Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Βικτόρια Χίσλοπ: «Στην Ελλάδα κερνάνε, στο Λονδίνο δίνουν μάχη για να μην πληρώσουν»Η συγγραφέας του «Νησιού», μιλά για την κρίση και την «τεμπελιά»
 Η Βικτόρια Χίσλοπ μιλά στο Έθνος της Κυριακής, για την κρίση, την τεμπελιά, τη γενναιοδωρία των Ελλήνων και σημειώνει ότι και μέσα στην κρίση οι αξίες δεν έχουν αλλάξει. Για τις κατηγορίες, περί τεμπελιάς λέει χαρακτηριστικά: «Πιστέψτε με, τη μία μέρα του χρόνου που βγάζει ήλιο στην Αγγλία κανένας δεν πάει στη δουλειά αλλά για ηλιοθεραπεία. Οπότε νομίζω ότι η ταμπέλα «τεμπέλης» προέρχεται από τη ζήλια για τον καιρό σας. Και εμείς θα ήμασταν εξίσου τεμπέληδες αν είχαμε πανέμορφα θερμά καλοκαίρια και καταγάλανες παραλίες.» 
 Η συνέντευξη στο Έθνος της Κυριακής:

 Είστε ερωτευμένη με την Ελλάδα, αλλά παραμένετε αντικειμενική. Ποια είναι η γνώμη σας για τους Ελληνες;
Νομίζω ότι οι γενικεύσεις είναι πάντα επικίνδυνες όταν αφορούν εκατομμύρια ανθρώπους. Θα έλεγα ότι οι περισσότεροι Ελληνες φίλοι μου δουλεύουν πολύ πιο σκληρά από τους Βρετανούς φίλους μου και με πολύ μικρότερες αμοιβές.
Είμαστε τεμπέληδες και διεφθαρμένοι;
 Υπάρχουν δύο βερσιόν του Ελληνα: η καλοκαιρινή και η χειμερινή. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού οι Ελληνες αναγκαστικά είναι πιο χαλαροί. Πιστέψτε με, τη μία μέρα του χρόνου που βγάζει ήλιο στην Αγγλία κανένας δεν πάει στη δουλειά αλλά για ηλιοθεραπεία. Οπότε νομίζω ότι η ταμπέλα «τεμπέλης» προέρχεται από τη ζήλια για τον καιρό σας. Και εμείς θα ήμασταν εξίσου τεμπέληδες αν είχαμε πανέμορφα θερμά καλοκαίρια και καταγάλανες παραλίες. Οσο για τη διαφθορά, υπήρξαν κάποιες θεαματικές περιπτώσεις κρατικής διαφθοράς (η περίφημη «λίστα Λαγκάρντ», το σκάνδαλο Siemens κ.λπ.) που έδωσαν κακή φήμη στην Ελλάδα. Φαίνεται πως δεν έχει αποδοθεί δικαιοσύνη, οπότε πώς μπορεί να επέλθει η αλλαγή;
  Είναι η Ελλάδα ο αποδιοπομπαίος τράγος της Ευρώπης για τις λανθασμένες κεντρικές αποφάσεις;
 Δεν νομίζω ότι η Ελλάδα παίρνει την ευθύνη ακριβώς, αλλά σίγουρα βιώνει το βάρος αυτών των επιλογών μαζί με την Ισπανία.
  Στην Αγγλία ποια είναι η κυρίαρχη άποψη για τους Ελληνες; Υπάρχει κατανόηση ή οργή; 
Τους τελευταίους μήνες οι άνθρωποι εδώ έχουν γίνει πολύ περισσότερο συμπονετικοί προς τους απλούς Ελληνες που υποφέρουν. Οι απόψεις των Αγγλων επηρεάζονται από τα μίντια και το BBC που έχουν καλύψει εκτενώς και σε μεγάλη κλίμακα και βάθος το πρόβλημα που έχουν δημιουργήσει στην Ελλάδα τα μέτρα λιτότητας.
 Οταν επισκέπτεστε τη χώρα μας, διαπιστώνετε ότι είμαστε οι ίδιοι άνθρωποι όπως όταν μας πρωτογνωρίσατε πριν από την κρίση; 
Ναι. Βλέπω τις ίδιες αξίες, όπως καλοσύνη και γενναιοδωρία, όπως και παλιά. Για να είμαι ειλικρινής, πολλές φορές έχουν έρθει σε αμηχανία. Οταν είμαι στην Ελλάδα, δίνω κάθε φορά σκληρή μάχη για να πληρώσω το ποτό ή το γεύμα μου. Στο Λονδίνο οι περισσότεροι προσπαθούν να αποφύγουν να πληρώσουν τον λογαριασμό (αλλιώς θα μοιραστεί μέχρι το τελευταίο σεντ σε ίσα μερίδια), ενώ στην Ελλάδα οι άνθρωποι σκοτώνονται για το ποιος θα κεράσει. Η διαφορά αυτή τα λέει όλα.
 Πιστεύετε ότι η Ελλάδα σήμερα, μεταφορικά μιλώντας, είναι η Σπιναλόγκα της Ευρώπης;
 Ναι, νομίζω ότι οι Ελληνες αισθάνονται απομονωμένοι. Η εικόνα της Σπιναλόγκας είναι πολύ ισχυρή και σχετική - αλλά είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι ασθενείς που εξορίστηκαν εκεί είχαν θεραπευτεί και στο τέλος είχαν χάπι εντ. Θα ήθελα πολύ να γράψω κάτι για τη σύγχρονη Ελλάδα - αλλά όχι πριν δω την κατάληξη που θα έχει αυτή η ιστορία, γιατί έχω την αίσθηση ότι είμαστε μόνο στα μισά του δρόμου.
Ποιο είναι το μήνυμά σας προς τους Ελληνες; 
Είστε ένας περήφανος λαός και θα πρέπει να θυμάστε ότι έχετε περάσει πολύ δύσκολους καιρούς στο παρελθόν, αλλά επιβιώσατε και τα καταφέρατε και έτσι θα κάνετε και τώρα. Με άλλα λόγια, μείνετε δυνατοί.

Πηγή: www.lifo.gr

1 σχόλιο:

  1. Καλα θα εκανε η κυρια αυτη να δωσει συνεντευξη στο ΒΒC στο ΑΒC CBSνα τα ακουσουν οι ξενοι εμεις θελω να πιστευω ξερουμε τι ειμαστε και πως μας εφθασαν εδω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα