Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Δεύτερος γύρος λιτότητας για όλους

Το ποσοστό ανεργίας προβλέπεται να ανέλθει στο 14,6% και ο αριθμός των ανέργων να ξεπεράσει τις 800.000

Το δεύτερο ημίχρονο λιτότητας, η οποία γενικεύεται, «σφύριξε» ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ.Παπακωνσταντίνου με την κατάθεση του προϋπολογισμού του 2011 στη Βουλή. Η κυβέρνηση υπό την ασφυκτική πίεση της τρόικας και των ευρωπαίων εταίρων θα επιδιώξει να αντλήσει το επόμενο έτος φόρους 59,4 δισ. ευρώ από τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που αντέχουν ακόμη, εν μέσω περιβάλλοντος βαθιάς ύφεσης. Η πραγματική οικονομία βυθίστηκε εφέτος κατά 4,2% και προβλέπεται να συρρικνωθεί περαιτέρω το 2011 (κατά 3%), με αποτέλεσμα να οδηγηθούν στην ανεργία επιπλέον150. 000 εργαζόμενοι. Το ποσοστό ανεργίας πλέον ανάγεται στο μεγαλύτερο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας καθώς προβλέπεται να ανέλθει σε 14,6% και ο αριθμός των ανέργων να ξεπεράσει τις 800.000. Οπως αποκαλύπτεται στον προϋπολογισμό η προσπάθεια για μείωση του ελλείμματος από 9,4% σε 7,4% του ΑΕΠ, που σε απόλυτους αριθμούς είναι 5 δισ. ευρώ (από 22 δισ. ευρώ εφέτος σε 17 δισ. ευρώ) είναι ακόμη πιο δύσκολη από τις εφετινές θυσίες που οδήγησαν σε μείωση του ελλείμματος κατά 6 μονάδες του ΑΕΠ ή 14 δισ. ευρώ (από 36 δισ. ευρώ το 2009 σε 22 δισ. ευρώ).
Και αυτό γιατί η κυβέρνηση καλείται να «πλεύσει» κόντρα στο ρεύμα της ύφεσης της οποίας ουδείς
οικονομολόγος- ούτε η τρόικα- είχε προβλέψει την ένταση όπως και να καλύψει τις αυξημένες δαπάνες (τις ζημιές) των ΔΕΚΟ και τις επιχορηγήσεις σε δήμους και ασφαλιστικά ταμεία οι οποίες έως πέρυσι δεν καταγράφονταν στον προϋπολογισμό, παρά μόνο στα «κρυφά βιβλία» της Στατιστικής Υπηρεσίας.
Ο κ. Γ.Παπακωνσταντίνου περιγράφοντας την κατάσταση δήλωσε πως «είναι πρώτη φορά ένας πραγματικός προϋπολογισμός γενικής κυβέρνησης. Οχι απλώς κεντρικής κυβέρνησης, όχι απλώς των υπουργείων, αλλά και όλων των Νομικών Προσώπων, όλων των φορέων της γενικής κυβέρνησης, των ΟΤΑ, των ασφαλιστικών ταμείων, των νοσοκομείων». Ετσι οι δαπάνες αυξάνονται σε 80,3 δισ. ευρώ (από 77,3 δισ. εφέτος) παρά τις πολιτικές παρεμβάσεις - τα μέτρα-, συνολικού ύψους 6,1 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό ισοδυναμεί με τα νέα μέτρα που επιβάλλονται από τις αρχές του 2011 τα οποία κατά τα δύο τρίτα (3,8 δισ. ευρώ) αφορούν περικοπές δαπανών στην Υγεία, στα Ταμεία και στις ΔΕΚΟ και κατά το ένα τρίτο, νέες αυξήσεις φόρων (2,3 δισ. ευρώ) και συγκεκριμένα του ΦΠΑ και του ειδικού φόρου στα καύσιμα.

Το μεγάλο πρόβλημα για την επιτυχία του νέου προϋπολογισμού είναι η ύφεση καθώς ουδείς μπορεί να προβλέψει επακριβώς τις επιπτώσεις στα δημόσια οικονομικά, και η «θηλιά» που προσπαθεί να βγάλει η κυβέρνηση από την ελληνική οικονομία είναι οι δαπάνες για τόκους που εκτινάσσονται σε 15,9 δισ. ευρώ(!) από 13,2 δισ. ευρώ εφέτος(!).

Από την ημέρα που επενέβη η τρόικα και εφαρμόζεται το πρόγραμμα εξόδου από την κρίση η κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα- τόσο όσον αφορά τις δαπάνες όσο και τα έσοδα- της τάξεως των 20 δισ. ευρώ, τα περισσότερα εκ των οποίων επεκτείνονται και το 2011 (όπως το «πάγωμα» μισθών και συντάξεων στα μειωμένα εφετινά επίπεδα). Υπό αυτήν την έννοια το 2011 οι συνολικές παρεμβάσεις στην οικονομία εκτιμώνται σε 14 δισ.

ευρώ, χωρίς επιβολή νέων μέτρων. Οι ελπίδες για καλύτερες ημέρες εναποτίθενται σε δύο συγκεκριμένους τομείς: την ανάκαμψη του τουρισμού και την επανεκκίνηση της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας.

Τους κλάδους αυτούς στήριξε η κυβέρνηση με τις αποφάσεις για μείωση του ΦΠΑ σε 6,5% στα ξενοδοχεία και αναβολή δύο ετών του μέτρου «πόθεν έσχες» για την απόκτηση πρώτης κατοικίας. Στον προυπολογισμό προβλέπεται ότι η οικονομία θα ανακάμψει το 2012, αλλά η ανεργία θα παραμείνει σε ψηλά επίπεδα 14,8%, ίσως γιατί θα μειωθεί δραστικά ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων.

1 σχόλιο:

  1. Θα τα πα΄ρουν όλα και θα φύγουν, αλλά εμείς εδώ θα τους ψηφίζουμε!!!!!
    Ε....ρε χάλια που έχουμε!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα