταφίδες και οινάμπελα, προκάλεσε το χαλάζι που έπεσε το πρωί της Δευτέρας σε μια μεγάλη περιοχή των Δήμων Πύλου - Νέστορος και Τριφυλίας, από τον Εγκλιανό μέχρι τη Χώρα, από τη Μεταμόρφωση μέχρι το Μυρσινοχώρι, προς Κορυφάσιο και προς Παπούλια.
Σημαντική ζημιά έχει καταγραφεί επίσης στις περιοχές Λεύκης - Τραγάνας στους Γαργαλιάνους έως τον Εγκλιανό.
Σύμφωνα με τον διευθυντή της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας Αντώνη Παρασκευόπουλο, ο οποίος με γεωπόνους βρέθηκε άμεσα δίπλα στους πληγέντες παραγωγούς, το ποσοστό της ζημιάς είναι ιδιαίτερα μεγάλο, με διακυμάνσεις ανά περιοχή και ανέρχεται από 30% μέχρι 60%, ενώ φτάνει ακόμα και το 70% σε ορισμένες περιπτώσεις.
Όπως σχολιάζει, αίσθηση προκάλεσε η ένταση του φαινομένου αλλά και το μέγεθος του χαλαζιού, που είχε συνέπεια τη μεγάλη καρπόπτωση.
Η ζημιά όμως δεν αφορά μόνο στην παραγωγή που έπεσε από τα δέντρα αλλά και την ηρτημένη, οι συνέπειες στην οποία αναμένεται να φανούν άμεσα, καθώς έχουν χτυπηθεί οι καρποί από το χαλάζι. Για το λόγο αυτό ο κ. Παρασκευόπουλος τονίζει την ανάγκη άμεσα

να γίνουν οι απαραίτητες επεμβάσεις με χαλκούχα σκευάσματα.
Πρέπει να σημειωθεί πως άμεσα έσπευσε στην περιοχή και ο επόπτης του ΕΛΓΑ από την Τρίπολη κ. Ηλιόπουλος, ο οποίος σύμφωνα με τον κ. Παρασκευόπουλο διαπίστωσε τη μεγάλη ζημιά και πλέον οι παραγωγοί βρίσκονται εν αναμονή αναγγελίας τόσο για τις ελιές, τις σταφίδες και τ' αμπέλια, όσο και για άλλες καλλιέργειες που έχουν πληγεί.
Ζημιές, μικρότερης έκτασης καταγράφονται και σε άλλες περιοχές της Μεσσηνίας, κυρίως από την έντονη βροχόπτωση. Κάποιες αναφορές έγιναν στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Μεσσηνίας για τις περιοχές των Αρφαρών και του Πηδήματος, αλλά τόσο ο διευθυντής Γιάννης Κυριακόπουλος όσο και οι γεωπόνοι θα έχουν πλήρη εικόνα τις επόμενες ημέρες.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Παρασκευόπουλο, η βροχή στις περιοχές όπου δεν σημειώθηκαν έντονα καιρικά φαινόμενα, ωφέλησε τις καλλιέργειες και κυρίως την ελαιοκαλλιέργεια, καθώς σημειώθηκε ύστερα από μια παρατεταμένη περίοδο ανομβρίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα