Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Άδειες μετ΄ αποδοχών στην Τράπεζα Πειραιώς

Σε άδειες μετ΄ αποδοχών για τη συγκράτηση του μισθολογικού κόστους προχωρά η Τράπεζα Πειραιώς. Ήδη με εγκύκλιο οι εργαζόμενοι της τράπεζας ενημερώθηκαν ότι μπορούν να κάνουν χρήση μακροχρόνιας άδειας -διάρκειας από 1 έως 3 έτη- και ταυτόχρονα διασφαλίζεται ότι μετά τη λήξη της αδείας, ο εργαζόμενος θα επιστρέψει στη θέση -ή σε ανάλογη θέση αν προκύψουν αλλαγές στην τράπεζα- που κατείχε πριν από τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα.

Το πρόγραμμα απευθύνεται αρχικά στους 5.049 εργαζόμενους στην Τράπεζα Πειραιώς και στους 1.611 εργαζόμενους στις θυγατρικές του Ομίλου στην Ελλάδα, ενώ σύντομα θα επεκταθεί και στις θυγατρικές του εξωτερικού στις οποίες απασχολούνται 6.757 άτομα (σύνολο υπαλλήλων 13.417 άτομα στο τέλος Δεκεμβρίου 2009).

Οι εργαζόμενοι μπορούν μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου να αποφασίσουν αν θα κάνουν ή όχι χρήση του συγκεκριμένου προγράμματος.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς «οι άδειες μετ΄ αποδοχών στόχο έχουν τη συγκράτηση του μισθολογικού κόστους», ενώ όπως επισημαίνουν στελέχη της τράπεζας εάν το 5% των εργαζομένων συμμετάσχει στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, ο Όμιλος θα πετύχει εξοικονόμηση 20 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, κάθε εργαζόμενος της τράπεζας θα μπορεί να κάνει χρήση του
 προγράμματος από 1 μέχρι 3 χρόνια. Εκτιμάται ότι διευκολύνει μητέρες με παιδιά προσχολικής ηλικίας, όπως και άτομα που επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους, αλλά και εργαζόμενους που βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση.

Για το χρονικό διάστημα που επιλέξει ο ενδιαφερόμενος απαλλάσσεται πλήρως από την υποχρέωση παρουσίας και εργασίας στην τράπεζα ή στη θυγατρική του Ομίλου. Ανάλογα με το χρόνο άδειας, 1, 2 ή 3 χρόνια, στον εργαζόμενο θα καταβάλλεται το 40% των ετήσιων μικτών αποδοχών (για άδεια 1 έτους), το 45% για άδεια 2 ετών και το 50% αν ο χρόνος άδειας είναι 3 έτη.

Η Τράπεζα Πειραιώς καθ΄ όλη τη διάρκεια της άδειας θα καταβάλλει κανονικά τις εργοδοτικές εισφορές -που αναλογούν- στο Ταμείο των υπαλλήλων της, ενώ το ποσοστό του μισθού θα πιστώνεται στο λογαριασμό μισθοδοσίας του δικαιούχου. Κανονικά θα καταβάλλονται οι εισφορές και στο Ταμείο Υγείας, ενώ θα ισχύουν και τα ομαδικά ασφαλιστικά προγράμματα.

Σημαντικό είναι επίσης, για τα άτομα που βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση, ότι το πρόγραμμα προβλέπει ότι ο εργαζόμενος που θα κάνει χρήση του προγράμματος αδείας, θα αποζημιωθεί με βάση τις αποδοχές που ίσχυαν πριν από τον χρόνο υπαγωγής στο πρόγραμμα.

Τέλος το πρόγραμμα προβλέπει και την περίπτωση που ο υπάλληλος έχει δανειακές υποχρεώσεις προς την τράπεζα, καθώς θα μπορεί να ρυθμίσει τις οφειλές του, με βάση τη νέα του μισθολογική κατάσταση.

Από πλευράς ΟΤΟΕ, δεν υπάρχει επίσημη αντίδραση. Κύκλοι της Ομοσπονδίας ανέφεραν ότι η ΟΤΟΕ τώρα ενημερώνεται για το περιέχομενο της πρότασης και εντός της εβδομάδας αναμένεται να συνεδριάσουν τα αρμόδια όργανα σε συνεργασία με τους νομικούς της συμβούλους, προκειμένου να τοποθετηθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα