Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

Τοπική αυτοδιοίκηση: Δεν δίνει... λογαριασμό, δεν παίρνει λογαριασμό

Χωρίς εικόνα για το ύψος της νέας γενιάς κρυφών ελλειμμάτων και χρεών αλλά και δίχως διασφάλιση για την υλοποίηση του νόμου του Καλλικράτη που πρέπει μόνο το 2011 να φέρει έσοδα 1 δισ. ευρώ, χαράζεται ο προϋπολογισμός της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Το θέμα συζητήθηκε χθες το μεσημέρι μεταξύ του αρμόδιου υπουργού Εσωτερικών Γ. Ραγκούση και του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος επιχειρεί, με διαδοχικές συναντήσεις, να κλείσει με «μαχαίρι» στις δαπάνες, τις «τρύπες» στα έσοδα.
Πίσω από τα στοιχεία που προ ημερών κοινοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος για 280 εκατ. ευρώ ετησίως που δίδει η τοπική αυτοδιοίκηση για την μεταφορά μαθητών προς και από τα απομακρυσμένα χωριά, κρύβονται μία σειρά από αφανείς δαπάνες των ΟΤΑ. Τα λεφτά φαίνεται ότι είναι πολλά.
Πρόσφατα, κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών παραδέχθηκε ότι δεν είναι ευχαριστημένο από τα στοιχεία που έδωσαν βάσει Μνημονίου για τις δοσοληψίες τους. Το θέμα δεν πήρε έκταση λόγω εκλογών.

Ωστόσο, το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών στην πρώτη ανακοίνωσή του, προ ημερών, για τα οικονομικά της γενικής κυβέρνησης αναφέρει… διακριτικά σε ένα σημείο το εξής εντυπωσιακό: από τους 1.034 οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης μόνο οι 481 έδωσαν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στοιχεία για το αν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Οι οφειλές αυτές μέχρι τέλος Ιουλίου έφταναν στα 334 εκατ. ευρώ. Με άλλα λόγια το κράτος δεν γνωρίζει ούτε αν το ποσό που χρωστούν οι «νομότυποι» 481 ΟΤΑ και πρέπει να πληρωθεί από φόρους έως το τέλος του 2010 είναι ακριβές (ελλείψει μηχανισμού διασταύρωσης), ούτε τι κάνουν οι υπόλοιποι 553 φορείς.
Το πρόβλημα δεν σταματά εδώ. Το σχέδιο Καλλικράτης δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί στην οικονομική του μορφή. Με την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης αναμένεται να καταργηθούν 4.500 δημοτικές επιχειρήσεις και Νομικά Πρόσωπα, περιορίζοντας τον αριθμό τους, από 6.000 που είναι σήμερα, σε 1.500.
Η μεταρρύθμιση -η οποία προβλέπεται από το Μνημόνιο να τεθεί σε πλήρη ισχύ στο τέλος του έτους- πρέπει να φέρει, γρήγορα, πολλά έσοδα: 500 εκατ. ευρώ το 2011 μόνο από λειτουργικές δαπάνες συν 400 εκατ. ευρώ από την μείωση μισθολογικών δαπανών και την επέκταση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών εξυπηρέτησης του πολίτη.
Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό η εξοικονόμηση θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη (έκανε λόγο για 1,2 δισ. ευρώ) για να βρεθούν τα λεφτά ώστε να συνεχιστούν κοινωνικά προγράμματα όπως τα ΚΑΠΗ και το «Βοήθεια στο Σπίτι»…
Τι θα γίνει αν η «εξοικονόμηση» δεν πετύχει τον στόχο; Πηγές αναφέρουν ότι θα πρέπει να γίνουν περικοπές δραστηριοτήτων που καταγράφουν σημαντικά ελλείμματα, αφού το κράτος δεν θα μπορεί πια -λόγω σχετικού όρου στο Μνημόνιο- να επιδοτεί…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα