Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013

"Ο δήμος έχει μετατραπεί σε μαγαζί με παραμάγαζα"


Κριτική στο δήμαρχο Τριφυλίας από τον Γ. Βασιλόπουλο
Γράφτηκε από τον Kώστας Μπούρας

Εντονη κριτική στον δήμαρχο Τριφυλίας Κώστα Κόλλια ασκεί ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας Γιάννης Βασιλόπουλος που ορίστηκε και εντεταλμένος σύμβουλος για την ΔΕ Τριπύλας. Μια θέση για την οποία, όπως τονίζει, ούτε καν ρωτήθηκε, αλλά ενημερώθηκε αφού πρώτα είχαν ενημερωθεί τα ΜΜΕ. Θα το σκεφτεί πολύ, σημειώνει, αν θα την αποδεχθεί, αφού με τον τρόπο λειτουργίας του δήμου αισθάνεται ότι δεν μπορεί να κάνει και πολλά για τους συνδημότες του.
Η "Ε" του ζήτησε αρχικά να σχολιάσει τις τελευταίες αποφάσεις του δημάρχου σχετικά με την επιλογή αντιδημάρχων, που εξακολουθούν να προκαλούν έντονους κλυδωνισμούς στην παράταξη της πλειοψηφίας. Απαντώντας ο κ. Βασιλόπουλος επιρρίπτει σοβαρές ευθύνες στο δήμαρχο για τον τρόπο λειτουργίας του δήμου. Σημειώνει μάλιστα πως ο δήμος από κορυφαίο συλλογικό όργανο έχει μετατραπεί σε μαγαζί με παραμάγαζα, όπου ο καθένας ενδιαφέρεται για τη διατήρηση της πελατείας. Καταλογίζει μάλιστα στο δήμαρχο ότι εξακολουθεί να διακατέχεται από συνδικαλιστικά σύνδρομα, όπως και ότι έχει την κύρια ευθύνη που ο δήμος δεν έχει ομογενοποιηθεί.
Απαντώντας στο αρχικό μας ερώτημα ο κ. Βασιλόπουλος αναφέρει: 

«Με την απάντηση μου θα ήθελα να αναφερθώ στη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα του δήμου. Θέλω από την αρχή να κάνω σαφές και να ξεκαθαρίσω ότι η συμμετοχή μου στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν είχε και δεν έχει όρους και προαπαιτούμενα. Η επιλογή ως εντεταλμένου ΔΣ για την ΔΕ Τριπύλης δεν είναι για μένα δεσμευτική όταν μάλιστα δεν μου δίνει την δυνατότητα να ανταποκριθώ στις στοιχειώδεις απαιτήσεις των δημοτών όπως έχω υποχρέωση. Ωστόσο θεωρώ θεμιτό το δικαίωμα των συναδέλφων μου να προσφέρουν, όπως θεωρώ εγωκεντρικό και ιδιοτελές να νομίζουν κάποιοι ότι είναι αναντικατάστατοι. Ο μεγάλος Κλεμανσό είχε πει ότι τα νεκροταφεία είναι γεμάτα αναντικατάστατους.

Ομολογώ ότι μου προκάλεσε αλγεινή εντύπωση και δυσαρέσκεια που την εξεδήλωσα κατά την σύντομη συνομιλία μας, η ενέργεια του δημάρχου να μου τηλεφωνήσεις στις 8.30 το βράδυ της περασμένης Κυριακής να μου ανακοινώσει τις επιλογές του σχετικά με τον ορισμό αντιδημάρχων και των εντεταλμένων δημοτικών συμβούλων, όπως και την πρόθεσή του να χρίσει από τώρα τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΚΥ, ενώ όπως είναι γνωστό πως αυτός επιλέγεται με απόφαση του ΔΣ. Η κατ' αυτό τον τρόπο ενημέρωση των συμβούλων, χωρίς καμία έστω και τυπική διαβούλευση και μάλιστα πολύ μετά την γνωστοποίηση της αποφάσεώς του στα ΜΜΕ, ήταν άκρως αντιδεοντολογική και επιεικώς απαράδεκτη. Ο επιχειρηθείς αιφνιδιασμός αναίρεσε την αυτονόητη υποχρέωση του δημάρχου να σέβεται τους συνεργάτες του και είναι λάθος να πιστεύει πως τους έχει στην τσέπη, όπως είναι λάθος αν νόμιζε ότι έτσι θα διασκέδαζε τις εντυπώσεις και θα εξουδετέρωνε τυχόν αντιδράσεις.

Φαίνεται ότι ο κ. δήμαρχος εξακολουθεί να διακατέχεται από τα συνδικαλιστικά σύνδρομα και να υπερεκτιμά τις δυνατότητές του. Αυτά ενδεχομένως τον εμποδίζουν να δει και να δεχθεί ότι το ΔΣ και κυρίως η παράταξη που τον εξέλεξε δεν είναι συνδικαλιστική οργάνωση, αλλά είναι όργανο επιφορτισμένο με κοινή ευθύνη και κοινή υποχρέωση να προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο. Οργανο στο οποίο δεν μπορεί να υπάρχουν πατρίκιοι και πληβείοι. Είχα διαβάσει μετά λύπης μου σε τοπική εφημερίδα παραμονές εκλογής του προέδρου του ΔΣ για περιβάλλον και για ηγετική ομάδα που δήλωναν εκ μέρους του ότι ο Κόλλιας δεν υποχωρεί σε εκβιασμούς. Αυτός ο όρος του εκβιασμού είχε χρησιμοποιηθεί από τον ίδιο σε μια από τις 6 ΔΕ. Είναι μεγάλο το ολίσθημα γιατί σε μια από τις συναντήσεις είχε αποκαλέσει εκβιαστές τους συμβούλους. Οι διαρροές τάχα στα ΜΜΕ και στα ηλεκτρονικά μέσα είναι πάντα ύποπτες και αντιστρατεύονται τις δημοκρατικές διαδικασίες.

Εχει καταστεί σαφές ότι ο δήμος από κορυφαίο συλλογικό όργανο έχει εξελιχθεί σε μαγαζί με παραμάγαζα, όπου ο κάθε μαγαζάτορας ενδιαφέρεται για τη διατήρηση της πελατείας του με τα μάτια στραμμένα στις εκλογές του 2014 ή όποτε αυτές γίνουν.

Πρέπει εδώ να κατανοήσουν μερικοί ότι στο δήμο αλλά και στην κοινωνία υπάρχουν δυνάμεις που απορρίπτουν τις παλιές κατεστημένες νοοτροπίες και πρακτικές, είναι διατεθειμένες να στραφούν απέναντι στα ρουσφέτια και τα αλισβερίσια. Η πλειοψηφία της κοινωνίας θέλει να βλέπει μπροστά και όσοι επιμένουν να κοιτάζουν πίσω θα έχουν την τύχη της γυναίκας του Λωτ που έγινε στήλη άλατος καθώς γύρισε να δει το Σόδομα και Γόμορρα».

Σε ερώτησή μας αν θα αποδεχθεί την θέση του εντεταλμένου δημοτικού συμβούλου, ο κ. Βασιλόπουλος τόνισε: «Δεν την ζήτησα καταρχήν, την είχα και την προηγούμενη διετία και αισθάνομαι πολύ άβολα γιατί δεν μπόρεσα να κάνω τα στοιχειώδη στην περιοχή αυτή, με ευθύνη της Τεχνικής Υπηρεσίας και του δήμου. Η κρίση που επικαλείται συχνά ο δήμαρχος δεν είναι και το βασικό αίτιο αυτής της κακοδαιμονίας που υπάρχει. Η κρίση είναι δεδομένη, αλλά μπορούν να υπάρξουν και υπηρεσίες στο δημότη χωρίς κόστος.

Ενα μεγάλο λάθος που έχει κάνει ο δήμαρχος είναι ότι ακολουθεί ένα δόγμα, να υπάρχει αποκεντρωμένη διοίκηση με ανοιχτά τα δημαρχεία. Εγώ το έχω θέσει το ζήτημα αυτό στο Δημοτικό Συμβούλιο, ότι με την φιλοσοφία αυτή κινδυνεύει να κλείσει ο κεντρικός δήμος. Πολλές ημέρες έχει εικόνα ερήμωσης χωρίς να υπάρχει εκεί ο δήμαρχος ή αντιδήμαρχος. Από όσο ξέρω κανένας δήμος της Μεσσηνίας δεν λειτουργεί με αυτό το σύστημα. Οι υπηρεσίες των δήμων είναι συγκεντρωμένες. Εχω πει στον δήμαρχο ότι είναι υπεύθυνος για την μη ομογενοποίηση του δήμου. Ούτε οι δημότες ούτε οι αιρετοί ούτε οι υπάλληλοι έχουν συνειδητοποιήσει ότι είναι μέλη του Δήμου Τριφυλίας. Αυτό έχει οδηγήσει το δήμο σε μαρασμό, το βλέπουν όλοι γι' αυτό και έχει απαξιωθεί ο δήμος.

Για να απαντήσω στο ερώτημα σας θα σας πω ότι αντιμετωπίζω σοβαρότατα το ενδεχόμενο να παραιτηθώ από εντεταλμένος σύμβουλος. Αυτό που με ενόχλησε είναι ότι κάποιοι συνάδελφοι είχαν πει πως θα παραιτηθούν από την Οικονομική Επιτροπή, ζήτησα να μπω στην επιτροπή αυτή, αλλά δεν ξέρω πώς αιφνιδίως με πρόταση του δημάρχου ανακάλεσαν τις παραιτήσεις τους. Θα το σκεφτώ πολύ σοβαρά αν θα παραμείνω, καθώς αυτό με εκθέτει και σαν άνθρωπο. Θέλω να πιστεύω ότι οι πολίτες της ΔΕ Τριπύλης έχουν σχηματίσει για μένα μια εικόνα που θεωρώ ότι δεν είναι κακή. Αυτή την εικόνα δεν θα τη βλάψω εγώ εξαιτίας της ανικανότητας άλλων, θα την προστατεύσω».

3 σχόλια:

 1. Ο Δήμαρχος έκανε τους δύο Δ.Σ. Γαργαλιανιώτες αντιδημάρχους οι οποίοι τα προηγούμενα δύο χρόνια ήταν ο μεν αντιδήμαρχος Γαργαλιάνων (Ανδρινόπουλος) και ο δε πρόεδρος του Νομικού προσώπου (Κατσούλας). Σας παρακαλώ ας βρεθεί ένας, όχι δεύτερος, ένας, να μου πει αυτοί οι δύο άνθρωποι τι προσέφεραν στο δήμο εδώ και δύο χρόνια, ποιο ήταν τέλος πάντων το λιθαράκι, που έβαλαν στο Δήμο. Μα την αλήθεια εύχομαι να βρεθεί ένας!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Μα το ρωτάς; Ρωτάς; Έλεγαν ναι σε ότι έλεγε ο Δήμαρχος; Είναι λίγο αυτό; Δεν είναι τεράστια η προσφορά τους λέγοντας ναι σε ότι έλεγε ο Δήμαρχος; Τί παραπάνω να προσφέρουν; Ας τα δουν οι Γαργαλιανιώτες να ξυπνήσουν καμιά φορά που κοιμούνται όρθιοι και τους παραμυθιάζουν οι πολιτικάντιδες της μηδενικής προσφοράς και αξίας!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΡΩΤΑΣ ΤΙ ΠΡΟΣΦΕΡΑΝ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΔΥΟ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ.
  ΑΛΛΑ ΤΙ ΠΡΟΣΕΦΕΡΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΤΟΥ κ.ΚΟΛΛΙΑ!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα