Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

Βγάζει... λαβράκια ο έλεγχος των συντάξεων .... 8.900 υπεραιωνόβιοι και 25.000 ανάπηροι- μαϊμού!

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ηλίας Π. Γεωργάκης

Από κόσκινο περνάνε 150.000 συνταξιούχοι για τους οποίους υπάρχουν σοβαρές υπόνοιες πως παίρνουν σύνταξη και ΕΚΑΣ (Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων) χωρίς να τα δικαιούνται. Μαχαίρι θα μπει έως το τέλος του 2011 στις επικουρικές συντάξεις των ελλειμματικών ταμείων.

Oι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας μέσω της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), σε συνεργασία με τις υπηρεσίες των υπουργείων Οικονομικών και Προστασίας του Πολίτη, άρχισαν ήδη τον έλεγχο για να εντοπίσουν τους συνταξιούχους- μαϊμού και να αποστείλει τις σχετικές υποθέσεις στη Δικαιοσύνη. Ηδη τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι η έρευνα βγάζει... λαβράκια. Ετσι:

Με βάση τα επίσημα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ υπάρχουν 8.900 συνταξιούχοι που έχουν υπερβεί το 100ό έτος της ηλικίας τους! Κι αυτό όταν με βάση την τελευταία εκτίμηση της Στατιστικής Υπηρεσίας- για το 2008- οι υπεραιωνόβιοι στην Ελλάδα δεν υπερβαίνουν τους 2.665. Αυτό σημαίνει ότι αρκετοί από τους φερόμενους ως δικαιούχους έχουν αποβιώσει, ωστόσο συνεχίζεται, παρανόμως, η καταβολή της σύνταξης σε συγγενείς τους- χωρίς να αποκλείεται και η εμπλοκή υπαλλήλων ασφαλιστικών ταμείων...

Πάνω από 25.000 ασφαλισμένοι παίρνουν αναπηρικές συντάξεις- μαϊμού. Με τις προωθούμενες αλλαγές το υπουργείο φιλοδοξεί να περιορίσει το ποσοστό των αναπηρικών συντάξεων από το 14% στο 8%. Σε περίπτωση που τα μέτρα αποδώσουν καρπούς, οι δικαιούχοι των αναπηρικών συντάξεων σε βάθος χρόνου θα πέσουν από τους 320.000 στους 160.000. Μεγάλος είναι ο αριθμός των διπλοσυνταξιούχων που σήμερα μπορεί να παίρνουν δύο κατώτατες συντάξεις και, κατά συνέπεια, δύο φορές ΕΚΑΣ. Παράλληλα εξετάζεται αν ο συνταξιούχος έχει εισοδήματα από συμμετοχή σε Δ.Σ. εταιρείας και δεν τα δήλωνε ή αν εντασσόταν πριν σε καθεστώς αυτοτελούς φορολόγησης και μπορούσε έτσι να κρύψει εισοδήματα. Μάλιστα τουλάχιστον 20.000 είναι οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ οι οποίοι έχουν καταφέρει να πάρουν το επίδομα παρότι έχουν υψηλά εισοδήματα. Επίσης χιλιάδες είναι οι διπλοσυνταξιούχοι που δεν τηρούν το πλαφόν που έχει τεθεί στις υψηλές συντάξεις. Οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι παίρνουν δύο συντάξεις, χωρίς ωστόσο να έχουν ενημερώσει τα ασφαλιστικά ταμεία.

Εκτός από τις κύριες συντάξεις (ΛΑΦΚΑ, περικοπή δώρων- επιδομάτων κ.ά.) μαχαίρι ετοιμάζεται να μπει έως το τέλος του 2011 στις επικουρικές συντάξεις των ελλειμματικών ταμείων (κυρίως ΔΕΚΟ, τραπεζών κ.ά.), αφού ο νόμος ορίζει ότι τα σχετικά ποσά θα «προσαρμόζονται» ώστε να υπάρχει «ισορροπία παροχών και εισφορών».

Με το άρθρο 146 του νόμου Πετραλιά προβλέφθηκε ότι οι επικουρικές συντάξεις θα προσέγγιζαν (για χρόνο ασφάλισης 35 ετών ή 10.500 ημερών) το 20% των συνταξίμων αποδοχών, σταδιακά, με ανάλογες και ισόποσες μειώσεις τους, από το 2013 μέχρι το 2020 (συντάξεις άνω του 20% θα μπορούσαν να διατηρήσουν μόνο τα επικουρικά ταμεία που θα είχαν την αντίστοιχη οικονομική δυνατότητα βάσει συναφών αναλογιστικών μελετών). Ομως με τον νόμο Λοβέρδου καταργείται στο σύνολό της η ρύθμιση του νόμου Πετραλιά και στη θέση των (καταργούμενων) προβλέψεών του ορίζεται ότι έτος κρίσεως της βιωσιμότητας όλων ανεξαιρέτως των επικουρικών ταμείων θα είναι το 2011. Αυτό σημαίνει ότι τα περισσότερα επικουρικά ταμεία δεν αναμένεται να περάσουν τις εξετάσεις, καθώς οι μελέτες θα δείξουν οικονομικά προβλήματα. Στους φορείς επικουρικής ασφάλισης, σε καθέναν συνταξιούχο αναλογούν αυτή τη στιγμή 2,64 εργαζόμενοι. Εκτιμάται ότι αν εφαρμοστεί η ρύθμιση που προβλέπει αναλογιστικές μελέτες για τη βιωσιμότητα των επικουρικών ταμείων, το 90% των φορέων θα οδηγηθεί στην κατάργηση. Μετά την ολοκλήρωση των μελετών τα επικουρικά ταμεία είναι υποχρεωμένα να προσαρμόσουν τις συντάξεις με βάση τα οικονομικά τους δεδομένα.

5 σχόλια:

  1. ΑνώνυμοςΙουλίου 20, 2010

    Το μαχαίρι θα πρέπει να μπει και σε κάτι άλλες συντάξεις ατόμων με ειδικές ανάγκες που ζουν σε ιδρύματα της χώρας, και που συντηρούνται με έξοδα του Δημοσίου, και που οι γονείς των παιδιών αυτών καρπόνονται τα χρήματα της σύνταξης;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΧριστίναΙουλίου 21, 2010

    Το ερώτημα ειναι, όσοι εισέπραξαν τόσα χρόνια "μαιμου" συνταξεις, θα τα επιστρέψουν ή οχι;
    ή για άλλη μιά φορά, το κράτος, αυτό το σπάταλο κράτος, θα φανεί "γενναιοδωρο" προς αυτους που το καταληστεψαν;
    Ποιοί το αποφασίζουν; ο Λαός σίγουρα όχι!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΘεόδωροςΙουλίου 21, 2010

    Με βασικό αξίωμα, ότι οι πολιτικοί κλέβουν , κλέψε και συ, Ο κάθε Έλληνας και Ελληνίδα δεν έχασαν καιρό! έκλεβαν και αυτοί κάτι ψίχουλα, ίσα-ίσα για να νομιποποιήσουν τους κλεφταράδες!!!!
    Γι αυτό μόνο οι ηγεσίες και οι κυβερνώντες είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι και όχι ο λαουτζίκος.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το ΑΦΜ!!!
    Είναι δυνατόν να μην γνωρίζει το κράτος ποιοί έχουν πεθάνει;
    Μόνο το ΑΦΜ εάν δηλώνεται στα Ληξιαρχεία, έληξε! σφύριξα και έληξε! Κανένας διπλή και τριπλή σύνταξη και επιδόματα!!! Το ΑΦΜ βρε παιδιά!
    Αλλά αν η περιρέουσα ατμόσφαιρα ειναι τίμια και ηθική, πως θα ευδοκιμήσουν οι κλέφτες;
    Είπαμε μπορούν αλλά δεν θέλουν!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΑνώνυμοςΙουλίου 21, 2010

    Τα έκοψαν όλα! Για έλα ρε κε Πρωθυπουργέ και ζήσε με 500 ευρώ και 600 το μήνα; Καλά φιλότιμο δεν υπάρχει ούτε για δείγμα; Γιατί δεν εφαρμοζετε το πόθεν έσχες σε όλους; γιατί δεν παίρνουν πίσω τα κλεμένα, αφού δεν μπορούν να τα δικαιολογήσουν οι κατοχοί τους; Ντροπή! σε όλη την Κυβέρνηση ντροπή! και σε ολο το ΠΑΣΟΚ, ντροπή!!!!!!! τσίπα φιλότιμο!!!! ΟΥΣΤ!!!!!

    κοψτε

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα