Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

Ο Αγγελάκας σφίγγει τα λουριά του Τατούλη


Γράφτηκε από τον Γιάννης Σινάπης
Σημαντικά μηνύματα με αποδέκτη τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη έστειλε χθες ο γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μανώλης Αγγελάκας, με αιχμή του δόρατος «το κράτος είναι εδώ και ελέγχει». Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα ΜΜΕ της Πελοποννήσου, ο κ. Αγγελάκας -και με αφορμή σχετικές ερωτήσεις- κάλεσε τον Πέτρο Τατούλη σε δημόσια συζήτηση για να ξεκαθαριστούν τα γκρίζα σημεία διαφόρων υποθέσεων. Μίλησε για τις κατατμήσεις έργων, τις εικονικές εκπτώσεις και την διαφάνεια που απαιτούν οι καιροί. Υπογράμμισε τον ρόλο του κράτους και τον έλεγχο της αιρετής Περιφέρειας. Εστειλε ξεκάθαρο μήνυμα κατά της σπατάλης και, τέλος, για συγκεκριμένο οδικό έργο στη Λακωνία δήλωσε πως γνωρίζει ποιος είναι ο υπεύθυνος, καλώντας τον Πέτρο Τατούλη να κάνει το καθήκον του. Ρεπορτάζ
Γιάννης Σινάπης
Σε ευθεία αντιπαράθεση με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη προχώρησε χθες ο γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μανώλης Αγγελάκας, τονίζοντας ότι το κράτος είναι εδώ και θα ελέγχει. Και κάλεσε τον κ. Τατούλη σε ανοιχτό διάλογο, σε συζήτηση με ακροατήριο γι’ αυτά τα θέματα - ξεκαθαρίζοντας πως θα κατατεθούν αλήθειες. Στη συνέντευξη Τύπου στην Τρίπολη ο κ. Αγγελάκας είπε ότι «η Αποκεντρωμένη Διοίκηση είναι η συνέχεια, η έκφραση του κράτους στην περιφέρεια». 

Σε ερώτηση για τα έργα που παίρνουν άτομα πρώτου βαθμού συγγένειας του περιφερειάρχη, ο κ. Αγγελάκας απάντησε ότι «εμείς ελέγχουμε τη νομιμότητα των αποφάσεων, δεν μπαίνουμε στη σκοπιμότητα. Πρέπει να υπάρχει ένα κίνητρο, έγγραφες καταγγελίες. Δεν έχω κάποια καταγγελία να τη διαβιβάσω για περαιτέρω διευκρινίσεις». Ωστόσο, σημείωσε ότι «η κατάτμηση είναι απαράδεκτη και οι εικονικές εκπτώσεις είναι απαράδεκτες. Δεν μπορείς να κάνεις κατατμήσεις, γιατί κάποιες είναι και ύποπτες. Πρέπει να προχωράει κανείς με διαφάνεια, το απαιτούν οι καιροί, οι Ελληνες και οι Ελληνίδες. Τα ασυμβίβαστα υπάρχουν απ’ όλους προς όλους».
Απαντώντας σε ερωτήσεις για τις θέσεις του περιφερειάρχη περί κατάργησης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ως εκπρόσωπου της κυβέρνησης σε περιφερειακό επίπεδο, ο κ. Αγγελάκας επεσήμανε ότι «το κράτος είναι εδώ και θα είναι εδώ για πάντα». Και απευθυνόμενος στον κ. Τατούλη παρατήρησε: «Πρέπει να του το πω: Θα εκπλαγεί δυσάρεστα. Να σκύψει στα προβλήματα, του το έχω πει προσωπικά. Δεν είναι καθόλου έτσι, ότι το μέλλον είναι οι Περιφέρειες. Και το κράτος έχει το ρόλο του, δεν μπορεί να το καταργήσει κανείς. Θα βρίσκεται και θα ελέγχει». Διευκρίνισε ότι «δεν μπορούν να θεωρούν ότι έχουν το αλάθητο όσοι πολιτεύονται. Δεν μπορεί να τους αφήσει ανεξέλεγκτους το κράτος. Οχι στο επιχείρημα ότι "επειδή είμαι εκλεγμένος, είμαι ο Βούδας". Για 4 χρόνια εκλέγονται». 
Μάλιστα, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα στον Π. Τατούλη, παρατήρησε με νόημα ότι «από 1 εκατομμύριο ευρώ και κάτι για τη δημοσιότητα για τα σκουπίδια, εγκρίθηκαν τελικά 153.000 ευρώ. Κάποιος παρακολουθεί και γρηγορεί». Και σημείωσε πως «δεν μπορεί να σχεδιάζεται το αναπτυξιακό πρότυπο της Περιφέρειας για το 2014-2020 χωρίς να διαβουλεύεται με το κράτος. Δεν μπορεί να λειτουργεί η Περιφέρεια με τη λογική "αφήστε τα όλα πάνω μου"».

Για το έργο στο δρόμο της Λακωνίας, Σκούρα - Πυρί και τις ευθύνες υπηρεσιακών στελεχών της Περιφέρειας, επεσήμανε ότι διαφωνεί απόλυτα με τον περιφερειάρχη, «ξέρει πολύ καλά ποιος είναι υπεύθυνος». Και παρατήρησε πως «ο επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιτζής έχει αποφανθεί ότι για τον πειθαρχικό έλεγχο αρμόδιο Πειθαρχικό Συμβούλιο είναι το Υπηρεσιακό Συμβούλιο Υπαλλήλων της Περιφέρειας. Περιμένω από τον κ. Τατούλη να κάνει το καθήκον του».
Σε άλλη ερώτηση για το ίδιο θέμα ο Μ. Αγγελάκας απάντησε ότι «υπάρχουν τα αντίστοιχα όργανα που θα επιληφθούν. Δεν είναι δική μου δουλειά, δε θα ασχοληθώ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα