Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2020

Τριφυλία: Με ενστάσεις και κριτική η έγκριση για «Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου»


Με αρκετές παρατηρήσεις από την αντιπολίτευση και κριτική στη δημοτική αρχή, στην οποία καταλογίζουν καθυστερήσεις, εγκρίθηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας η παράταση της πράξης με τίτλο «Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου Τριφυλίας».
Στην εισήγηση του προέδρου Χαράλαμπου Αυρηλιώνη για το θέμα επισημάνθηκε: «Μετά την ένταξη της πράξης, έλαβαν χώρα μια σειρά από απρόβλεπτα γεγονότα που επηρέασαν κατά τρόπο καθοριστικό την καθυστέρηση υλοποίησης αυτής και καθιστούν απαραίτητη στην παρούσα φάση την αίτηση για παράταση του χρονοδιαγράμματος υλοποίησης.
Για την υλοποίηση της πράξης, ο δήμος προχώρησε στη διαδικασία απευθείας ανάθεσης του υποέργου 11 “Υπηρεσίες παρακολούθησης υλοποίησης της πράξης”, το οποίο είναι βαρύνουσας σημασίας για τον
προγραμματισμό, την επίβλεψη και παρακολούθηση της πράξης, προκειμένου να είναι δυνατή η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και η άμεση υποστήριξη των στελεχών, για την υλοποίηση της πράξης. Ως εκ τούτου, με δεδομένα τα παραπάνω καθώς και ανωτέρω εξωγενείς παράγοντες (εμπόδια) αποτελούν απρόβλεπτα γεγονότα που δεν ήταν δυνατόν να ληφθούν υπόψη κατά τον αρχικό χρονοπρογραμματισμό
υλοποίησης της πράξης και σύμφωνα με τα ανωτέρω, αιτούμαστε παράταση του χρονοδιαγράμματος υλοποίησης της πράξης, για χρονικό διάστημα δεκαοκτώ μηνών, σύμφωνα με συνημμένο στο παρόν αίτημα, νέο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της πράξης».
Στις τοποθετήσεις τους, ο δημοτικός σύμβουλος Παναγιώτης Αλευράς κατέθεσε ότι ψηφίζει ναι, με την παρατήρηση ότι ο δήμος στο προκείμενο θέμα έχει χρονοτριβήσει και πιστεύει ότι αν συνεχίσει με αυτό τον ρυθμό το έργο θα απενταχθεί και δεν το εύχεται.
Ο Παναγιώτης Κατσίβελας τόνισε ότι δεν υπάρχει παράταση από το πρόγραμμα και δεν προβλέπει η διαδικασία το Δημοτικό Συμβούλιο να εγκρίνει την παράταση. «Μετά από τόσους μήνες απραξίας ζητείται η παράταση, παρ’ όλα αυτά ψηφίζω ναι με την ελπίδα να μην χαθεί το έργο».
Ο Ιωάννης Μερκούρης ανέφερε: «Είναι προφανές ότι κανείς σε ολόκληρη την Τριφυλία και ειδικά στην Κυπαρισσία δεν θέλει να δει το έργο του Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου να ακυρώνεται και να χαθεί μία μοναδική ευκαιρία αναβάθμισης ολόκληρου του εμπορικού κέντρου της πόλης. Όμως για όσα έχουν συμβεί μέχρι σήμερα υπάρχουν ευθύνες και αυτές ανήκουν αποκλειστικά στην δημοτική αρχή. Και πρώτα από όλα έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι ποτέ δεν πίστεψε το έργο αυτό, δεν το υποστήριξε ούτε το πάλεψε. Μάταια οι υπηρεσίες του δήμου, το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, ο Εμπορικός Σύλλογος αλλά και πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι ζητούσαν επανειλημμένα να προβεί ο δήμος σε όλες εκείνες τις ενέργειες που απαιτούνταν μετά την απόφαση χρηματοδότησης του έργου για την
υλοποίησή του. Μετά από περισσότερο από ένα χρόνο, το αποτέλεσμα είναι υποσχέσεις, ψεύτικες διαβεβαιώσεις και μία ανάθεση σε σύμβουλο την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή, με αποτέλεσμα το έργο να βρίσκεται μία ανάσα πριν την απένταξη. Και το χειρότερο: Η δημοτική αρχή προσπάθησε με άκομψο και υποτιμητικό τρόπο να παρουσιάσει ότι για την κατάσταση αυτή φταίνε όλοι εκτός από αυτήν. Θα συναινέσουμε στην προσπάθεια του δήμου να εξασφαλίσει χρονική παράταση της προθεσμίας εκτέλεσης του έργου, η οποία λήγει σε λίγες μέρες. Όμως η απόφαση της παράτασης δεν είναι δική μας αλλά της ΕΥΔ του ΕΠΑΝΕΚ. Και ακόμα και αν γίνει αποδεκτή η αίτησή μας, το μεγάλο ερώτημα παραμένει: Έχει σκοπό η δημοτική αρχή να υλοποιήσει το πρόγραμμα ή θα συνεχίσει να βρίσκει δικαιολογίες για να καλύψει την αποτυχία της; Πλέον δεν υπάρχουν περιθώρια αδράνειας ή αμφιταλαντεύσεων. Γιατί οποιαδήποτε καθυστέρηση θα έχει ως συνέπεια την ακύρωση ενός σημαντικού έργου υποδομής της Κυπαρισσίας και οι ευθύνες πλέον θα είναι τεράστιες και θα έχουν και ονοματεπώνυμο».
Ο Ιωάννης Κατσούλας τόνισε: «Με υπαιτιότητα -λόγω παντελούς αδράνειας μέχρι σήμερα- της δημοτικής αρχής και ειδικότερα του κ. δημάρχου και του αντιδημάρχου Τεχνικής Υπηρεσίας, το έργο κινδυνεύει να απενταχθεί. Παράταση στο πρόγραμμα από όσο γνωρίζω δεν έχει δοθεί. Παρότι πιστεύω -αλλά απεύχομαι- ότι το αίτημα για έγκριση παράτασης δεν θα εγκριθεί. Ψηφίζω ναι».
Η Σταματία Αλεξοπούλου ανέφερε: «Ψηφίζω υπέρ. Είναι ένα εμβληματικό έργο για την Κυπαρισσία για το οποίο η παράταξή μας, από την πρώτη στιγμή της ιδέας στηρίζει με όλες τις δυνάμεις την προσπάθεια της υλοποίησης της».
Οι σύμβουλοι Δημήτρης Δριμής και Ιωάννης Παρασκευόπουλος σημείωσαν: «Δεν πρόκειται όμως για παράταση, όπως ψευδώς αναφέρεται στην πρόσκληση του θέματος. Πρόκειται για αίτημα παράτασης προς την αρμόδια διαχειριστική αρχή του υπουργείου ανάπτυξης. Οι ευθύνες της πολύμηνης απραξίας και καθυστέρησης καθώς και οι τυχόν κίνδυνοι απένταξης του έργου “Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου Τριφυλίας” βαραίνουν αποκλειστικά τη δημοτική αρχή και τους αρμόδιους αντιδημάρχους ανάπτυξης, τουρισμού και τεχνικών υπηρεσιών, που επέδειξαν πρωτοφανή αδράνεια και δεν προέβησαν στις αναγκαίες και προβλεπόμενες από την πράξη ένταξης του έργου ενέργειες. Οφείλουν να απολογηθούν στους δημότες και τον επαγγελματικό κόσμο της Κυπαρισσίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα