Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

ΖΩΗρή πρεμιέρα στην Προανακριτική


ΤΑ' ΣΠΑΣΕ ΜΕ ΟΛΟΥΣ, ΣΥΜΦΩΝΗΣΕ ΜΕ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗ
Ζήτησε κάμερες για να καταγράφουν κάθε... σπασμό του προσώπου των μαρτύρων, αμφισβήτησε την ποιότητα των πρακτικογράφων, διαπληκτίσθηκε με σχεδόν όλα τα μέλη κατάφερε όμως να κάνει τον Ηλία Κασιδιάρη να συμφωνήσει μαζί της. Αυτή ήταν η επεισοδιακή, κυρίως ελέω Ζωής Κωνσταντοπούλου, πρεμιέρα της Προανακριτικής Επιτροπής που σκοπεύει να διερευνήσει τις πιθανές ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.
Η πρώτη διαφωνία εκδηλώθηκε όταν η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου πρότεινε να καταγράφεται με κάμερες η εξέταση των μαρτύρων για να αποτυπώνονται οι αντιδράσεις τους και η βιολογική τους εικόνα στις ερωτήσεις και τις απαντήσεις.

Προανακριτική για τη λίστα Λαγκάρντ [23/01]
Με την πρόταση αυτή συμφώνησε και ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης, ενώ προκάλεσε την κατηγορηματική διαφωνία του εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτη Ρήγα, ο οποίος έκανε λόγο για «πρακτικές σε εξέταση μαρτύρων που ακολουθούν μόνο αντιδημοκρατικά καθεστώτα».

Νέα ένταση σημειώθηκε όταν η κ. Κωνστατοπούλου έθεσε θεμα αμεροληψίας του προέδρου της Επιτροπής, Χρήστου Μαρκογιαννάκη, επικαλούμενη αυτά που είπε σε πρόσφατη συνέντευξη του, ότι δεν θα επιτρέψει να γίνει αρένα η Προανακριτική.
«Μίλησα πολύ προσεκτικά και πριν ακόμα εκλεγώ πρόεδρος. Ξέρω πολύ καλά τη δουλειά μου» φέρεται να σχολίασε ο κ. Μαρκογιαννάκης.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες - σημειώνεται ότι η συνεδρίαση γίνεται κεκλεισμένων των θυρών καθώς είναι μυστική η διαδικασία -, ο κ. Ρήγας αντέδρασε έντονα στις ενστάσεις που εξέφραζε η κ. Κωνσταντοπούλου. «Επιτέλους, κύριε πρόεδρε, εδώ ήρθαμε να κάνουμε δουλειά όχι να παρακολουθούμε την κ. Κωνσταντοπουλου να αγορεύει και να διακοπεί» υποστήριξε ο κ. Ρήγας.
«Δεν έχουμε εδώ δυο κατηγορίες μελών, κάποιοι να μιλάνε συνεχώς και κάποιοι να τους ακούνε σιωπηλοί» φέρεται να σχολίασε ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Βασίλης Οικονόμου.
Από την πλευρά του, ο κ. Μαρκογιαννάκης, απευθυνόμενος στην κ. Κωνσταντοπούλου, φέρεται να τής είπε: «Κυρία Κωνσταντοπουλου, εγώ είμαι ο πρόεδρος εδώ. Ξέρω να εφαρμόζω τον κανονισμό και θα τον εφαρμόσω, είτε θέλετε είτε δεν θέλετε. Δεν σέβεστε εμάς δεν σέβεστε ούτε τον κ. Δριτσα που είναι αρχαιότερος σας στη Βουλή;»
Η κ. Κωνσταντοπούλου αντέδρασε κάνοντας λόγο για απαράδεκτο υπαινιγμό του κ. Μαρκογιαννάκη, για να ακολουθήσει ο εξής διάλογος. «κ. πρόεδρε, δηλαδή τι θέλετε να πείτε, ότι ο κ. Δριτσας είναι ηλικιωμένος;» «Έλεος πια κυρία μου» απάντησε ο κ. Μαρκογιαννακης.
Ένταση σημειώθηκε για τέταρτη φορά με την επισήμανση της κ. Κωνσταντοπούλου ότι «όλες οι προανακριτικές έχουν αθωώσει αυτούς που εξέταζαν. Γι' αυτό δεν πρέπει να ακολουθήσουμε την πεπατημένη».
«Και η προκαταρκτική για τον Ανδρέα Παπανδρέου, στην οποία συμμετείχε ο πατέρας σας, τελικά το ίδιο αποτέλεσμα είχε, ο Παπανδρέου αθωώθηκε» σχολίασε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Οι αναφορές αυτές του κ. Βαρβιτσιώτη προκάλεσαν νέο γύρο αντιπαράθεσης.
Η Ζωη Κωνσταντοπούλου απευθυνόμενη στον κ. Βαρβιτσιώτη, είπε: «Ντροπή κ. πρόεδρε, ζητώ να ανακαλέσει αμέσως. Είναι απαράδεκτα αυτά που λέει. Να μην γράφουν στα πρακτικά».
«Ντροπή δική σας. Αν θέλετε να ανακαλέσω θα ανακαλέσετε και εσείς. Όχι σε μένα αυτά» απάντησε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.
Κόντρα όμως της κ. Κωνσταντοπούλου φέρεται να σημειώθηκε και με τον εκπρόσωπο της ΔΗΜΑΡ, Βασίλη Οικονόμου, όταν τον κατηγόρησε ότι βγαίνει στα κανάλια προκατειλημμένος και μιλά εναντίον της. «Δεν σας επιτρέπω να αναφέρετε το όνομα μου και να με συκοφαντείτε» τής αντέτεινε ο κ. Οικονόμου.
Από την κ. Κωνσταντοπούλου δεν ξέφυγαν ούτε οι υπάλληλοι της Βουλής που θα κρατούν τα πρακτικά. Ζήτησε να μάθει τα ονόματά τους, αν είναι εχέμυθοι και ποιος τους πρότεινε γι 'αυτή τη δουλειά.
Οι διάλογοι της... οργής
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Προτείνω να καταγράφεται με κάμερες η εξέταση των μαρτύρων για να καταγράφονται οι αντιδράσεις τους στις ερωτήσεις και τις απαντήσεις, να καταγράφεται η βιολογική τους εικόνα.
Ηλ. Κασιδιάρης: Συμφωνώ κι εγώ απολύτως
Π. Ρήγας: Τέτοιες πρακτικές σε εξέταση μαρτύρων ακολουθούν μόνο αντιδημοκρατικά καθεστώτα.
Ζ. Κωνσταντοπούλου: Υπάρχει θέμα με την αμεροληψία του κ. Μαρκογιαννάκη με αυτά που είπε σε συνέντευξή του.
Χρ. Μαρκογιαννάκης: Εγώ μίλησα πολύ προσεκτικά. Ξέρω πολύ καλά τη δουλειά μου.
Η στάση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε την έντονη αντίδραση και άλλων συναδέλφων της. Οι συνεχείς παρεμβάσεις όξυναν τα πνεύματα με αποτέλεσμα να ακολουθήσει ένας εκρηκτικός διάλογος:
. Ρήγας: Επιτέλους κύριε πρόεδρε εδώ ήρθαμε να κάνουμε δουλειά, όχι να παρακολουθούμε την κ. Κωνσταντοπούλου να αγορεύει. Β. Οικονόμου: Κάποιοι μιλάνε συνεχώς
Χρ. Μαρκογιαννάκης: Κυρία Κωνσταντοπούλου εγώ είμαι ο πρόεδρος εδώ. Ξέρω να εφαρμόζω τον κανονισμό και θα τον εφαρμόσω είτε θέλετε, είτε δεν θέλετε. Δεν σέβεστε ούτε τον κ. Δρίτσα, που είναι αρχαιότερός σας στη Βουλή;
Ζ. Κωνσταντοπούλου: Είναι απαράδεκτος ο υπαινιγμός σας κ. Πρόεδρε. Δηλαδή τί θέλετε να πείτε ότι ο κ. Δρίτσας είναι ηλικιωμένος;
Χρ. Μαρκογιαννάκης: Έλεος πια κυρία μου
Η ένταση χτύπησε "κόκκινο" όταν η κ. Κωνσταντοπούλου συγκρούστηκε και με τον αντιπρόεδρο της επιτροπής Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.
Ζ. Κωνσταντοπούλου: Όλες οι προανακριτικές έχουν αθωώσει αυτούς που εξέταζαν
Μ. Βαρβιτσιώτης: Και η προκαταρκτική για τον Ανδρέα Παπανδρέου στην οποία συμμετείχε ο πατέρας σας τελικά το ίδιο αποτέλεσμα είχε.
Ζ. Κωνσταντοπούλου: Ντροπή κ. πρόεδρε, ζητώ να ανακαλέσει αμέσως.
Μ. Βαρβιτσιώτης: Ντροπή δική σας αν θέλετε να ανακαλέσω θα ανακαλέστε κι εσείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα