Σάββατο 1 Ιουλίου 2017

Άνοιξε για δεύτερη μέρα τις εργασίες του το Συνέδριο Δημοκρατικής Συμπαράταξης


Συνεχίζονται οι εργασίες του Συνεδρίου της ΔΗΣΥ στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Ικανοποιημένα τα ηγετικά στελέχη της Χαρ. Τρικούπη, τι ειπώθηκε στο πλαίσιο της προσπάθειας ενοποίησης των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς
Με την προσδοκία να αποτελέσει αφετηρία της πολιτικής και οργανωτικής ενοποίησης των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς άνοιξε τις εργασίες του το απόγευμα της Παρασκευής στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στο ΣΕΦ, το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, το οποίο συνεχίζεται σήμερα και θα ολοκληρωθεί αύριο, Κυριακή.
Τα ηγετικά στελέχη της Χαρ. Τρικούπη εμφανίζονται ικανοποιημένα από την αποτίμησης της πορείας προς το συνέδριο και εκτιμούν ότι «θα αποτελέσει γεγονός» λόγω της παρουσίας των Κώστα Σημίτη, Ευάγγελου Βενιζέλου, προσωπικοτήτων από όλο το φάσμα της Κεντροαριστεράς αλλά και των Κυριάκου Μητσοτάκη και Σταύρου Θεοδωράκη. Στο συνέδριο δεν θα παραστεί, όπως ήταν αναμενόμενο, ο Αλέξης Τσίπρας. Το κυβερνών κόμμα εκπροσωπεί ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Η Φώφη Γεννηματά, μιλώντας με τους δημοσιογράφους, εξέφρασε την ικανοποίησή της για το ενωτικό κλίμα που επικράτησε στην έναρξη του Συνεδρίου της ΔΗΣΥ, ενω επιβεβαίωσε ότι το φθινόπωρο το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ θα γίνει πριν από την εκλογή της ηγεσίας του νέου πολιτικού φορέα.Σήμερα, δεύτερη ημέρα των εργασιών, έχει προγραμματισθεί ομιλία του τέως προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου και θα γίνουν παρουσιάσεις εισηγήσεων και τοποθετήσεις συνέδρων και προσκεκλημένων. Στην ολομέλεια του συνεδρίου θα συζητηθούν το «Πρόγραμμα Ελλάδα», δηλαδή η πρόταση της ΔΗΣΥ για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, η πολιτική εισήγηση και η εισήγηση για την οργανωτική λειτουργία της Συμπαράταξης και, παράλληλα, θα λειτουργήσουν εργαστήρια πολιτικής πάνω σε επιμέρους θεματικές ενότητες.

Κατά την έναρξη των εργασιών σήμερα, ο πρώην υπουργός ου ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της κυβέρνησης και εξέφρασε την εκτίμηση ότι έχουν διπλασιαστεί τα ποσοστά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Ζήτησε δε από τα μέλη και τα στελέχη να δώσουν όλες τις δυνάμεις τους για να "κλειδώσουν" αυτά στις βουλευτικές εκλογές και αν γίνεται να αυξηθούν.

Την ανάγκη να αναζητηθούν νέες συνεργασίες στην Ευρώπη σε προοδευτική κατεύθυνση επισήμανε το Σάββατο και ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Φίλιππος Σαχινίδης και τόνισε πως "χρειάζονται απλές, καθαρές και κατανοητές λύσεις", να ξέρει η Ελλάδα ότι μπορεί να ελπίζει στη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

"Πρέπει να υπάρξει στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ", είπε στην ομιλία του ο Δημήτρης Χατζησωκράτης, ο οποίος απάντησε στο χθεσινό χαιρετισμό του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου, λέγοντας: "Τόλμησε να μιλήσει για τον Κόρμπιν, αλλά αποσιώπησε ότι ο Κόρμπιν έχει ανειρήνευτη διαμάχη με τον Φάρατζ. Ο Φάρατζ είναι σύμμαχος του κυβερνητικού τους εταίρου και πουλέν του Πάνου Καμμένου".

Σκανδαλίδης: Χρειάζεται ένα νέο συμβόλαιο με τον λαό

Χρειάζεται ένα νέο συμβόλαιο με τον λαό και σήμερα που δεν φαίνονται στον ορίζοντα χαρισματικοί ηγέτες μπορεί να το συνάψει ένα συλλογικό σχήμα και ο μόνος δρόμος είναι η αναγέννηση της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης, είπε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης, κατά την ομιλία του στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Πρότεινε ένα νέο πρότυπο ηγεσίας, χωρίς αρχηγισμούς και τακτικές του παρελθόντος που διασπούν το χώρο, και μια σύνθεση του παλιού με το νέο.

Διατύπωσε την απαίτηση από τους Κώστα Σημίτη, Γιώργο Παπανδρέου και Ευάγγελο Βενιζέλο να διαθέσουν όλες τις δυνάμεις τους για την ενότητα της παράταξης και να συμμετέχουν ενεργά στις προσπάθειες για την αναγέννησης της, πέρα από το ζήτημα της δικαίωσης των διαδρομών τους.

Επίσης, άφησε αιχμές σε βάρος πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ, που "παριστάνουν", όπως είπε το "νέο", λέγοντας πως αν θεωρούν "παλιό" τη Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν είναι το "νέο" αυτοί που έγιναν "καρεκλοκένταυροι της εξουσίας", μέσα από το "παλιό".

Ο κ. Σκανδαλίδης είπε ότι το πολιτικό και ηθικό μέγεθος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είναι μεγαλύτερο από αυτό που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις και γι αυτό, όπως εξήγησε, ο κ. Μητσοτάκης τους καλεί να πανε μαζί του και ο κ. Τσίπρας να συγκροτήσουν την προοδευτική συμμαχία.

Ο κ. Σκανδαλίδης παρουσίασε το πρόγραμμα "Ελλάδα", για το οποίο είναι υπεύθυνος και το χαρακτήρισε ως τη σύγχρονη εναλλακτική πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σε μια νέα εποχή που πρέπει η Ελλάδα να πετύχει μια νέα ανάπτυξη.

Βενιζέλος: Ασάφειες στις θέσεις της Συμπαράταξης, δεν έκανε αυτοκριτική ο Παπανδρέου

Βόμβες Βενιζέλου στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης: ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για άλλη μία φορά για «ασάφειες» στις θέσεις της ΔΗΣΥΜ και εξαπέλυσε ευθεία επίθεση στον Γιώργο Παπανδρέου υπενθυμίζοντας ότι διέσπασε το ΠΑΣΟΚ με την ίδρυση του ΚΙΔΗΣΟ και επέστρεψε χωρίς να κάνει την παραμικρή αυτοκριτική, ούτε καν για τα οικονομικά του κόμματος, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Βενιζέλος επιτέθηκε τόσο στον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ στο συνέδριο, Δημήτρη Τζανακόπουλο χαρακτηρίζοντας «αλαζονική» την ομιλία του, όσο και στον Κυριάκο Μητσοτάκη, για τον οποίον είπε ότι τοποθέτησε τη Συμπαράταξη στην κεντροαριστερά από σκοπιμότητα, για να κερδίσει όσο μεγαλύτερο κομμάτι του Κέντρου.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε με έμφαση για το «προοδευτικό κέντρο» - σε αντιδιαστολή με την κεντροαριστερά - για να υποστηρίξει ότι μόνον στο μεσαίο χώρο θα διατηρήσει η παράταξη τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στα πολιτικά πράγματα.

Η πρώτη ημέρα

Υπενθυμίζεται ότι κατά την πρώτη ημέρα του συνεδρίου, μίλησαν η επικεφαλής της ΔΗΣΥ και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών Γιώργος Παπανδρέου, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο εκπρόσωπος των Κινήσεων Πολιτών Γιάννης Τούντας και ο πρόεδρος της ΕΔΕΜ Απόστολος Πόντας.

Η πρώτη ημέρα ολοκληρώθηκε με την ομιλία του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και τους χαιρετισμούς των εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων και των ξένων αντιπροσωπειών.

Γεννηματά: Νέος φορέας της Κεντροαριστεράς τον Οκτώβρη

Μέχρι το τέλος του χρόνου, σύμφωνα με τον οδικό χάρτη που παρουσίασε η Φώφη Γεννηματά, στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, θα έχει συγκροτηθεί ο νέος φορέας της Κεντροαριστεράς. Η πρόεδρος του ΠαΣοΚ στην ομιλία της απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ ενώ κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη «να μην παίζει με τη λέξη αλλαγή».

Όπως πρότεινε στην ομιλία της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ η εκλογή του επικεφαλής του νέου φορέα θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβρη του 2017, μέσα απο ανοιχτές και διαφανείς διαδικασίες.

Η κα. Γεννηματά άσκησε σε υψηλούς τόνους κριτική στα κυβερνητικά πεπραγμένα και απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. "Εδώ που έχουμε φθάσει, η λύση για τη χώρα περνάει μέσα από εκλογές. Εκλογές που η αντιπολίτευση όμως δεν μπορεί να προκαλέσει. Όσο πιο γρήγορα φύγει αυτή η Κυβέρνηση τόσο το καλύτερο" είπε.

Η επικεφαλής της ΔΗΣΥ άσκησε επίσης κριτική στη ΝΔ και κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μην παίζει με την λέξη αλλαγή. «Με την ευκαιρία θέλω να πω κάτι στον κ. Μητσοτάκη: η βία και η τρομοκρατία δεν προέρχονται "μόνο από αριστερά", όπως διατείνεστε. Υπάρχει η Χρυσή Αυγή, ο φασισμός, η ακροδεξιά. Το ξεχάσαμε; Και κάτι ακόμα, μην παίζετε με τη λέξη "αλλαγή". Την λέξη σύμβολο που χρησιμοποίησε ο Ανδρέας Παπανδρέου, το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Παράταξη, για να εκφράσει τις μεγάλες τομές που έγιναν στην χώρα, στην δεκαετία του ’80. Η αλλαγή, ως συμβολισμός, ως προοδευτικό κίνημα και ως πολιτική, δεν πλαστογραφείται, ούτε αντιγράφεται, ούτε παραποιείται».

Μητσοτάκης: Η χώρα χρειάζεται ισχυρή κεντροαριστερά

Με την ευχή να βγει δυνατή από το συνέδριό της η Δημοκρατική Συμπαράταξη σημειώνοντας με νόημα ότι «η χώρα χρειάζεται ισχυρή προοδευτική κεντροαριστερή έκφραση, είναι στοιχείο ισορροπίας» έκλεισε ο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της ΝΔ ο οποίος ξεκινώντας είχε υπογραμμίσει ότι «παρά το γεγονός ότι μεγάλωσα θεωρώντας το κόμμα σας αντίπαλο δέος, βρέθηκα με πολλούς από εσάς στην ίδια μεριά του λόφου τα τελευταία χρόνια. Με πολλούς από εσάς είχα πολύ καλή συνεργασία στην προηγούμενη κυβέρνηση».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπέλυσε επίθεση κατά της κυβέρνησης λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «κάποιοι έκαναν το ψέμα καριέρα και το διχασμό επάγγελμα. Ο ακραίος λαϊκισμός των ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ συνεχίζει να παρέχει ψεύτικες υποσχέσεις από το μέλλον. Οι δυνάμεις του ακραίου λαϊκισμού λειτουργούν καταστροφικά και επιχειρούν να διχάσουν την κοινωνία να εμφυσήσουν τη μισαλλοδοξία, να συκοφαντήσουν τις προηγούμενες κυβέρνησης και τους θεσμούς όταν γίνονται εμπόδιο στα σχέδιά τους».

Παπανδρέου: Οραματίζομαι μία παράταξη που θα φέρει πρόοδο

Το όραμα του για «μια παράταξη που θα σαλπίσει ξανά την πρόοδο στη χώρα» παρουσίασε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, κατά την ομιλία του στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

«Οραματίζομαι μία παράταξη που θα σαλπίσει ξανά την πρόοδο στη χώρα και θα επιβάλλει αδιαπραγμάτευτες προοδευτικές αλλαγές σε οποιαδήποτε κυβερνητική συνεργασία. Οραματίζομαι να χτίσουμε μαζί την νέα παράταξη της σύγχρονης αριστεράς» είπε ο κ. Παπανδρέου.

Αφού παρατήρησε ότι κανείς δεν μπορεί μόνος του να φέρει αυτό το έργο εις πέρας, τόνισε την ανάγκη να υπάρξει πολιτική συναίνεση.

Σημίτης: Αμφίβολη η έξοδος στις αγορές

Μιλώντας στο Συνέδριο της ΔΗΣΥ, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης κάλεσε για άμεση ενότητα όλων των δυνάμεων στο χώρο της Κεντροαριστεράς, που θα υπηρετήσουν μια πολιτική που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση.

Ασκώντας σφοδρή κριτική για την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, ο κ. Σημίτης αμφισβήτησε την αισιοδοξία του κυβερνητικού επιτελείου για την έξοδο στις αγορές: «Πρόκειται για μια ελπίδα, που είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα πραγματοποιηθεί. Τα γνωστά προβλήματα θα συνεχίσουν να υπάρχουν έντονα» τόνισε.

Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό, η δέσμευση για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 συνεπάγεται μεγάλες δυσκολίες για τους πολίτες κι ένα δυσμενές πλαίσιο για την προσπάθεια της ανάπτυξης.

Για το χρέος, ο κ. Σημίτης υπογράμμισε ότι πρόκειται να συζητηθεί ουσιαστικά μετά το τέλος του Μνημονίου τον Ιούλιο του 2018 και η σχετική διευθέτηση πρέπει να ολοκληρωθεί όσο το δυνατόν ταχύτερα ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών και των αποταμιευτών.

Ανοικτός σε συνεργασία με τη ΔΗΣΥ ο Στ. Θεοδωράκης

«Το Ποτάμι έχει στο DNA του τη συνεργασία και το διάλογο. Όμως αυτά έχουν μια ελάχιστη προϋπόθεση: Ο ένας να σέβεται τον άλλο». Με τη φράση του αυτή, απευθύνθηκε στο συνέδριο της ΔΗ.ΣΥ. ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης – δήλωση που εκτιμήθηκε ότι ανοίγει την πόρτα για συνεργασία των δύο πολιτικών φορέων. «Ο τόπος έχει ανάγκη από ένα μεγάλο κίνημα που θα εκπροσωπεί τις δυνάμεις του πολιτικού φιλελευθερισμού, της σοσιαλδημοκρατίας, της οικολογίας, της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της εναλλακτικής πολιτικής. Ένα προοδευτικό κίνημα απέναντι στους αριστερούς και δεξιούς συντηρητικούς, απέναντι στους αριστερούς και δεξιούς λαϊκιστές. Ένα κίνημα που δεν θα είναι άθροισμα επιτελείων. Ένα κίνημα που θα καθορίσει τη διακυβέρνηση της χώρας, θα επαναφέρει τη λογική και θα τολμήσει ριζοσπαστικές αλλαγές» σημείωσε ο κ. Θεοδωράκης.

Θεοχαρόπουλος: Θέλουμε ένα κόμμα της βάσης

«Η προοδευτική παράταξη πρέπει να γίνει ένα κόμμα της βάσης και όχι ένα κόμμα παραγόντων», τόνισε στην ομιλία του στο συνέδριο ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, υπογραμμίζοντας τη μεγάλη ευθύνη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης να ανταποκριθεί στο αίτημα της κοινωνίας για μια ισχυρή ενιαία παράταξη, να προχωρήσει με αποφασιστικότητα για ένα ενιαίο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα.

ΠΗΓΗ: news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα