Δευτέρα 3 Ιουλίου 2017

Οι περιοχές που βρίσκονται στον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς για αύριο Τρίτη

Σε επιφυλακή και ετοιμότητα θα βρίσκεται και αύριο Τρίτη, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Εσωτερικών, η οποία ανακοίνωσε τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, καθώς εκτιμάται ότι θα είναι αυξημένος ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών, λόγω των ανέμων που θα επικρατούν στην Ελλάδα, ύστερα από τον καύσωνα των προηγούμενων ημερών.
Όπως δηλώνει στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος Τύπου της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, Σπύρος Γεωργίου προβλέπεται υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς, (κατηγορία κινδύνου 4) για τις περιφέρειες Αττικής, Στερεάς Ελλάδας (Βοιωτία και κεντρική - νότια Εύβοια), Βορείου Αιγαίου (Χίος, Σάμος, Κάρπαθο, Ικαρία) και Νοτίου Αιγαίου (Κω, Ρόδο).
«Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι και στις υπόλοιπες περιοχές δεν υπάρχει κίνδυνος να εκδηλωθούν πυρκαγιές. Για αυτό και πρέπει να υπάρχει προσοχή» τονίζει ο κ. Γεωργίου. «Στο μεταξύ, αύριο Τρίτη σε κατάσταση υψηλού κινδύνου, (κατηγορία 3) θα είναι όλη η Κρήτη, η Λακωνία, Μάνη, όλη η βόρεια Πελοπόννησος (Κορινθία, Αργολίδα μέχρι την Αχαΐα), τα νησιά του Ιονίου, ένα μέρος της Αιτωλοακαρνανίας, η Μαγνησία, η Βοιωτία και η Φθιώτιδα, καθώς κι ένα μέρος της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (Χαλκιδική, Θεσσαλονίκη). Επίσης στην κατηγορία 3 εντάσσονται κι η Μυτιλήνη, Σαμοθράκη και

περιοχές νότια του Έβρου».
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του υπουργείου Εσωτερικών συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.
Όπως υπογραμμίζει ο κ. Γεωργίου «σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199. Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.
Δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Καπάκη
Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται ο δασοπυροσβεστικός μηχανισμός και το σύνολο των δυνάμεων πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν περιστατικά εκδήλωσης πυρκαγιάς στην ύπαιθρο, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τις δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Καπάκη, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, "Πρακτορείο 104,9FM".
Σε σχέση με τα πύρινα μέτωπα που βρίσκονται σε εξέλιξη, ο κ. Καπάκης είπε – μεταξύ άλλων - πως "καταβάλλεται κάθε δυνατή δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να γίνει πλήρης κατάσβεση όσο το δυνατόν γρηγορότερα".
Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, καθώς και την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας όσον αφορά στις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν, ευνοείται η πρόκληση και εξάπλωση πυρκαγιών ανά την επικράτεια.
"Είναι πολύ δύσκολη μέρα, από τις δυσκολότερες μέρες για φέτος, έχουμε υψηλό δείκτη επικινδυνότητας για πυρκαγιά" ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καπάκης. Πρόσθεσε ότι "όλες οι δυνάμεις, όλος ο πυροσβεστικός μηχανισμός, οι δήμοι, οι περιφέρειες, αλλά και οι εθελοντικές ομάδες, βρίσκονται μέσα στα δάση, ώστε να έχουμε ένα πολύ μεγάλο δίκτυο που θα μπορέσει να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε επεισόδιο κυρίως στο αρχικό στάδιο".
Σε ό,τι αφορά ειδικά την περιοχή της Βόρειας Ελλάδας, σημείωσε πως "σήμερα είναι μια δύσκολη ημέρα, έχουμε υψηλό δείκτη επικινδυνότητας και για τη Χαλκιδική και για ένα κομμάτι της Θεσσαλονίκης, πνέουν ισχυροί άνεμοι υπάρχει δεύτερο στάδιο επικινδυνότητας, όλες οι πυροσβεστικές δυνάμεις βρίσκονται έξω στα δάση και κάνουν ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν, έτσι ώστε και να αποτρέψουμε το ενδεχόμενο μιας πυρκαγιάς, αλλά κυρίως να την αντιμετωπίσουμε".
Περιορίστηκε η φωτιά που εκδηλώθηκε χθες στην Αγ.Ειρήνη Κεφαλονιάς
Περιορίστηκε το μέτωπο της φωτιάς που εκδηλώθηκε χθες το απόγευμα σε δασική έκταση στην περιοχή Αγία Ειρήνη της Κεφαλονιάς.
Στο σημείο παραμένει ισχυρή πυροσβεστική δύναμη, ενώ όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής της ΠΥ Ιονίων Νήσων, Ευθύμης Γεωργακόπουλος, «στις φλόγες παραδόθηκαν περίπου 450 στρέμματα δασικής κυρίως θαμνώδους έκτασης».
Από τη φωτιά, που πήρε γρήγορα διαστάσεις λόγω και των ανέμων, χθες το απόγευμα, δεν κινδύνεψαν κατοικημένες περιοχές, ενώ μάχη με τις φλόγες έδωσαν οι πυροσβέστες για περισσότερο από δώδεκα ώρες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα