Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2019

Χαλβατσιώτης: “Ο αρρύθμιστος διαβήτης αφαιρεί κατά μέσο όρο 15 χρόνια ζωής”

Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΣΥΜΜΑΧΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΒΗΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΓΝΟΙΑ, ΕΝΩ Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΕΧΘΡΟΣ ΤΟΥ
O Σύλλογος Διαβητικών Νομού Μεσσηνίας «Γλυκιά Μεσσηνία» ο οποίος δραστηριοποιείται στο χώρο του Σακχαρώδη Διαβήτη από το 1998, για το φετινό εορτασμό, που είναι αφιερωμένος στην Οικογένεια, πραγματοποίησε σήμερα Πέμπτη για 3 ώρες, ανοικτή εκδήλωση κι εκστρατεία ενημέρωσης με τίτλο: «Ο ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΑΦΟΡΑ ΚΑΘΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ» στην κεντρική πλατεία Καλαμάτας.
Ήταν μια εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κόσμου για την ύπουλη νόσο του Σακχαρώδη διαβήτη, που δείχνει να απασχολεί καθημερινά σχεδόν κάθε οικογένεια, αφού ένας στους 10 Eλληνες είναι διαβητικός και το γνωρίζει, ενώ εκτιμάται ότι 300.000 με

500.000 έχουν σακχαρώδη διαβήτη και δεν το γνωρίζουν!


Τετραπλασιάστηκαν τα τελευταία 30 χρόνια οι διαβητικοί στην Ελλάδα



Ο καθηγητής Παναγιώτης Χαλβατσιώτης στον σύντομο χαιρετισμό του τόνισε: “Ο αρρύθμιστος διαβήτης συνεπάγεται σημαντική επιβάρυνση στην ποιότητα ζωής του πάσχοντα αλλά και αυξημένο κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών για την υγεία, αφού αφαιρεί κατά μέσο όρο 15 χρόνια ζωής”!

Το πιο ανησυχητικό στοιχείο, είναι ότι ο αριθμός των ατόμων με διαβήτη στην Ελλάδα έχει τετραπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια, και ότι ο διαβήτης τύπου 1 αυξάνεται κατά 3% κάθε χρόνο στα παιδιά και στους εφήβους. Επίσης, ο διαβήτης τύπου 2 προσβάλλει πλέον όλο και μικρότερες ηλικίες νέους και παιδιά.













Εντυπωσιακό ήταν το θέαμα της φωταγώγησης των αγαλμάτων της κεντρικής πλατείας Καλαμάτας, αλλά και του Πανταζοπούλειου απέναντι, με χρώμα μπλε, χρώμα το οποίο έχει επιλεγεί να φωταγωγούνται κεντρικά σημεία των πόλεων από την Παγκόσμια Οργάνωση Διαβήτη (IDF) κάθε 14η Νοεμβρίου.



Με την έναρξη της εκδήλωσης έγιναν οι καθιερωμένοι χαιρετισμοί από τους επίσημους προσκεκλημένους, ενώ επιστήμονες υγείας μετέφεραν το δικό τους μήνυμα για το Διαβήτη και την πρόληψή του καθώς, αλλά και μηνύματα για υγιεινή διατροφή και άθληση.





Έγιναν πολλές δωρεάν μετρήσεις σακχάρου από νοσηλευτές του Περιφερειακού Τμήματος Καλαμάτας του ΕΕΣ, ενώ διανεμήθηκαν και ενημερωτικά έντυπα. Εκεί ήταν και κι ο κλόουν Βούλης που διασκέδασε τα παιδιά με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο!
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Π.Ε. Μεσσηνίας Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Δήμου Καλαμάτας, του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας, του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας, του Περιφερειακού Τμήματος Καλαμάτας του Ε.Ε.Σ., της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ και της ΠΟΜΑμεΑ Πελοποννήσου.



Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σακχαρώδη Διαβήτη, που εορτάζεται κάθε 14η Νοεμβρίου, καθιερώθηκε το 1991 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη με στόχο την ευαισθητοποίηση για την πανδημία του Διαβήτη που εξαπλώνεται ανησυχητικά σε όλο τον κόσμο.
Σύμφωνα με στοιχεία από τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη, το 2017, 425 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη. Το 1/3 εξ αυτών είναι άνω των 65 ετών.





Ο αριθμός αυτός, αν δεν ληφθούν μέτρα, αναμένεται να έχει μία αύξηση του 48%, αγγίζοντας τα 629 εκατομμύρια. Την ίδια ώρα, 325 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μειωμένη ανοχή στη γλυκόζη και θεωρούνται υψηλού κινδύνου για εμφάνιση Σακχαρώδη Διαβήτη. Παγκοσμίως, υπολογίζεται ότι 4.000.000 θάνατοι οφείλονται στον Σακχαρώδη Διαβήτη και τις επιπλοκές του.
messinialive

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα