Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Τριπλό «ναυάγιο» Σαμαρά

Ολική έκλειψη μετά την «ολική επαναφορά» της Ν.Δ.
Σε γαλάζιο εκτροχιασμό οδήγησε ο δεύτερος γύρος των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών, καθώς σχεδόν όλοι οι στόχοι της Ρηγίλλης κατέληξαν σε «ναυάγιο», με κυρίαρχο αυτόν της δημιουργίας ενός αντικυβερνητικούαντιμνημονιακού μετώπου στον οποίο επένδυσε προσωπικά ο Αντώνης Σαμαράς την τελευταία προεκλογική εβδομάδα.
Τα χαμόγελα πάγωσαν χθες το βράδυ στο γαλάζιο επιτελείο και την αρχική αμηχανία για τις ήττες που είχαν αρχίσει να διαγράφονται σε Αττική, Πελοπόννησο και στους δήμους Αθήνας και Θεσσαλονίκης διαδέχθηκε ο έντονος εκνευρισμός. Η Ρηγίλλης οχυρώθηκε πίσω από την επικράτηση του Βασίλη Μιχαλολιάκου στον Πειραιά και την επιστροφή του δήμου στη Ν.Δ. ύστερα από την τετραετία του Παν. Φασούλα, καθώς και τη νίκη που διασφαλίστηκε σε πέντε από τις έξι περιφέρειες στις οποίες η αξιωματική αντιπολίτευση διατηρούσε προβάδισμα από την πρώτη Κυριακή. Επίσης, οχυρώθηκε πίσω από το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου, το οποίο στο γαλάζιο στρατόπεδο θεωρούν ότι αποδεικνύει πως η Ν.Δ. έχει ξαναμπεί σε τροχιά πολιτικής ανάκαμψης.

Αρκετά επιτελικά στελέχη του κόμματος, ωστόσο, αναγνώριζαν ότι η Ν.Δ. πέρασε χθες κάτω από τον πήχυ που είχε θέσει η κομματική ηγεσία για τον δεύτερο γύρο, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι το χθεσινό αποτέλεσμα θα δημιουργήσει νέα εσωκομματικά ζητήματα και θα ανοίξει έναν νέο κύκλο εσωστρέφειας στην αξιωματική αντιπολίτευση. Ηδη ο πρώην υπουργός Αρης Σπηλιωτόπουλος άφησε αιχμές (στο Μega) για την τακτική της Ρηγίλλης και τις αναφορές του κ. Σαμαρά περί «ολικής επαναφοράς» της Ν.Δ., την οποία ουσιαστικά αμφισβήτησε. Ο πρόεδρος της Ν.Δ., στη δήλωσή του για το εκλογικό αποτέλεσμα, άφησε να εννοηθεί ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα επιμείνει στην αντιμνημονιακή τακτική της («θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή για να ανατραπούν τα αδιέξοδα», ανέφερε χαρακτηριστικά). Αλλά τόνισε με έμφαση ότι η Ν.Δ. πήρε το μήνυμα που έστειλαν και στην ίδια οι ψηφοφόροι, προαναγγέλλοντας κινήσεις από την πλευρά του τόσο στο εσωκομματικό όσο και στο πολιτικό πεδίο. Στενοί συνεργάτες του έδιναν έμφαση στην «αδράνεια» που επέδειξαν βουλευτές και κομματικά στελέχη για τη μάχη του κόμματος σε πολλές περιφέρειες και δήμους, ενώ άφηναν να εννοηθεί ότι σε ορισμένες περιπτώσεις υπήρξε ακόμη και «εκ των έσω υπονόμευση» αυτής της προσπάθειας. Το μήνυμα είναι ότι από την πλευρά της κομματικής ηγεσίας δεν θα πρέπει να αποκλείονται «εκκαθαρίσεις» που θα συνδέονται εν πολλοίς και με το χθεσινό αποτέλεσμα.

«Προσωπική ήττα Κακλαμάνη»
Σε κάθε περίπτωση, προβεβλημένοι κομματικοί παράγοντες τόνιζαν χθες ότι η κομματική ηγεσία βρίσκεται από το προηγούμενο βράδυ αντιμέτωπη με ένα τριπλό «ναυάγιο», καθώς:

Για πρώτη φορά μετά από 24 χρόνια χάθηκε για τη Ν.Δ. η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, σε μια ήττα ιστορικών διαστάσεων και, ταυτόχρονα, οδυνηρή για τη γαλάζια κομματική βάση. Από χθες το βράδυ είναι εμφανής η προσπάθεια επιτελικών στελεχών να εμφανίσουν το αποτέλεσμα στην Αθήνα ως «προσωπική ήττα Κακλαμάνη», παραπέμποντας στη φθορά του απερχόμενου δημάρχου, και στη Θεσσαλονίκη ως «ήττα του συστήματος Παραγεωργόπουλου» που «έκαψε» τελικώς και τον Κων. Γκιουλέκα.

Η ήττα- σοκ στην Πελοπόννησο αντανακλά και στην ηγεσία της Ν.Δ. που είχε αναγάγει σε βασικό στοίχημα την επικράτηση του Δημ. Δράκου απέναντι στον Π. Τατούλη. Στη συγκεκριμένη περιφέρεια, από την οποία κατάγονται οι κ.κ. Σαμαράς, Αβραμόπουλος, Δήμας και Λυκουρέντζος- εν ολίγοις, το νέο ηγετικό επιτελείο του κόμματος-, ο πρόεδρος της Ν.Δ. περιόδευσε τέσσερις φορές τον τελευταίο μήνα, ενώ ακόμη και στις εκλογές του 2009 είχε εξασφαλίσει προβάδισμα σε τρεις από τους πέντε νομούς (Μεσσηνία, Λακωνία και Αργολίδα).

Η καθαρή ήττα του Βασίλη Κικίλια στην περιφέρεια Αττικής ήταν ένα δεύτερο προσωπικό στοίχημα για τον πρόεδρο της Ν.Δ. που χάθηκε. Η εκλογή Κικίλια, μάλιστα, είχε συνδεθεί σχεδόν αποκλειστικά με το αντιμνημονιακό δίλημμα που επιχείρησε να επιβάλει η αξιωματική αντιπολίτευση στις αυτοδιοικητικές κάλπες. Κομματικοί παράγοντες παραδέχονταν ότι, από τη στιγμή που η καμπάνια του κ. Κικίλια περιορίστηκε στη μάχη κατά του Μνημονίου, με τη χθεσινή ήττα του «τορπιλίζεται» ουσιαστικά και ο κεντρικός πολιτικός στόχος της Ν.Δ. να ηγηθεί ενός αντιμνημονιακού μετώπου.
ΑΙΧΜΕΣ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ για την τακτική της Ρηγίλλης που πέρασε κάτω από τον πήχυ και κινδυνεύει από έναν νέο κύκλο εσωστρέφειας
«Ζητάμε αλλαγή πορείας»

ΣΤΙΣ ΧΘΕΣΙΝΟΒΡΑΔΙΝΕΣ δηλώσεις του από τη Ρηγίλλης (φωτογραφία) ο Αντώνης Σαμαράς στάθηκε περισσότερο στο αποτέλεσμα του πρώτου γύρου, σε μια προσπάθεια να εμφανίσει τη Ν.Δ. «δικαιωμένη» από τις αυτοδιοικητικές κάλπες. «Ο δεύτερος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών επικύρωσε τα πολιτικά συμπεράσματα του πρώτου γύρου. Η Ν.Δ. βγαίνει ανανεωμένη, δυνατή και υπεύθυνη. Δυνατή, γιατί κατάφερε να κερδίσει στον πρώτο γύρο 33 από τους 54 νομούς της χώρας, έναντι μόνο 6 που είχε κερδίσει στις εκλογές του Οκτωβρίου του ΄09. Ανανεωμένη, γιατί στον δεύτερο γύρο κερδίζει 5 από τις 13 περιφέρειες, ενώ σε άλλες δίνει μάχη στήθος με στήθος. Η πρόσφατη διαφορά των 10,5 μονάδων από τις προηγούμενες εθνικές εκλογές έπεσε κάτω από 2. Η Ν.Δ. βγαίνει και υπεύθυνη, γιατί σε πολλές περιπτώσεις, όπως στην Αττική, τόλμησε να σπάσει κατεστημένα και άνοιξε τον δρόμο στη νέα γενιά, φέρνοντας αποτελέσματα πολύ καλύτερα από αυτά που προδίκαζαν όλες οι δημοσκοπήσεις», ανέφερε και κατέληξε:

«Η μεγάλη αποχή έδειξε ότι το εκλογικό σώμα απορρίπτει τα σημερινά αδιέξοδα και στέλνει αυστηρό προειδοποιητικό μήνυμα προς όλους. Εμείς το μήνυμα αυτό το πήραμε. Στόχος μας είναι, με τις προτάσεις, τις πρωτοβουλίες και τις θέσεις μας, να δώσουμε και πάλι ελπίδα και προοπτική σε όλους αυτούς που σήμερα αμφισβητούν την πολιτική. Τόσο αυτοί που ψήφισαν όσο κι εκείνοι που δεν ψήφισαν, ζήτησαν και πάλι αλλαγή πορείας. Γιατί η κυβέρνηση, με την πολιτική της, οδηγεί σε ασφυξία την οικονομία και σε απόγνωση την κοινωνία. Αυτό θα γίνει πιο εμφανές από αύριο κιόλας. Γιατί τα μεγάλα προβλήματα για την κυβέρνηση τώρα αρχίζουν. Η Ν.Δ., ανασυγκροτημένη και ισχυρή, εθνικά υπεύθυνη και αποφασισμένη, θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή για να ανατραπούν τα αδιέξοδα και να ανοίξει για τον λαό μας ο δρόμος της ελπίδας...».
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Διονύσης Νασόπουλος

2 σχόλια:

  1. Αρχηγε,εχεις πολλα αγκαθια στον κηπο της Ρηγιλης.Και οι κηπουροι σου χρειαζεται να θελουν και να ξερουν να ξεβοτανισουν.Βρες τους καταλληλους.Αλλαξε τους ΤΩΡΑ.ΟΛΑ ΘΑ ΠΑΝΕ ΚΑΛΛΙΤΕΡΑ.Και μην ξεχνας,αλλο ΔΡΑΚΟΣ και αλλο ΔΡΑΚΟΝΤΑΣ.!FOLOW YOUR FRIENDS..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αρχίζει να τρέμει η καρέκλα του;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα