Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

Ακουμπά Καραμανλή η έρευνα για τα «greek statistics»

Στη Βουλή η δικογραφία για τα παραποιημένα στοιχεία του ελλείμματος
ΑΡΗΣ ΡΑΒΑΝΟΣ


Ενα νέο εμπόδιο στην προσπάθεια του προέδρου της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαρά να ανορθώσει τη δημοτικότητα του κόμματος προστέθηκε χθες το βράδυ με τη διαβίβαση στη Βουλή της δικογραφίας που αφορά τα παραποιημένα στοιχεία για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες για τον τέως πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή και τους πρώην υπουργούς Οικονομίας κκ. Γ. Αλογοσκούφη και Ι. Παπαθανασίου και Υγείας κ. Δ. Αβραμόπουλο . Στους κόλπους της ΝΔ επικρατεί προβληματισμός και από αυτή την εξέλιξη, αφού συμπίπτει με τη συγκρότηση της εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία, η οποία εκκρεμεί και σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να υπάρξει πριν από την έναρξη της Ολομέλειας της Βουλής τον προσεχή Οκτώβριο. Βέβαια, κεντρική άποψη στο νεοδημοκρατικό σύστημα είναι ότι για μία ακόμη φορά η κυβέρνηση έχει επιλέξει να στοχοποιήσει τη ΝΔ ώστε να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από την οικονομία.
Η δικογραφία που έχει σχηματισθεί με αφορμή τις μηνυτήριες αναφορές που έχουν καταθέσει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης και τρεις πολίτες για τα «greek statistics» εστάλη χθες από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου στη Βουλή των Ελλήνων, αφού όπως ορίζουν το Σύνταγμα (άρθρο 86) και ο νόμος περί ποινικής ευθύνης υπουργών μόνο αυτή έχει την αρμοδιότητα να ασκεί δίωξη κατά όσων διατελούν ή διετέλεσαν μέλη της κυβέρνησης ή υφυπουργοί για ποινικά αδικήματα που τέλεσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Παρά τη θεωρία για «πολιτική σκευωρία» που επαναλαμβάνεται, όπως και στην υπόθεση του κ. Ι. Αγγέλου, δεν είναι λίγα τα «γαλάζια» στελέχη που παραδέχονται ότι το κόμμα θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση για τα πεπραγμένα των κυβερνήσεων Καραμανλή, παρά το γεγονός ότι ο κ. Σαμαράς έχει μιλήσει, όσο κανείς άλλος, πολύ ξεκάθαρα για τα λάθη των κυβερνήσεων της ΝΔ. Πολλοί αναγνωρίζουν ότι η συγκεκριμένη υπόθεση είναι προάγγελος της Εξεταστικής για την οικονομία και θεωρούν ότι στο επίκεντρο θα βρεθεί κυρίως ο κ. Καραμανλής, τον οποίο η Ρηγίλλης δεν μπορεί να «αδειάσει», αλλά δεν έχει κανέναν απολύτως λόγο, όπως λένε βουλευτές, να υπερασπιστεί τον κ. Αλογοσκούφη. Και αυτό παρά το γεγονός ότι επιμένουν πως η αλήθεια δεν τεμαχίζεται και δεν μπορεί να γίνει διερεύνηση μόνο για την περίοδο 2004-2009 που ήταν κυβέρνηση η ΝΔ, αλλά πρέπει να γίνει από το 1981, μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Ανδρέα Παπανδρέου , ως σήμερα.

Από τη στιγμή που θα βρεθεί στο στόχαστρο η κυβέρνηση της ΝΔ, ο κ. Σαμαράς θα βρεθεί ενώπιον του διλήμματος να δεχθεί ή να απορρίψει την εξεταστική επιτροπή για την απόδοση ευθυνών, για τυχόν παραποίηση στοιχείων. Η απόφασή του δεν είναι απλή για πολλούς βουλευτές της ΝΔ που σχολίαζαν: «Ο Σαμαράς δεν έχει να φοβηθεί τίποτε. Είναι νέος αρχηγός και πρέπει να προχωρήσει μπροστά, χωρίς να κοιτάζει το παρελθόν» έλεγαν αρκετοί.

Για τη ΝΔ θα είναι μια δύσκολη απόφαση, αφού μια θετική στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα εκληφθεί από τον «καραμανλικό» πυρήνα ως «άδειασμα» του κ. Καραμανλή. Από την άλλη πλευρά, μια αρνητική στάση θα θεωρηθεί ως αδυναμία της ΝΔ και θα επικριθεί ότι δεν εννοεί τη ρήση «όλα στο φως».

Οι συνεργάτες του πρώην Πρωθυπουργού έλεγαν ότι δεν υπάρχει καμία βάση στην υπόθεση και δεν τίθεται θέμα και διευκρίνιζαν: «Ολα έχουν εξηγηθεί με επάρκεια και πειστικότητα, εδώ και μήνες. Είναι άνευ αντικειμένου». Μάλιστα «καραμανλικοί» βουλευτές υπενθυμίζουν την ομιλία του κ. Σαμαρά στις 23 Δεκεμβρίου 2009, όταν επεσήμανε ότι το έλλειμμα αυξήθηκε ( «ξέφυγε» είχε πει) αλλά δεν ξεπερνούσε το 9,7% του ΑΕΠ και το προσδιόρισε περίπου στο 8,3%-8,5%, κατηγορώντας την κυβέρνηση του ΠαΣοΚ για «λαθροχειρία» και ότι το ανέβασε με λογιστικές αλχημείες.

2 σχόλια:

  1. ΑνώνυμοςΙουλίου 31, 2010

    Θα Μιλήσει..... Δεν θα μιλήσει!

    Καλά, μιλάμε για τον πρωθυπουργό, της..... αρκούδας!
    Τι ήταν και τούτος! Τα είδαμε, τα πάντα όλα!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και να σκεφτείς, ότι στο ΠΑΣΟΚ δεν τους έκανε ο Γιώργος και έψαχναν τον ΑΝΤΙ- Καραμανλή!!!!
    Άραγε κατάλαβαν τώρα, τι σημαίνει εικονική πραγματικότητα;
    Κατάλαβαν τι σημαίνει , εικόνα που φτιάχνουν τα ΜΜΕ;

    Όσο γρηγορότερα το καταλάβουν, τόσο καλύτερα θα είναι!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα