Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2020

Τριφυλία: Ερώτηση Κουκούμη για τις πηγές στο Αλικοντούζι


Σοβαρά ερωτήματα για την ύπαρξη 22 τόνων δηλητηρίων θαμμένων κοντά στις πηγές στο Αλικοντούζι βάζει ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπερίωσης” στο Δήμο Τριφυλίας Σαράντος Κουκούμης.
Καταρχήν θέτει το ερώτημα αν γνωρίζουν το ζήτημα ο δήμαρχος Τριφυλίας όπως και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ύδρευσης «Τέλλος Άγρας» και τι ενέργειες έχουν κάνει επί αυτού, ενώ ζητά να τοποθετηθούν δημόσια όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς.
Στην σημαντική του αυτή αναφορά ο κ. Κουκούμης τονίζει:
“Διαβάζοντας την επιστολή του κ. Νικολόπουλου Παναγιώτη από τη Μεταμόρφωση Πυλίας («Ε» 5/11/2020), κυριολεκτικά, ανατρίχιασα! Ο κ. Νικολόπουλος, ο οποίος όπως αναφέρει στην επιστολή του διετέλεσε για πολλά χρόνια εκλεγμένος πρόεδρος της κοινότητας Μεταμόρφωσης, εκτός από την επτάχρονη δικτατορία που τον καθαίρεσαν, και για 4 χρόνια πρόεδρος του Συνδέσμου Ύδρευσης «Τέλος Άγρας», ούτε λίγο ούτε πολύ καταγγέλλει ότι κάτω από το χωριό, στην άκρη του ποταμιού, είναι θαμμένα 22 τόνοι δηλητήρια από το έτος 1972, και κάτω από τα δηλητήρια μέχρι τον Εγγλιανό Χώρας είναι 20 πηγές και 6 γεωτρήσεις, και ρωτάει, αν ξέρει κανείς να απαντήσει, πού θα καταλήξουν αυτά τα δηλητήρια έπειτα από κάποια σεισμική δόνηση και κάποιο ρήγμα που είναι πιθανό να δημιουργηθεί. Ρωτάει, επίσης, το δήμαρχο Πύλου-Νέστορος αν ξέρει τι νερό πίνουν οι Γαργαλιάνοι, ο Πύργος Τριφυλίας, η Μαραθόπολη, το Αμπελόφυτο και η Λεύκη.
Επειδή το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό κι αφορά την υγεία, ακόμα και τη ζωή των κατοίκων που υδρεύονται από τις ανωτέρω πηγές που γειτνιάζουν με τα θαμμένα δηλητήρια, κι επειδή οι Γαργαλιάνοι, ο Πύργος, η Μαραθόπολη και η Λεύκη ανήκουν στο Δήμο Τριφυλίας, ρωτάω κι εγώ με τη σειρά μου το δήμαρχο Τριφυλίας κ. Λεβεντάκη Γεώργιο, τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ύδρευσης «Τέλος Άγρας» και πρόεδρο της ΔΕΥΑΤ, επίσης, κ. Αυρηλιώνη Χαράλαμπο, αν γνώριζαν γι' αυτή την τεράστια «υγειονομική βόμβα» που είναι θαμμένη κοντά στις πηγές του Αλικοντουζίου από τις οποίες υδρεύονται οι ανωτέρω κοινότητες και τι ενέργειες έχουν κάνει μέχρι σήμερα για να την απομακρύνουν, μιας και ζούμε σε σεισμογενή περιοχή και ο κίνδυνος ενός σεισμού, δεν μπορεί να αποκλειστεί. Κανένας, βέβαια, δεν μπορεί να αποκλείσει, εάν δεν έχει διασφαλιστεί η στεγανότητα αυτής της τάφρου στην οποία είναι θαμμένα τα δηλητήρια, τα βρόχινα νερά να παρασύρουν μέρος αυτών στις υπόγειες δεξαμενές και στις πηγές απ' τις οποίες υδρεύεται η περιοχή.
Κι αν η Νομαρχία χρηματοδότησε την κοινότητα το 1998 για να τα απομακρύνει, γιατί δεν το έπραξαν; Μήπως οι εισαγγελικές αρχές πρέπει να αναζητήσουν και ποινικές ευθύνες;
Ο κ. Νικολόπουλος Π. αναφέρει, επίσης, ότι στο χωριό του καταλήγει μια φυσική υπόγεια δεξαμενή της τάξης των 100.000.000 κυβικών νερό, το οποίο τους περισσότερους μήνες χύνεται στη θάλασσα. Υπάρχει κάποιο σχέδιο από το Σύνδεσμο Ύδρευσης για την αξιοποίηση αυτού του υπόγειου πλούτου, για να μη λένε κάθε καλοκαίρι οι Γαργαλιάνοι και οι γύρω κοινότητες το νερό νεράκι;
Επειδή τα ανωτέρω καταγγελλόμενα είναι πάρα πολύ σοβαρά και προκαλούν μεγάλη ανησυχία για το πόσο υγιεινό και ασφαλές είναι το νερό που πίνουμε, απαιτείται μια άμεση δημόσια τοποθέτηση από κάθε εμπλεκόμενο φορέα”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα