Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

Αγρίλης Τριφυλίας : Τίμησαν την Παναγία, την «Κυρά την Αγριλιώτισσα»!

Με ευλάβεια και κατάνυξη, πλήθος πιστών τίμησε παραμονή και ανήμερα το Δεκαπενταύγουστο την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον Αγρίλη Τριφυλίας, στον ιστορικό Ιερό Ναό της Παναγίας της Αγριλιώτισσας!
Την παραμονή τελέστηκε Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ.

Χρυσοστόμου μετά του ιερού κλήρου, ενώ έγινε και λιτάνευση της ιεράς και θαυματουργής εικόνας, συνοδεία της Φιλαρμονικής του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών.
Ανήμερα της εορτής τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετ’ αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος.
«Στον Αγρίλη δεσπόζει η Παναγία η Αγριλιώτισσα που, κατά τις παραδόσεις, κτίστηκε το 13ο αιώνα πάνω στα ερείπια αρχαίου ναού (κατά πάσαν πιθανότητα αφιερωμένου στην Αρτέμιδα), με πολλούς θρύλους να συνδέουν το κτίσιμό της με τον αυτοκράτορα του Βυζαντίου Ιωάννη Παλαιολόγο τον Η΄. Ο θρύλος αναφέρει ότι ο Ιωάννης τραυματίστηκε σοβαρά στην περιοχή του Αγρίλη και σώθηκε χάρις στο μικρό εκκλησάκι που υπήρχε στη θέση του σημερινού.

Ο Ιωάννης από ευγνωμοσύνη έχτισε εκεί το σημερινό ναό. Ο ναός υπέστη σοβαρές ζημιές από τον Ιμπραήμ το 1825 και αποκαταστάθηκε μερικά χρόνια αργότερα από τον καλόγερο Παρθένιο», αναφέρεται χαρακτηριστικά για τον Ιερό Ναό της Παναγίας στην ιστοσελίδα του Ομίλου Φίλων Αγρίλη (Ο.Φ.Α.).
Στις θρησκευτικές τελετές την παραμονή της εορτής, μεταξύ άλλων, διακρίναμε το δήμαρχο Τριφυλίας Κώστα Κόλλια και τον περιφερειακό σύμβουλο Γιώργο Μπακούρο.
Στο δρόμο του Αγρίλη, διεξήχθη η καθιερωμένη εμποροπανήγυρη με πραμάτειες σε χαμηλές τιμές και πολλά παιχνίδια για τα μικρά παιδιά. Οι πιστοί, αφού προσκύνησαν την ιερά εικόνα και άναψαν ένα κεράκι στη Χάρη της Παναγιάς, είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν το ηλιοβασίλεμα από το γραφικό λιμανάκι, αλλά και να απολαύσουν τον καφέ, το ποτό ή το φαγητό τους στο «Μύλο» και την «Μπαράκα»!
Του Ηλία Γιαννόπουλου

1 σχόλιο:

  1. ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΤΟ ΚΑΘΙΕΡΩΜΕΝΟ ΕΜΠΟΡΟ-ΠΑΝΗΓΥΡΙ??

    ΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΕΠΕΤΡΕΨΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ??

    ΟΡΝΙΑ ΞΥΠΝΗΣΤΕ...

    ΤΑ ΤΟΥΡΚΑΚΙΑ ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα