Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

Διευκρινίσεις από Παν. Αλευρά: «Δεν ζητήσαμε αεροψεκασμούς για το κουνούπι-τίγρη»

 
Διευκρινίσεις από Παν. Αλευρά: «Δεν ζητήσαμε αεροψεκασμούς για το κουνούπι-τίγρη»Δεν υπάρχει ζήτημα με τον ιό του Δυτικού Νείλου στη Μεσσηνία, είπε χθες ο αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Αλευράς - και ανέφερε πως οι αεροψεκασμοί που ζήτησε ο περιφερειάρχης από το υπουργείο Υγείας δεν είναι για το κουνούπι-τίγρη. Οι αναφορές αυτές και οι διαβεβαιώσεις δόθηκαν με αφορμή το χθεσινό πρώτο θέμα της "Ε", το οποίο... πουθενά δεν έκανε λόγο για κρούσμα του ιού στη Μεσσηνία και σημείωνε ότι αεροψεκασμοί θα γίνουν για να αντιμετωπιστούν τα κουνούπια και να αποτραπεί ενδεχόμενη εξάπλωση στο νομό του ιού του Δυτικού Νείλου.
Ο αντιπεριφερειάρχης, που διάβασε διαφορετικά το θέμα, λες κι εμείς μιλούσαμε για παρουσία του ιού στο νομό, ισχυρίστηκε ότι το δημοσίευμα πανικόβαλε τον κόσμο και έκανε ζημιά στον τουρισμό. Υποστήριξε μάλιστα πως η κατάσταση με τα κουνούπια στο νομό ελέγχεται και είναι ικανοποιητική... παρότι παραδέχτηκε πως άργησε να ξεκινήσει η καταπολέμηση. Οσο για το έγγραφο που στάλθηκε από τη Μεσσηνία στο υπουργείο, ζητώντας να ληφθεί υπόψη η σοβαρότητα του προβλήματος για τη δημόσια υγεία, ο κ. Αλευράς ανέφερε ότι είναι "τυπικό" κι ότι γίνεται κάθε χρόνο, για λόγους πρόληψης και για να είναι ετοιμοπόλεμοι αν χρειαστεί. Το έγγραφο αυτό όμως, το "τυπικό", όταν το ζητήσαμε δε μας το έδωσαν. Και μας έκαναν... μπαλάκι, στέλνοντάς μας από τον έναν στον άλλον -προφανώς για να μας τιμωρήσουν-, την ίδια ώρα που μας έκαναν και μάθημα, να διασταυρώνουμε τις δημοσιεύσεις στη "Διαύγεια" ζητώντας την άποψη των υπηρεσιών και του αντιπεριφερειάρχη.
Αρχικά ο κ. Αλευράς, αναφερόμενος στο χθεσινό πρώτο θέμα της "Ε", έκανε λόγο για «δημοσίευμα από κακή ενημέρωση, κακή πληροφόρηση, που έχει πανικοβάλει τους κατοίκους και δημιουργεί άσχημη εικόνα στους τουρίστες». Υποστήριξε δε ότι «αυτό γίνεται κάθε χρόνο. Η Διεύθυνση Υγιεινής έστελνε ένα έγγραφο για να πάρει έγκριση, για να χρησιμοποιήσει και μέσα από αέρος σε περίπτωση κακής αντιμετώπισης». Και πρόσθεσε: «Ετσι ξεκίνησε φέτος, για να είμαστε έτοιμοι προληπτικά να επέμβουμε. Ξεκίνησαν νωρίτερα επειδή οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες. Και δημοσιεύθηκε στη "Διαύγεια" η απόφαση της έγκρισης».
Ο αντιπεριφερειάρχης είπε έπειτα «δεν υπάρχει το ασιατικό κουνούπι-τίγρης που μεταδίδει τον ιό του Νείλου. Το διαψεύδω κατηγορηματικά» - και συμπλήρωσε: «Οι παγίδες που έχουμε βάλει στη Γιάλοβα, στην Μπούκα, στον Μπουρνιά και μία μεταφερόμενη δεν έχουν δείξει ότι υπάρχει αυτό το κουνούπι. Να καθησυχάσω τους πολίτες και τους επισκέπτες».
Αναφερόμενος στα δείγματα, στα αποτελέσματα στις 3/8 και τις 7/7, είπε ότι «τα κουνούπια είναι πολύ χαμηλά. Δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα. Ελέγχουμε πλήρως τον πληθυσμό των κουνουπιών. Αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά το θέμα των κουνουπιών».
Παραδέχτηκε βέβαια πως «καθυστέρησε να υπογραφεί η σύμβαση -υπογράφηκε στις 6 Ιουλίου- και να ξεκινήσει η καταπολέμηση», αλλά υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει επικινδυνότητα και μεγάλη όχληση στις μεγαλύτερες περιοχές του νομού».
Στη συνέχεια κάνοντας μάθημα δημοσιογραφίας, ανέφερε πως «καλό είναι, όταν θέλουμε να γράψουμε κάτι, να το διασταυρώνουμε με τις υπεύθυνες υπηρεσίες και με μένα προσωπικά και να βγάζετε τα συμπεράσματά σας».
Ο κ. Αλευράς ανέφερε ότι ο συντάκτης του χθεσινού μας κειμένου «έχει παγιδευτεί από τη δημοσιότητα που πήρε από τη "Διαύγεια"» - και αφού σημείωσε ότι η απόφαση «δεν αναφέρει το συγκεκριμένο κουνούπι (το ασιατικό)», επέστρεψε στο δημοσίευμα λέγοντας: «Είναι κινδυνολογία, επικίνδυνο, πανικοβάλλονται οι κάτοικοι και δε βοηθάει την τουριστική ανάπτυξη».
Επέμεινε μάλιστα ότι το έγγραφο που εστάλη από τη Μεσσηνία είναι τυπικό, καθαρά πρόληψης, και παρατήρησε πως η καθυστέρηση «οφείλεται σε σύγχυση των υπουργείων. Το υπουργείο Εσωτερικών έλεγε να προχωρήσουμε κατά Περιφερειακή Ενότητα και το υπουργείο Οικονομικών ενιαία σ’ όλη την Περιφέρεια». Αναγνώρισε ότι «δεν αντιμετωπίστηκε έγκαιρα η πρώτη γενιά των κουνουπιών» και πληροφόρησε πως «6 Ιουλίου έγιναν οι πρώτοι επίσημοι ψεκασμοί, 20 ψεκασμοί έχουν γίνει στη Γιάλοβα». Είπε ότι «αν γίνει αεροψεκασμός, θα ληφθούν όλα τα μέτρα, αλλά δεν είναι αναγκαίο να γίνει» και επανέλαβε για μία ακόμη φορά: «Διεύθυνση Υγείας και Αναπτυξιακή ζήτησαν έγκριση προληπτικά, για να είμαστε ετοιμοπόλεμοι. Είμαστε σε ικανοποιητικά επίπεδα με τα κουνούπια».

"ΜΠΑΛΑΚΙ"-ΚΟΡΟΪΔΙΑ ΓΙΑ

ΤΟ... ΤΥΠΙΚΟ ΕΓΓΡΑΦΟ


Με την ολοκλήρωση της συνέντευξης ζήτησα από τον κ. Αλευρά το έγγραφο αυτό, το "τυπικό", της Αναπτυξιακής Μεσσηνίας, με το οποίο ζητείτο η έγκριση για τους αεροψεκασμούς. Του είπα να βγάλω μια φωτοτυπία και να το επιστρέψω. Αρχικά πήγε να μου το δώσει, αλλά τελικά αρνήθηκε και με παρέπεμψε στην Αναπτυξιακή. Αφού επικοινώνησα εκεί και δε βρήκα κανέναν υπεύθυνο, πέρασα αργά το μεσημέρι από τα γραφεία και το ζήτησα. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Νίκος Αλεξανδρόπουλος μου απάντησε ότι «έχω εντολή από την Περιφέρεια να μη δίνω έγγραφα για δημοσίευση». Και για να με διευκολύνει(!), όπως μου είπε, με παρέπεμψε τέτοια ώρα... πίσω στο Διοικητήριο, στη Διεύθυνση Υγείας και στην προϊσταμένη κ. Σπέντζουρα που το είχε.
Κι όλα αυτά για ένα τυπικό έγγραφο -το οποίο ακόμη δεν έχω δει- και μετά από μαθήματα δημοσιογραφίας.

1 σχόλιο:

  1. Mας φάγανε τα κουνούπια, καταλαβαίνετε ή όχι;
    Αφήστε τα λόγια και κάντε κάτι!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα