Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2019

Δ.Σ. Τριφυλίας: Ίδια θέση για Κυπαρισσιακό, «ναι» στην επένδυση Παππά από Λεβεντάκη

Σταθερά προσηλωμένη στις εκφρασθείσες από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή Τριφυλίας θέσεις για απαλλαγή της περιοχής του Κυπαρισσιακού κόλπου από δεσμεύσεις και απαγορεύσεις που απέρρεαν από το χαρακτηρισμό της θαλάσσιας χελώνας ως προστατευόμενου είδους και ακύρωση του Προεδρικού Διατάγματος χαρακτηρισμού της περιοχής ως «Περιοχής Προστασίας της Φύσης», εμφανίστηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. Τριφυλίας η σημερινή Δημοτική Αρχή, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο δήμαρχος Γιώργος Λεβεντάκης.
Το 4ο θέμα ημερήσιας διάταξης της συνεδρίασης είχε ως εξής: «Επικαιροποίηση της με αριθ.273/2018 Απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα: έγκριση της αριθ. 26/2018 Α.Ε.Π.Ζ με θέμα: “Υποβολή αιτήματος στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την απαλλαγή της περιοχής της Δυτικής Τριφυλίας από τις δεσμεύσεις, απαγορεύσεις και αποκλεισμούς που απορρέουν από το χαρακτηρισμό της θαλάσσιας χελώνας caretta- caretta ως είδους προτεραιότητας που χρήζει αυστηρής

προστασίας”».
Σε συνεδρίαση του Δ.Σ. Τριφυλίας στις 31 Οκτωβρίου 2018 ελήφθη η ως άνω Α.Δ.Σ., η οποία δημοσιεύθηκε στη Δι@υγεια με ΑΔΑ: Ψ32ΔΩΗΕ-ΨΔΚ και στην οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι το Σώμα «αποφασίζει κατά πλειοψηφία: 1. Την υποβολή του σχετικού αιτήματος στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου η Αντιπροσωπεία να το υποβάλει στην Επιτροπή, για τροποποίηση των παραρτημάτων της Οδηγίας 92/43/Ε.Ο.Κ, ώστε να ενσωματώσουν τα νεώτερα στοιχεία της επιστημονικής προόδου (IUNC), όπου βάσει των δεδομένων των τελευταίων 10 και πλέον ετών ο πληθυσμός της Caretta caretta στη Μεσόγειο αυξάνεται. Το συνολικό μήκος των ακτών που το είδος φωλιάζει στη Μεσόγειο υπολογίζεται σε 1.490 χλμ. Η συνολική περιοχή παρουσίας του είδους στη Μεσόγειο υπολογίζεται σε 2,980 τετρ. χλμ. Ο αριθμός των ώριμων ατόμων, θηλυκών και αρσενικών, στη Μεσόγειο υπολογίζεται σε 21.414 άτομα. Επομένως τα Παραρτήματα της Οδηγίας μπορούν να προσαρμοσθούν και να ενσωματώσουν την πρόσφατη κατάταξη του συγκεκριμένου είδους από την IUCN, που αποδεικνύουν ότι οι απόλυτες και οριζόντιες απαγορεύσεις και αποκλεισμοί που θεσπίζονται με την επίκληση της ανάγκης προστασίας της θαλάσσιας χελώνας ως κινδυνεύοντος είδους, στηρίζονται σε μια εσφαλμένη προϋπόθεση, καθώς και
2. Την εξουσιοδότηση του δημάρχου Τριφυλίας κ. Παναγιώτη Κατσίβελα, για τη διεκπεραίωση της σχετικής διαδικασίας. Μειοψηφούντος των κ.κ. Μαραβελή - Κουκούμη που ψήφισαν ΛΕΥΚΟ. Η απόφαση αυτή έλαβε αύξοντα αριθμό 273/2018».
Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. Τριφυλίας την Τετάρτη έγινε επικαιροποίηση της απόφασης με παράλληλη αλλαγή του ονόματος του δημάρχου σε Γιώργο Λεβεντάκη και εξουσιοδότηση αυτού.
Ωστόσο, κατά τη συζήτηση του θέματος, το οποίο είναι συγκεκριμένο, η κουβέντα «επεκτάθηκε» ευρύτερα στον Κυπαρισσιακό κόλπο.
Ο δήμαρχος Τριφυλίας δήλωσε ότι στηρίζει την επένδυση Παππά και κάθε είδους επένδυση, αλλά είναι και υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος και των ειδών, σημειώνοντας ότι πλέον δεν είναι προστατευόμενο είδος οι θαλάσσιες χελώνες.
«Κάποτε ήμουν μόνος υπέρ της επένδυσης», δήλωσε ο Παναγιώτης Τσίγγανος και εξέφρασε τη χαρά του για τη δημόσια τοποθέτηση του κ. Λεβεντάκη.
Εάν συζητούν ευρύτερα για το θέμα του Κυπαρισσιακού, ρώτησε ο Δημήτρης Δριμής και τόνισε ότι υπάρχουν πολλά ζητήματα που πρέπει να τεθούν στη συζήτηση. Έτσι πρότεινε αναβολή, προκειμένου να «ανοίξει» το θέμα και να γίνουν τοποθετήσεις σχετικά με την ανάπτυξη και το πώς βλέπουν την περιοχή, γιατί η παράταξή του έχει άλλη άποψη.
«Το νόημα των αποφάσεων των Δημοτικών Συμβουλίων της προηγούμενης δημοτικής περιόδου ήταν ότι θέλουμε την προστασία του περιβάλλοντος, δεν κρίνουμε το λόγο γιατί να επιβληθεί ένα Π.Δ. με επαχθέστερους όρους όταν έχει γίνει κι έχει επιτευχθεί προστασία της χελώνας καρέττα-καρέττα…», σημείωσε ο Παναγιώτης Κατσίβελας.
Ο Σαράντος Κουκούμης επανέλαβε τις αρνητικές θέσεις του για την επένδυση Παππά προτείνοντας να γίνει περιβαλλοντική μελέτη για την περιοχή και εκεί να δημιουργηθεί περιβαλλοντικό πάρκο.
Τελικά, 26 ενέκριναν το θέμα ως έχει και ο Σαράντος Κουκούμης το καταψήφισε.
Το 5ο θέμα Η.Δ. ήταν η «Επικαιροποίηση της με αριθ.273α/2018 με θέμα: Άσκηση Αιτήσεως Ακυρώσεως του από 17-09-2018 Προεδρικού Διατάγματος με θέμα: “χαρακτηρισμός του Κυπαρισσιακού Κόλπου και της Ευρύτερης περιοχής του ως “Περιοχής Προστασίας της Φύσης”, καθορισμός χρήσεων όρων και περιορισμών δόμησης” ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας» (σ.σ. η απόφαση του 2018 έχει δημοσιευθεί στη Δι@υγεια με ΑΔΑ: 6ΕΝΔΩΗΕ-ΦΛ5), με τον πρόεδρο του Σώματος, Χαράλαμπο Αυρηλιώνη, να αναφέρει ότι αφορά αλλαγή στο όνομα του δημάρχου.
Ο Δημήτρης Δριμής ζήτησε αναβολή γιατί, όπως είπε, είναι ουσιώδες θέμα και πρέπει να συζητήσουν πολύ σοβαρά, με παρόντες τους προέδρους των Κοινοτήτων, και να έχουν εισήγηση, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχουν διαφοροποιήσεις σε αποφάσεις της προηγούμενης περιόδου και αντίστοιχες επί Κόλλια.
Ο δήμαρχος Γιώργος Λεβεντάκης του είπε ότι δεν έχουν φέρει θέμα Π.Δ., αλλά επικαιροποίηση της προηγούμενης απόφασης και δεν μπορούν να το αναβάλλουν.
«Θα είχε σημασία να έρθει το θέμα, κε δήμαρχε, και να υπάρχουν προτάσεις, σε τι προτείνετε να αλλάξει το Προεδρικό Διάταγμα, γιατί προσφεύγετε να ακυρώσετε το Π.Δ. Ποιο είναι εκείνο που ενοχλεί στο Π.Δ.;», είπε ο Σαράντος Κουκούμης και συμφώνησε με την αναβολή.
«Αυτό είναι υλοποίηση προηγούμενων αποφάσεων του Δ.Σ., έστω κι αν προέρχονται από προηγούμενη περίοδο. Κατά συνέπεια, πρέπει να πάρουμε απόφαση για το αν θα κάνουμε αίτηση ακύρωσης», ανέφερε ο Παναγιώτης Κατσίβελας. «Έχουμε κάνει», ανέφερε ο δήμαρχος, Γιώργος Λεβεντάκης. Τελικά, το θέμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.
Του Ηλία Γιαννόπουλου tharros

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα